Siirry sisältöön
Kuva suomalaisesta tiestä, jota ympäröi metsä

Väyläopinnot toisen asteen opiskelijoille

Väyläopinnot ovat Centria-ammattikorkeakoulun tarjoamia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden avulla voi jo lukio- tai ammattiopintojen aikana tutustua ammattikorkeakouluopintoihin sekä ammattikorkeakoulussa opiskeluun.

Väyläopinnot

Väyläopinnot joustavoittavat opintoja sekä tarjoavat mahdollisuuksia ammattikorkeakouluopintojen suorittamiseen:

Väyläopinnot ovat avointa ammattikorkeakouluopetusta ja niitä voi suorittaa joko verkko-opintoina tai lähiopintoina ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmien mukana Centria-amk:n kampuksilla Kokkolassa, Pietarsaaressa tai Ylivieskassa.

Väyläopintoja voi suorittaa monella tavalla. Opiskelija voi täydentää toisen asteen opintojaan suorittamalla yksittäisiä opintojaksoja joko verkko-opintoina tai Centrian tutkintoryhmien mukana.

Opiskelijatarina

Heidi Eteläniemi tuli opiskelijaksi Centriaan väyläopintojen kautta. Katso, mitä hän kertoo opinnoistaan.

Vauhtiväylät

Vauhtiväylät antavat mahdollisuuden edetä joustavasti toiselta asteelta amk-opintoihin. Suoritettuaan toisen asteen tutkinnon sekä vaaditun määrän (16-30 op) koulutusalan opintoja ammattikorkeakoulussa, opiskelija voi hakea ammattikorkeakoulun tutkintokoulutukseen osallistumatta valintakokeeseen. Vauhtiväylän suorittaneille on varattu opiskelupaikkoja Centrian tutkintokoulutuksista. Huomioithan, että Centrian vauhtiväyläopinnoilla voi hakea tutkinto-oikeutta vain Centriasta. Tarkista ajankohtainen vauhtiväylätarjonta avoimen ammattikorkeakoulun sivuilta (linkki alla).

Avoimen AMK:n koulutustarjonta

Koulutustarjonnasta löydät väyläopintoja yksittäisinä opintojaksoina ja suurempina opintokokonaisuuksina.

Ohjeita väyläopiskelijalle

Keskustele ensin oman ohjaajasi kanssa. Kun sovit opintojen aloittamisesta omassa oppilaitoksessasi, varmistatte yhdessä samalla, että valitsemasi opinnot voidaan sisällyttää myös toisen asteen tutkintoon. Tutustukaa yhdessä tarjontaan ja miettikää, mitä tavoittelet osallistumalla väyläopintoihin. Ohjaajasi osaa myös kertoa, onko oman oppilaitoksesi kanssa tehty sopimus oppilaitoskohtaisista väylistä.

Väyläopiskelija voi periaatteessa hakeutua mihin tahansa avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin. Yksittäisten opintojaksojen hakuajat tarkistat helpoiten Centrian avoimen AMK:n hakupalvelusta.

Centria tarjoaa laajan valikoiman avoimia verkko-opintoja, joihin voi hakeutua kolme kertaa vuodessa. Hakuajat ajoittuvat alkusyksyyn, loppuvuoteen sekä kevääseen. Opintokierroskohtaiset hakuajat voit tarkistaa avoimien verkko-opintojen omalta sivulta.

Vauhtiväylien hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Opiskelu voi tapahtua tutkintoryhmien mukana, avoimina verkko-opintoina tai jopa nonstop-opintoina. Löydät tietoa vauhtiväylistä avoimen AMK:n hakupalvelusta.

Kun hakeudut väyläopintoihin, varmista, että olet ilmoittautumassa nimenomaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin. Täydennyskoulutukset tm. eivät kuulu väyläopintoihin ja ne ovat maksullisia kaikille osallistujille.

