
AV00AT59 Aineettomasta kulttuuriperinnöstä elinkeinoa
Kurssilla tutustutaan oman, alakohtaisen kiinnostuksen mukaan aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöihin, pohditaan kohteiden suojelutyön suomia mahdollisuuksia työllistävien innovaatioiden näkökulmasta.
Opintomuoto: Verkko-opinnot
Opintojen laajuus: 5 op
50,00 €
Opetuskieli: Suomi
Sisältö
Opintojakson sisältönä on muodostaa käsitys yritystoiminnasta ja yrittäjyydestä. Opiskelija analysoi omia yrittäjävalmiuksiaan aineettoman kulttuuriperinnön osaajana ja perehtyy yrityksen toimintaedellytyksiin ja toimintaympäristöihin.
Kurssilla tutustutaan myös oman, alakohtaisen kiinnostuksen mukaan aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöihin, pohditaan kohteiden suojelutyön suomia mahdollisuuksia työllistävien innovaatioiden näkökulmasta. Opintojaksolla kartoitetaan myös yrittämisen riskejä sekä yrittäjän visiota, mahdollisuuksia ja luovaa vapautta oman, alakohtaisen kiinnostuksen mukaan.
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää miten yritys toimii ja osaa hahmottaa valmiuksiaan aineettoman kulttuuriperinnön yrittäjänä. Opiskelija hahmottaa yrityksen perustamisen vaiheet ja osaa pohtia erilaisille toimijoille sopivia yritysmuotoja. Lisäksi opiskelija ymmärtää aineettoman kulttuuriperinnön käsitteen ja huomaa elävän perinnön läsnäolon erilaisissa toimintaympäristöissä.
Opiskelija ymmärtää, miksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskeva yleissopimus on laadittu ja mitkä ovat sen tavoitteet. Opiskelija näkee aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöiden suojelutyön mahdollisuudet pohjana uusille kaupallisille ja pedagogisille innovaatioille, jotka samalla edistävät perinteen säilymistä ja siirtymistä sukupolvelta toiselle.
Oppimismenetelmät
Opintojakso toteutuu 100 % verkko-opintoina.
Esitietovaatimukset
Opintojakso sopii erityisesti yrittäjyyttä suunnitteleville kansanperinneosaajille, tapahtumatuottajille, kulttuuriyrittäjille, matkailualan toimijoille, kulttuuriperintöalan opiskelijoille sekä alan parissa toimiville, jotka haluavat ymmärtää kulttuuriperintötyön uusia malleja ja käsityksiä yrittäjyyden kautta.
Opintojakson suorittaminen ei välttämättä vaadi aiempia aiheeseen liittyviä opintoja. Opintojakso Aineeton kulttuuriperintö (5 op) avaa laajemmin aineettoman kulttuuriperinnön käsitettä ja antaa valmiuksia tämän opintojakson suorittamiseen.
Arviointi
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.
Hyväksytyn suoritusmerkinnän saamiseksi opiskelijan on oltava opintojaksolla aktiivinen ja tehtävä vaaditut tehtävät.
5 opintopistettä vastaa 135 tunnin työskentelyä.
Materiaali
Opiskelu tapahtuu itslearning-oppimisympäristössä, joka on Centrian käyttämä digitaalinen oppimisympäristö. Opiskelija tarvitsee tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.
Oppimateriaali löytyy opintojakson itslearning-työtilasta.
Ihmiset ilman ymmärrystä syntyperästään, historiastaan ja kulttuuristaan ovat kuin puita ilman juuria.
Marcus Garvey (vapaa suomennos)
Ilmoittautuminen Averkon verkko-opinnoille tapahtuu 3 kertaa vuodessa, tarkemmat opintokierrosten aikataulut löydät täältä. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella.
Ilmoittautuminen kesän opintokierrokselle käynnistyy 13.3.2023.
Verkko-opinnot toteutetaan Centrian Itslearning- verkkoympäristössä ja paikkoja kullekin toteutukselle on rajatusti. Opinnot on mahdollista peruuttaa maksutta kolmen (3) viikon sisällä opintojen alkamisesta.
Opiskelijoille ilmoitetaan opintojaksojen käynnistymisestä ja mahdollisista peruuntumisista vasta opintokierroksen virallisen ilmoittautumisajan päätyttyä.
Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille opintomaksu on 10,00 € / opintopiste, joka laskutetaan opintojen peruutusajan päätyttyä (3 viikkoa opintojen alkamisesta).
Avoimen ammattikorkeakoulun opintomaksut perustuvat ilmoittautumiseen. Opinnot voi keskeyttää maksutta peruutusajan puitteissa ilmoittamalla siitä averko(a)centria.fi. Opintojen keskeyttäminen peruutusajan jälkeen tai niiden suorittamatta jättäminen eivät oikeuta laskun hyvitykseen.
Toisen asteen opiskelijat voivat osallistua Averkon opintojaksoille maksutta. Opiskelijan tulee lisätä laskutustietoihin organisaatiokseen “Väylä / oma oppilaitos” sekä yhteyshenkilöksi sen henkilön nimi, jonka kanssa opinnoista on sovittu.
Toisten ammattikorkeakoulujen opiskelijat osallistuvat opinnoille maksutta, edellytyksenä on että opiskelija käyttää ilmoittautuessaan koulunsa sähköpostia ja myös koulun tieto ilmoitetaan pyydettyyn kenttään.
Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijat ilmoittautuvat Averkon verkko-opinnoille ainoastaan Pepin kautta.
Ilmoittautuminen, peruutukset, opintomaksu: averko(a)centria.fi