Siirry sisältöön
Alumni

Tiina Krunniniva

Markkinointipäällikkö (digitaaliset tuotteet)
Tradenomi (AMK), liiketalous 2013
Liiketalous
Alumni Tiina Krunniniva

Mielestäni sinun ei tarvitse opintoja aloittaessa välttämättä tietää tarkkaa työnkuvaa, jota haluaisit tehdä valmistumisen jälkeen. Elämä voi viedä sinua eri poluille kuin mitä olit suunnitellut; Anna tuulen viedä hieman mukanaan!

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?

Työskentelen digitaalisten tuotteiden markkinointipäällikkönä Cambridgen yliopiston painotalossa Iso-Britanniassa. Painotalo on yksi Cambridgen yliopiston osastoista ja se on maailman vanhin kustantaja, joka perustettiin jo vuonna 1534! Työskentelen International Education -kustannusosastolla, jossa kustannamme koulukirjoja ja -materiaaleja Cambridge International -opetussuunnitelmaa tarjoaviin kouluihin ja lukioihin kaikkialla maailmassa. Työnkuvaani kuuluu muun muassa erinäisten markkinointikampanjoiden suunnittelu ja toteutus, markkinoinnin strateginen suunnittelu ja neuvonta, kustantamon nettisivujen suunnittelu ja päivitys, myynnin edistymisen valvonta sekä työskentely muiden osastojen kanssa. Olen myös yhteydessä asiakkaisiimme suoraan esimerkiksi webinaarien, tapahtumien ja asiakasvierailujen kautta. Teen myös vapaaehtoistyötä koulun kuvernöörinä (school governor) päivätyöni ohella paikallisella ala-asteella.

Mitä olet opiskellut ja milloin olet valmistunut?

Opiskelin tradenomiksi kansainvälisen kaupan koulutusohjelmassa Pietarsaaren kampuksella ja valmistuin vuonna 2013.

Millainen urapolku sinulla on ollut? Miten olet päätynyt kuhunkin työtehtävään?

Lähdin suorittamaan tutkintooni kuuluvaa työharjoittelua Erasmus-vaihdon kautta Iso-Britanniaan viimeisenä opiskeluvuotenani. Harjoitteluni sisälsi kansainväliseen markkinointiin liittyviä työtehtäviä pienessä yrityksessä. Harjoittelun aikana kirjoitin opinnäytetyöni etänä valmiiksi ja kävin esittelemässä sen Pietarsaaressa ennen valmistumista. Tykkäsin maasta niin paljon, että pyysin saada jatkaa yrityksessä pidemmän ajan kuin alkuperäiset neljä kuukautta, ja he suostuivat pidentämään palkatonta harjoittelua. Hain Leonardo da Vinci -stipendiä Euroopan Unionilta, jonka kautta rahoitin oleskeluni opintotuen päättymisen jälkeen. Tein myös osa-aikatöitä McDonaldsissa. Löysin ensimmäisen “oikean” työpaikan noin viisi kuukautta valmistumiseni jälkeen finanssialalta suuresta yrityksestä, jolla oli asiakkaita Suomessa. Tässä työssä pystyin hyödyntämään suomen ja ruotsin kieltä.

Tämän jälkeen siirryin julkiselle puolelle hallinnon työtehtäviin, joissa viihdyin pari vuotta. Samassa työpaikassa siirryin eri osastolle, jossa työtehtäväni keskittyivät markkinointiin sekä julkisen hallinnon painettujen materiaalien ja lehtien tuotantoon; tällöin kiinnostukseni kustannusalaa kohtaan kasvoi. Muutaman vuoden jälkeen siirryin suureen yksityiseen yritykseen kansainvälisen markkinoinnin työtehtäviin. Oltuani siellä noin viisi vuotta, siirryin nykyiseen työpaikkaani Cambridgen yliopiston painotaloon. Nykyisessä ja entisessä työssäni olen päässyt matkustamaan eri maihin, mikä on ollut todella mahtava kokemus. Olen saanut mahdollisuuden tavata asiakkaita ja työtovereita eri maista, mikä on rikastuttanut työtäni valtavasti.

Mikä työssäsi on parasta?

Ehdottomasti kansainvälinen ilmapiiri ja erilaisten ihmisten kohtaaminen. Meillä on toimistoja ja tiimejä ympäri maailmaa, joten olemme jatkuvasti yhteydessä kollegoihin eri maissa. Myös asiakkaitamme, Cambridge International -kouluja ja -lukioita, on kaikkialla maailmassa. Markkinoinnin asiantuntijoina käytämme jatkuvasti luovuutta työssämme; Yritämme ratkaista erilaisia ongelmia ja löytää kultaisen keskitien monissa asioissa. Tunnen myös olevani osa isompaa kuvaa. Markkinointitiimit ovat mukana suunnittelemassa tuotteita ideasta valmiiksi tuotteeksi asti, arvioimme myyntimalleja ja -numeroita, tarkastelemme alan trendejä, kilpailutilannetta ja asiakkaiden tarpeita sekä suunnittelemme kampanjoita jo ennen kuin kirja julkaistaan. Lisäksi luomme kampanjoita tukemaan kirjojen myyntiä julkaisun jälkeen. Olemme mukana myös strategisessa suunnittelussa.

