PlastLab – materiaalikehitystä ja 3D-tulostusta
Centriassa on laajaa muovi- ja komposiittimateriaalien osaamista, joka ulottuu materiaalien valinnasta ja valmistuksesta tuotteiden valmistukseen esimerkiksi 3D-tulostamalla.
3D-tulostus tuotantotapana
3D-tulostuksen monipuoliset mahdollisuudet ovat tehneet siitä yhden mielenkiintoisimmista tuotantotavoista. 3D-tulostamalla voi helposti tuottaa digitaalisesti suunnitellun mallin fyysiseksi kappaleeksi. Jätettä syntyy yleensä vähän, ja siten tuotteen hiilijalanjälki voi olla pienempi perinteisiin tuotantomuotoihin verrattuna. Tulostamalla voi tuottaa esimerkiksi erilaisia käyttöesineitä, muotteja tai teollisuuden tarvitsemia osia. Tulostusmateriaaleina ajankohtaisia ovat erilaiset biokomposiitit, joissa lisätyt luonnonkuidut vähentävät fossiilisen öljyn tarvetta ja samalla parantavat muovin lujuutta, mittapysyvyyttä ja kierrätettävyyttä.
PlastLabissa asiantuntijamme valmistavat erilaisia biokomposiitteja ja tutkivat materiaalien mekaanisia ominaisuuksia kuten vetolujuutta tai sään, esimerkiksi lämpötilan ja kosteuden, kestoa.
Tiloissa voidaan valmistaa filamenttia perinteistä 3D-tulostusta varten tai valmistaa tuotteita suoraan muovipelleteistä 3D-tulostusrobotilla. Asiantuntijoillamme on vahvaa robotiikka- ja tuotesuunnitteluosaamista, jota voidaan hyödyntää uusien tuotteiden kehittämisessä. PlastLabissa on siis mittavat mahdollisuudet yrityksille ja TKI-projekteille valmistaa ja testata tuotteita eri komposiittimateriaaleista.
Laitekantamme
- 3D-tulostusrobotti 2,7m liikeradalla ja tulostusekstruuderilla, jonka nopeus on 12 kg/h
- FDM 3D-tulostin pienten tuotteiden tulostukseen
- Kaksoisruuvi ekstruuderi muovinseosten valmistukseen, maksimikapasiteetti 100 kg/päivässä
- Puristusmuovauskone
- Filamenttikone tulostusfilamentin valmistukseen granulaateista tai muovirouheesta
- Vakuumi-injektio systeemi lujitettujen komposiittiosien valmistukseen
- Mylly kierrätettävien muovikappaleiden rouhimiseen
- Vetokone mekaanisten ominaisuuksien testaamiseen
- Sääkaappi lämpötilan ja kosteuden vaikutusten arviointiin
Ota yhteyttä
Egidija Rainosalo
TKI-koordinaattori