Vähähiilinen energia
Vähähiiliseen energiaan keskittyvä tutkimusryhmämme kehittää prosesseja uusiutuvan energian hyödyntämiseksi.
Tutkimusryhmän toiminta
Tällä hetkellä uusiutuvaan energiaan liittyvien TKI-toimien kärkenä ovat maatalouden sivuvirtojen hyödyntäminen hajautetussa, puhtaassa energiantuotannossa ja tuotetun biometaanin jalostaminen kustannus- ja kuljetustehokkaasti liikennepolttoainekäyttöä varten sekä aurinkoenergian kausivarastointimahdollisuuksien pilotointi. Tutkimusryhmän keskeisinä tehtävinä ovat myös teollisten hukkaenergiavirtojen hyödyntämismahdollisuuksien ja -sovellusten tunnistaminen, kehittäminen ja näiden pilotointi.
Ryhmämme toteuttamissa hankkeissa korostuvat yhteisöllisten energiamuotojen tuntemus sekä alueellisen energiaomavaraisuuden edistäminen. Tavoitteenamme on edistää energia- ja ilmastostrategioiden mukaisia toimenpiteitä yhdessä yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa sekä jalkauttaa toimenpiteitä alue-, kunta- ja yritystasolle konkreettisten pilottien avulla.
Työhömme kuuluvat myös vaihtoehtoisten energiamuotojen ja sovelluskohteiden elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten ja kustannusten arvioiminen sekä hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkitarkastelut.
Ydinosaamisemme
- hajautettu biokaasun tuotanto
- maatalouden sivuvirtojen hyödyntäminen
- aurinkoenergian maavarastointi
- hukkaenergian hyötykäyttö ja varastointi
- elinkaaritarkastelut
Ota yhteyttä
Heidi Kanala-Salminen
TKI-päällikkö
Uutisia vähähiilisen energian aihealueesta
Haaveiltu biokaasun jalostusyksikkö on pian todellisuutta
HAAVE – Hajautetun, vähähiilisen energiantuotannon jalostuskonseptin kehittäminen Keski-Pohjanmaalla-hankkeen näyttävin osa-alue on konkretisoitunut, kun biokaasun tuotantoprosessin liikuteltava kehittämisyksikön kontti saapui Kokkolaan Talonpojankadun kampukselle joulukuun alussa.
Jätevesilietteen käyttöön liittyy potentiaalia, mutta myös haasteita
Centrian vähähiilisen energian tutkimusryhmässä etsitään ratkaisuja teknisiin haasteisiin ja selvitetään lainsäädännölliset esteet.
Hukkalämmöt hyötykäyttöön Kokkolan teollisuusalueella
Suomen teollisuuden hukkalämpöenergiassa on jopa 200 miljoonan euron säästöpotentiaali.
Centria kartoittaa Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan vetyarvoketjua
Hankkeessa kartoitetaan Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan alueen mahdollisuuksia ja kehittämiskohteita vedyn arvoketjussa.
Biokaasutuotannon jalostusyksikön rakentaminen käynnistyy
Centrian Talonpojankadun kampuksen takapihalle Kokkolaan ilmestyy pian biokaasutuotannon paikkariippumaton kehitysympäristö eli laboratoriokontti.
Hukkamaa-alueet ja uudet koulutussisällöt uusiutuvan energian hankkeiden keskiössä
Uusiutuvat energiamuodot, kuten vety, tuuli ja aurinko ovat olleet vahvasti esillä uutisotsikoissa sekä energia-alalla toimivien yrityksien ja organisaatioiden suunnitelmissa. Kyseisten energiamuotojen tarjoamat mahdollisuudet alueelle ovat antaneet alkusysäyksen UUPO-hankekokonaisuudelle sekä ATSOL-hankkeelle.