Kun olet ohjaajasi kanssa sopinut opinnoista, tarkista hakuajat ja ilmoittaudu pyydettynä aikana. Näin varmistat, että pääset ajoissa opinnoille ja saat ennakkoon tarvitsemasi tunnukset sekä ohjeet. Täyttäessäsi hakemusta valitse ilmoittautumistyypiksi Toisen asteen opiskelija (väyläopinnot). Joissain tapauksissa opinnot ovat tarjolla myös maksullisina opintoina avoimessa ammattikorkeakoulussa. Tällä valinnalla varmistat, että et joudu maksamaan opinnoista. Mikäli opiskelija on suorittanut opintomaksun annettuaan väärää tietoa hakemuksella, maksua ei palauteta. Tärkeää on myös, että käytät sekä hakemuksella että väyläopintojen aikana koulusi sähköpostiosoitetta.

Huomioithan, että väyläopintoihin hakeudutaan aina avoimen AMK:n ilmoittautumiskanavan kautta. Kokonaisen vauhtiväylän opintoihin ei ole tarpeen hakea kerralla, vaan voit jatkaa opintojasi myöhemmin. Ohjaajasi kanssa on myös hyödyllistä miettiä, miten opinnot ajoittuvat muiden opintojesi rinnalle.

Pääsääntöisesti väyläopinnot voi perua ilmoittautumisajan päättymiseen asti. Nonstop-opintoja ei voi perua enää hakemuksen hyväksymisen jälkeen. Mikäli opiskelija keskeyttää opinnot tai jättää ne suorittamatta, häntä ei poisteta opintojaksolta vaan opintosuoritus arvioidaan hylättynä.

Ennen opintojen aloitusta saat sähköpostitse ohjeet esim. tunnusten käyttöönottoon. Väyläopiskelijat saavat pääsääntöisesti käyttöönsä Centrian oppimisympäristön Itslearningin tunnukset. Mikäli opinnot sitä vaativat, voidaan käyttöön antaa myös centria.fi-tunnukset, mutta näistä opiskelijaa ohjeistetaan aina erikseen. Ohjeet Itslearning-tunnusten käyttöönottoon sekä Itslearning-järjestelmään kirjautumiseen löydät seuraavasta valikosta. Seuraa siis sähköpostiasi ja tutustu saamiisi ohjeisiin huolellisesti. Opintojaksolla tapahtuviin asioihin sinut opastaa opintojakson opettaja.

Opinnot voidaan toteuttaa monella tavalla; opintojaksot voivat olla täysin verkon kautta suoritettavia tai ne voivat olla tutkintokoulutuksen omia opintojaksoja. Tutkintokoulutuksen opintojaksoilla opiskelet Centrian tutkinto-opiskelijoiden mukana. Kaikki opiskelu tapahtuu samojen aikataulujen ja ehtojen mukaisesti kuin muillakin opintojaksolla mukana olevilla. Suoritettuasi opintojakson, arvosana merkitään Centrian rekisteriin (Peppi-järjestelmä). Sinulla ei ole pääsyä Peppi-järjestelmään, mutta voit pyytää suorituksesta opintosuoritusotteen. Opintosuoritusote pyydetään osoitteesta avoinamk@centria.fi. Mainitse postissasi opinnot, joille olet osallistunut. Huomioithan, että opettajalla on kuukausi aikaa kirjata suoritukset rekisteriin opintojakson päättymisen jälkeen. Aina kirjaamiseen ei kulu kuukautta, mutta aikataulusta on hyvä olla tietoinen.

Tarvittaessa pääset näkemään opintojaksokohtaisia aikatauluja Centrian lukkarikoneesta: https://lukkarit.centria.fi/#/schedule. Valitse ensin vaihtoehto “Nimellä tai tunnuksella”. Kirjoita sen jälkeen Hakusana-kenttään opintojakson nimi. Klikkaa Hae. Valitse avautuvasta luettelosta oikea opintojakso ja sen jälkeen klikkaa opintojakson perässä näkyvää Lisää-painiketta. Sen jälkeen voi klikata Piilota hakutulokset. Kun nyt selailet viikkoja kalenterinäkymän vasemmassa ylälaidassa näkyvillä nuolipainikkeilla, saat näkyviin luentojen ajankohdat sekä esim. luokkatilat.

