Turvallisuus Centriassa
Centriassa turvallisuus jakautuu työturvallisuuteen (Safety) ja muuhun turvallisuuteen (Security). Muuhun turvallisuuteen kuuluvat esimerkiksi henkilöstö-, kiinteistö-, tieto- ja kyber- sekä toimitilaturvallisuus. Centriassa sovelletaan yritysturvallisuuden eri osa-alueita, ja uhka- ja riskiarvioiden jälkeen turvallisuusjärjestelyt mitoitetaan niiden edellyttämälle tasolle. Safety ja Security eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan ne toimivat limittäin turvallisuuden eri osa-alueilla.
Turvallisuuden suunnitteluun vaikuttavat edellä mainitut uhka- ja riskiarviot. Näitä arvioidaan Centriassa vuosittain yhdessä eri viranomaisten kanssa ja niiden perusteella päivitetään turvallisuuteen liittyvät suunnitelmat sekä toteutetaan tarvittavat turvallisuusjärjestelyt. Osana turvallisuuden kokonaisjärjestelmää ovat myös erilaiset koulutukset ja harjoitukset. Tyypillisimpiä meille kaikille näkyviä turvallisuustoimintoja ovat esimerkiksi kamera- ja kulunvalvonta, vartiointi, vahtimestaritoiminta sekä kiinteistössä olevat rakenteelliset turvallisuusratkaisut.
Tila- ja turvallisuuspäällikkö johtaa ja koordinoi ammattikorkeakoulun turvallisuustoimintaa ja toimii näissä asioissa yhteyshenkilönä viranomaisten suuntaan. Centriassa toimii lisäksi turvallisuustyöryhmä, jonka toimintaa johtaa tila- ja turvallisuuspäällikkö. Ryhmä on tarkoitettu turvallisuuden hallintaa ja turvallisuustyön koordinointia varten. Tämän lisäksi jokaiselle kampukselle on osoitettu turvallisuusvastaava, joka yhdessä tila- ja turvallisuuspäällikön ja johdon kanssa johtaa ja koordinoi kampuksen turvallisuustoimintaa, vastaa sen eri tilojen turvallisuusjärjestelyistä sekä koulutuksen ja harjoitusten järjestämisestä ja valmiuksien ylläpidosta. Apunaan turvallisuusvastaavalla on kampuksella turvallisuusasiantuntija tai -asiantuntijoita.
Kenen vastuulla on turvallisuus? Se on meidän kaikkien vastuulla. Jos opiskelija havaitsee puutteita turvallisuudessa tai hänellä on kehitysehdotuksia turvallisuuteen liittyen, opiskelija voi ottaa suoraan yhteyttä tila- ja turvallisuuspäällikköön tai vaihtoehtoisesti opettajaan.
Tehdään yhdessä töitä joka päivä turvallisen opiskelu- ja työympäristön eteen; siinäkin asiassa meistä jokainen on tärkeä. Safety & Security first.
Tila- ja turvallisuuspäällikkö
Jari Vähäkainu
p. 050 4064326
turvallisuus@centria.fi
Kokkolan koulupoliisi
Juha Puurula
juha.puurula@poliisi.fi
p. 029 5447718
Sähkökatkon sattuessa
Toiminta normaaliolojen häiriötilanteessa
Kampukselta voidaan joutua poistumaan, mikäli esimerkiksi sähköt tai lämmönjakelu katkeaa pitemmäksi ajaksi. Kampukselta poistuminen tullaan käskemään aina erikseen. Tässä ohjeessa käsitellään pääosin sähköön liittyviä tapahtumia, koska sähkö vaikuttaa toimintoihin eniten.
Mistä sähköpula tai -katkos johtuu?
Sähköpula syntyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti Suomeen ei- vät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tällöin sähkö joudutaan säästämään, ja säästö voidaan toteuttaa alueellisilla sähkö- katkoilla. Katkojen kesto on noin 1–2 tuntia, ja ajoittuvat toden- näköisesti aamulla 8–10 ja iltapäivällä 17–19 välille. Sähkökatkoja aiheuttavat erityisesti luonnonolosuhteet kuten myrskyt, ukkonen ja puihin kerääntyneet lumikuormat. Myös maankaivutyöt, materiaalivauriot ja pieneläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt joudutaan katkaisemaan suunnitellusti sähköverkon huolto-, korjaus- ja parannustöiden ajaksi.
Mitä sähkökatkos voi aiheuttaa?
LVIS-järjestelmät lakkaavat toimimasta
- Sähkökatkoksen aikana muun muassa ilmanvaihto, lämmitys sekä vedenkierto lopettavat toimintansa ja valot sammuvat (hätäpoistumisvalot jäävät 1 h ajaksi palamaan, jonka jälkeen nekin sammuvat, ellei sähkö ole palannut). Jos katkos on pidempiaikainen, voidaan kampukselta joutua poistumaan johdon päätöksellä.
- Luokissa/vast. voidaan ikkunoida avata, jotta ilma ei käy liian raskaaksi. Ikkunat on suljettava, jos poistumiskäsky annetaan.
- Sähkökatkoksissa kampuksen valot sammuvat – vain hätävalot poistumista varten jäävät päälle 1 h ajaksi, sitten nekin sammuvat. Ilmanvaihto ja lämmitys sammuvat ja vain varmennetut laitteet jäävät toimintaan tietyksi ajaksi.
Laboratoriot ajetaan hallitusti alas
- Ennakkoilmoitusta sähkökatkosta emme välttämättä saa, joten laboratoriot vastaavat tarvittaessa toimintojen hallitusta alasajosta.
