Siirry sisältöön

Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) ja sisäilma-asiantuntijan (SISA) henkilösertifiointiin valmentava koulutus

Rakennusterveysasiantuntijan koulutus on 45 opintopisteen laajuinen, henkilösertifiointiin valmentava koulutus. Koulutus on suunnattu kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville henkilöille, sisäilma- ja homeongelmia tutkiville konsulteille, terveystarkastajille sekä henkilöille, jotka haluavat perehtyä syvällisesti alaan.

Opintomuoto: Monimuotototeutus

13 500 eur + alv 24%

Haku alkaa: 01.10.2023

Haku päättyy: 13.12.2023

Koulutus alkaa: 02.01.2024

Koulutus päättyy: 31.12.2024

Opetuskieli: Suomi

Järjestämme koulutuksen Lapin amk:n kanssa yhteistyössä.

Valmentavan koulutuksen jälkeen on henkilösertifioinnin vaatimusten täyttävien mahdollista hakea Eurofins:ltä RTA- tai sisäilma-asiantuntijan henkilösertifikaattia. Hakijan on ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava tutkintotodistuksen kopio ammattikorkeakoululle, jotta vaadittava pohjakoulutus voidaan todentaa. 

Rakennusterveysasiantuntijan valmentavaan koulutukseen (myöh. RTA) osallistujat saavat koulutuksen yhteydessä myös sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen, jonka laajuus on 25 opintopistettä. Koulutukseen osallistuva voi halutessaan suorittaa pelkästään sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen. Valmentavassa koulutuksessa käydään lävitse voimassa olevan asetuksen (545/2015) vaatimukset koulutuksen sisällöstä, jonka sisältö koostuu kolmesta eri osiosta.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville henkilöille, sisäilma- ja homeongelmia tutkiville konsulteille, terveystarkastajille sekä henkilöille, jotka haluavat perehtyä syvällisesti alaan.

Aika

Koulutus alkaa tammikuussa 2024.

Sisältö

Osa A ( 13 Op)
A-osassa perehdytään rakennusten sisäilman epäpuhtauksiin, homeeseen, bakteereihin ja terveysvaikutuksiin. Sisäilmaongelmia tutkitaan ja analysoidaan erilaisilla laboratoriomittausmenetelmillä ja välineillä sekä perehdytään epäpuhtauksien torjuntaan.

Osa B (14 Op)
B-osassa tarkastellaan syvällisemmin rakennusfysiikkaa, rakenteiden fysikaalisia ominaisuuksia, perehdytään rakenteiden ja materiaalien kuntotutkimusmenetelmiin, tuotantotekniikkaan uudis- ja korjausrakentamisessa. Lisäksi perehdytään asiantuntijana toimimiseen sisäilmaongelmien oikeustapauksissa ja sopimustekniseen lainsäädäntöön.

Osa C (3 Op)
C-osassa käydään lävitse ilmanvaihto-ja ilmastointitekniikkaa sekä opetellaan niihin liittyviä mittaus- ja tutkimusmenetelmiä. RTA koulutukseen osallistuvat perehtyvät edellä mainitun lisäksi syvällisemmin kuntoarvio- ja kuntotutkimusmenetelmiin, rakennetekniikkaan, lainsäädäntöön ja tekevät rakennusterveyden asiantuntijan valmentavaan koulutukseen vaaditun, 15 opintopisteen laajuisen opinnäytetyön.

Rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijoiden pätevöitymiskoulutuksesta on säädetty terveydensuojelulailla (763/1994). Terveydensuojelulaissa mainittua pätevöitymiskoulutusta on tarkennettu Sosiaali- ja terveysministeriön toukokuussa 2015 antamalla asetuksella (545/2015).

Annetussa asetuksessa on määritelty valmistava koulutus, jonka rakennusterveyden- ja sisäilma-asiantuntijan täytyy käydä, voidakseen hakea Eurofins:ltä kyseiset henkilösertifikaatit ja toimia viranomaisten hyväksyminä asiantuntijoina rakennusten sisäilma- ja homeongelmiin liittyvissä asioissa.

Lapin AMK on järjestänyt kaksi rakennusterveysasiantuntijan henkilösertifiointiin valmentavaa koulutusta päivätoteutuksena sekä neljä RTA- ja SISA-konsulttikoulutusta. RTA- ja SISA-koulutukset ovat järjestetty monimuotokoulutuksina, jotka ovat toteutettu lähiopetuksena 1 – 2 päivää per kuukausi oppilaitoksen tiloissa sekä etäopetuksena verkkoympäristön kautta. Lapin AMK ja Centria vetävät tällä hetkellä yhteistyössä koulutusta Pohjois-Pohjanmaan alueelle, jossa lähiopetus on järjestetty Centrian Ylivieskan toimipisteessä.

Hinta

Rakennusterveysasiantuntijan koulutuksen hinta on 13 500 eur + alv 24% ja Sisäilma-asiantuntijan koulutuksen hinta on 8 800 eur + alv 24%. 

Koulutuspaikka

Koulutus on monimuotokoulusta, joka toteutetaan lähiopetuksena 1 – 2 päivää per kuukausi Centria-ammattikorkeakoulun Ylivieskan yksikön tiloissa sekä etäopetuksena verkkoympäristön kautta.

Lisätiedot

Niko Pernu, Asiantuntija
040586 4341
niko.pernu@lapinamk.fi

Matti Moilanen, Lehtori
040 635 2964
matti.moilanen@lapinamk.fi   

Jyrki Huhtaniska, Lehtori
040 546 8856
jyrki.huhtaniska@lapinamk.fi

https://www.lapinamk.fi/fi/Yrityksille-ja-yhteisoille/Tutkimus,-kehitys-ja-innovaatiot/Teollisuuden-ja-luonnonvarojen-osaamisala/Rakennusterveysasiantuntijan-(RTA)-ja-sisailma-asiantuntijan-(SISA)-henkilosertifiointiin-valmentava-koulutus

Peruutusehdot

Ilmoittautumisen voi perua maksutta 13.12. mennessä. Tämän jälkeen tulleista peruutuksista veloitamme 50% osallistumismaksusta. Peruuttamatta jättämisestä veloitamme koko osallistumismaksun. Esteen sattuessa ilmoittautumisen voi luovuttaa toiselle samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.

Koulutuksen toteutuminen vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tammikuussa 2024 alkavaan, Centrian kanssa yhteistyössä järjestettävään koulutukseen on avoinna 15.9.2023 – 13.12.2023. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova. Koulutus käynnistyy tammikuun loppupuoliskolla kahden päivän lähijaksolla. Voit ilmoittautua koulutukseen tästä linkistä!