Käyttämämme teknologia muuttuu jatkuvasti. Aloitettuani markkinoinnin alalla vuosia sitten, on mukaan tullut paljon uusia työkaluja, viimeisimpänä tietysti tekoäly, joita voimme hyödyntää markkinoinnin toteutuksessa. Myös etätyöskentely on nykyään arkipäivää alallani. Lisäksi asiakkaidemme työssään kokemat haasteet ovat alati muuttuvia, joten markkinoinnin asiantuntijoiden pitää pystyä vastaamaan näihin sopivalla tavalla viestinnän kautta.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos olisit nyt aloittamassa opinnot?

Mielestäni sinun ei tarvitse opintoja aloittaessa välttämättä tietää tarkkaa työnkuvaa, jota haluaisit tehdä valmistumisen jälkeen. Elämä voi viedä sinua eri poluille kuin mitä olit suunnitellut; Anna tuulen viedä hieman mukanaan! Lähde rohkeasti mukaan eri mahdollisuuksiin omien kiinnostustesi mukaisesti. Ulkomaille muuttaminen pakottaa sinut pois mukavuusalueelta ja joudut miettimään asioita eri kannalta, kuten tekemään töitä, joita et muuten haluaisi tehdä tai et olisi kiinnostunut tekemään, vain jotta pääsisit elämässä ja uralla eteenpäin. Mieti ne asiat tai elementit opiskelualaltasi, jotka kiinnostavat sinua eniten, ja minkälaisia työtehtäviä haluaisit ehkä tehdä tulevaisuudessa. Nämä voivat ohjata sinua oikealle polulle.

Mikä on ollut opintojesi tärkein anti työelämän näkökulmasta?

Kansainvälisen kaupan koulutusohjelma valmisti minua moniin eri työtehtäviin. Aineet, joita opiskelin, olivat kaikki mielenkiintoisia, ja huomaan nyt tarvitsevani jonkin verran ymmärrystä kaikista niistä päivittäisessä työssäni. Myös niistä pakollisista aineista, joita opiskeltiin vain rajattu määrä. Mielestäni Centrian kansainvälisen kaupan koulutusohjelma antoi kaikille mahdollisuuden tehdä omannäköisiä valintoja uran suhteen. Tutkinto ei tuota valmistuneita tiettyyn muottiin, vaan omilla valinnoilla tutkinnon aikana voi vaikuttaa paljon omaan urapolkuun. Koulutusohjelmaani sisältyi myös ruotsin kielikylpy ja oli hauskaa opiskella aineita myös ruotsiksi. Mielestäni koulutusohjelma valmisti meitä kansainväliseen ajattelutapaan.

Onko jokin asia urassasi tai työelämässä yllättänyt?

Yllätyin toki siitä, etten lopulta päätynytkään asumaan ja työskentelemään Suomessa. Rakentaessani omaa uraa ja elämää ulkomailla en välttynyt haasteilta ja ajoittain oli hankalaa löytää oman alan työpaikkaa. Ulkomailla asuessa ei myöskään ole omaa turvaverkkoa, joten jouduin itse luomaan oman turvaverkon paikallisista ystävistä. Aloitin ihan pohjalta uudessa maassa. Kaikista haasteista kuitenkin pääsee yli ja vaikeuksien kautta voittoon kovan työn ansiosta. Olen iloinen, että löysin mieluisia työpaikkoja ja -tehtäviä loppujen lopuksi. Käytin todella paljon aikaa työhakemuksiin ja -haastatteluihin eri puolilla maata. Nyt jälkeenpäin mietin, kuinka pienestä aloitinkaan, kun muutin maahan vain yhden matkalaukun kanssa, ja nyt olen asettunut asumaan tänne pysyvästi.

Yllättävää oli myös se, että Bachelor of Business Administration eli BBA ei ole laajasti tunnettu tutkinto ulkomailla, vaan vastaavat kaupalliset tutkinnot esimerkiksi Iso-Britanniassa ovat Bachelor of Arts tai Bachelor of Science. Master of Business Administration eli MBA on sitten luonnollisesti tunnetumpi tutkinto. Suomessa on myös usein jako yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä, kun taas ulkomailla standardisoidut tutkintonimikkeet ovat se tärkeä asia. Kukaan ei juuri välitä, oletko opiskellut ammattikorkeakoulussa vai yliopistossa. Mielestäni tämä jako Suomessa on aika turha.

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin?

Muistelen aikaani Pietarsaaressa hyvillä mielin. Ehdottomasti parhaat opiskelukokemukset olivat Erasmus-vaihtoni Ranskassa ja sen jälkeen Erasmus-työharjoitteluvaihto Iso-Britanniassa; olen edelleen samalla reissulla 12 vuoden jälkeen! Tykkäsin myös koulutusohjelman kansainvälisyydestä (koulutusohjelman nimen mukaisesti!). Vaikka Centrian Pietarsaaren kampus oli pieni ja yhteisöllinen, siellä mahdollistettiin kansainvälisiä kokemuksia kaikille “kotikansainvälistymisellä”. Meillä oli paljon vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita eri maista, joiden kautta saimme oppia uusista kulttuureista. Pietarsaaren kampuksella järjestettiin usein erilaisia juhlia ja eri maiden kulttuurien tapahtumia, kuten kansainvälisiä illallisia, joko koulun puolesta tai opiskelijoiden kesken. Centrian opettajat olivat helposti lähestyttäviä ja alansa tuntevia. Olin mukana myös tutortoiminnassa, josta jäi mieluisia muistoja. Pietarsaaren-vuodet ovat itselleni nostalgisia ja toivottavasti pääsen käymään kaupungissa jälleen pian muistelemassa opiskeluaikoja!