Kiinteistöstä pääsee aina ulospäin
- Lukitusjärjestelmässä on sähköisen lukituksen lisäksi mekaaninen lukitus, joka aukeaa siitä huolimatta, että onko sähköä vai ei. Sähkölukoissa on akkuvarmistus, joten nekin toimivat sähkövarmennuksen avulla tietyn ajan.
Sähköriippuvaiset koneet ja laitteet sekä tietoliikenne
- Kiinteä tai langaton internet ei toimi kampuksella, kun tietoliikennelaitteista loppuu sähköt.
- Sähköstä riippuvaiset koneet ja laitteet eivät toimi, ellei niissä ole varmennusta.
Matkapuhelimen käyttöä kannattaa välttää
- Sähkökatkon aikana kannattaa välttää puhelimen käyttöä puheluihin. Katkon aikana myös puhelintukiasemat saattavat sammua, jolloin verkon toimivuus kärsii.
Vettä ei saa käyttää
- Kuuma vesi voi tässä tilanteessa olla tosi kuumaa, jopa 85-asteista. Tämä aiheuttaa vakavia palovammoja.
- Suihkua sekä vesihanoja ei saa käyttää.
- Vessoja ei saa käyttää.
Mistä löytää tietoa sähkökatkoksiin liittyen?
Centrian TPK2A kampus
Kampukselta poistuminen käsketään erikseen
- Poistuminen voi koskea muitakin tilanteita, kuin sähkökatkoa. Poistuminen tapahtuu kuitenkin aina samalla tavalla (tämä ei koske uhkatilanteita, niistä on eri ohjeistus).
- Poistumiskäskyn antaa kuuluttamalla vahtimestari tai muu siihen käsketty henkilö. Tällöin siirrytään HETI takit ja välineet mukana AMFI:iin, suuropetustilaan sekä ravintolan (ruokala) tiloihin odottamaan. Turvavalot toimivat 1 h sähkön katkeamisen jälkeen, joten siksi on siirryttävä heti aiemmin mainittuihin paikkoihin.
- Poistumista kampusalueelta rytmitetään, ettemme aiheuta liikenteeseen turvallisuusongelmia poistumalla kaikki yhtä aikaa kampukselta. Poistumista rytmittää turvallisuusorganisaatio (vahtimestari ja/tai turvallisuusvastaava)
- Virka-ajan (klo 16) jälkeen poistuminen tapahtuu suoraan opettajan johdolla tai omatoimisesti, koska turvallisuusorganisaatio ei enää ole paikalla.
- Tämä ohje koskee TPK2A kampusta, muilla kampuksilla ja toimipisteillä noudatetaan niiden pelastussuunnitelmaa.
Mitä tapahtuu katkoksen jälkeen?
Järjestelmät nostetaan ylös ja normaaliin toimintaan palataan mahdollisimman pian.Veden tulo ei välttämättä ole heti normaalia, kun sähköt palaavat. Seurataan viranomaisten ohjeita, jos he niitä antavat.
Kriisitoiminta ja pelastussuunnitelmat
Centriassa on laadittu toimipistekohtaiset kriisitoimintaohjeet sekä kiinteistökohtaiset pelastussuunnitelmat.
Ammattikorkeakoulun turvallisuudessa on keskeistä kriisihallintavalmiuksien ylläpito, sekä häiriötilanteiden ja uhka- ja kriisitilanteiden ennaltaehkäisy. Näihin kuuluvat varhainen puuttuminen, huolen ilmaisu ja huolesta mahdollisesti nousseen uhan arviointi. Ennaltaehkäisyyn ja varautumiseen kuuluu niin henkisen hyvinvoinnin ylläpito kuin onnettomuuksienkin ennaltaehkäisy. Ennaltaehkäisyn ja varautumisen tavoitteena on tunnistaa ja havaita varhaisessa vaiheessa ne tilanteet tai yksilön oireet, jotka saattavat johtaa pahimmassa tapauksessa uhka- ja kriisitilanteeseen.
Kriisinhallintavalmiuksien ylläpito on ensiarvoisen tärkeä ennaltaehkäisyn ja varautumisen keino. Jokaisen ammattikorkeakoulun henkilöstön jäsenen ja opiskelijan tulee tietää:
- mitä pitää tehdä kriisin kohdatessa,
- kuka tekee mitä ja
- mistä saa lisäapua.
Centrian kampuksilla järjestetään säännöllisin väliajoin (vähintään kerran vuodessa) turvallisuuskoulutuksia ja poistumisharjoituksia opiskelijoille ja henkilöstölle. Erilaisiin harjoituksiin kannattaa osallistua aktiivisesti, sillä vain harjoittelemalla osaa toimia äkillisissä vaara- tai uhkatilanteissa oikein.
Pelastussuunnitelmat
Toimipisteiden turvallisuusvastaavat ja –asiantuntijat
Kokkola ja Pietarsaari
Turvallisuusvastaava
Matti Ojala
matti.ojala@centria.fi
p. 040 149 5497
Turvallisuusasiantuntijat
Talonpojankatu 2
Tuomas Tasala, tuomas.tasala@centria.fi, p. 044 725 0413
Kai Nyman, kai.nyman@centria.fi, p. 044 725 0304
Pitkänsillankatu 16
Ulla Roiko-Jokela, ulla.roiko-jokela@centria.fi, p. 044 725 0782
Runeberginkatu 8
Sara Åhman, sara.ahman@centria.fi, p. 040 729 9973
Teknologiakatu 7
Mervi Liesi, mervi.liesi@centria.fi, p. 050 469 4782
Ylivieska
Turvallisuusvastaava
Pentti Eteläaho
pentti.etelaaho@centria.fi
p. 044 449 2624