Ennen opintojen aloitusta sinun tulee ottaa käyttöön Itslearning-käyttäjätunnukset. Kirjautumistunnukset saat käyttöösi ”Unohditko salasanasi?” -toiminnon kautta. Syötä tekstikenttään hakemuksella antamasi sähköpostiosoite. Saat muutaman minuutin kuluttua postiisi linkin salasanan vaihtoa varten. Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi, jos viestiä ei saapuneissa näy. Huolehdi, että sinulla on tunnukset käytössä opintojen alkamispäivänä, mutta muista kuitenkin, että opintojen työtilat tulevat näkyviin vasta opintojakson alkaessa. Tunnukset sulkeutuvat automaattisesti 14 päivän sisällä opintojen päättymispäivästä, joten palauta esim. tehtävät annetun aikataulun mukaisesti työtilaan.

HUOM! Käyttäjätunnuksesi näkyy salasanavaihdon yhteydessä, ja se kannattaa poimia talteen aukeavan ikkunan yläkulmasta. Jatkossa kirjaudut Itslearning-oppimisympäristöön käyttäen käyttäjätunnusta ja salasanaa. Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi, jos viestiä ei saapuneissa näy.

Itslearning on selainpohjainen järjestelmä, jonka käyttämiseksi tarvitaan tietokone ja/tai mobiililaite, Internet-yhteys ja selain. Tuetut selaimet ovat Mozilla Firefox, Google Chrome ja Microsoft Internet Explorer ja niiden uusimmat versiot.

Mikäli sinulla on ongelmia saada salasanaa vaihdettua Unohditko salasanasi -toiminnon kautta, ole yhteydessä avoinamk@centria.fi.

Alta löydät tarkemman ohjeen tunnusten käyttöönottoon sekä Itslearning-ympäristöön kirjautumiseen.

Huomioi, että joillakin opinnoilla saatat saada käyttöösi centria.fi-tunnuksen. Jos tämä on tarpeellista, saat ohjeet tunnuksen aktivointiin sähköpostitse. Seuraa siis sähköpostiasi ja toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.

Mikäli olet suorittanut vauhtiväyläopinnot hyväksytysti, voit hakea opiskelupaikkaa Centrian tutkintokoulutuksesta. Kultakin vauhtiväylän koulutusalalta varataan vuosittain paikkoja väylän opinnot suorittaneille. Vauhtiväylän suorittaneet hakevat koulutuspaikkaa erillishaussa. Valintakriteereinä on toisen asteen oppilaitoksesta valmistuminen sekä koulutusalan vauhtiväyläopintojen suorittaminen hyväksytysti. Tarkista vauhtiväyläkohtaisista tiedoista koulutusalan tarkemmat vaatimukset.

Erillishaku järjestetään vuosittain keväällä samaan aikaan yhteishaun kanssa. Haku tapahtuu opintopolku.fi-palvelussa. Vaikka kaikkia suorituksia ei olisi vielä ehditty kirjata Centrian rekisteriin, opiskelija voi siitä huolimatta jättää hakemuksen. Kevään 2024 haussa Centrian opintosuoritusote tulee olla liitettynä hakemukselle viimeistään 16.6.2024 klo 15.00, joten viimeiset kirjaukset voidaan tehdä vielä kevään aikana. Muista kuitenkin pyytää opintosuoritusote hyvissä ajoin. Opintosuoritusotteet pyydetään osoitteesta avoinamk@centria.fi.

Huomioi, että voit samanaikaisesti hakea (ja osallistua tarvittaessa valintakokeisiin) myös yhteishaussa.

Tutkintokoulutukseen hakuun liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Centrian hakijapalveluihin: hakijapalvelut@centria.fi tai puh. 044 725 0081.

Mikäli sinulla on kysyttävää väyläopinnoista, ota yhteyttä avoinamk@centria.fi.