Epäorgaaniset materiaalit
Työskentelemme akkuosaamisen, energiantuotannon sivuvirtojen ja epäorgaanisten materiaalien parissa kehittäen kiertotalouden mukaisia kestäviä ratkaisuja, jotka vähentävät ympäristövaikutuksia ja edistävät resurssitehokkuutta. Tavoitteenamme on luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tukea kestävää kehitystä kierrätyksen ja materiaalien älykkään käytön avulla.
Teollisuuden epäorgaaniset sivuvirrat
Epäorgaanisia materiaaleja sisältävät teolliset sivuvirrat päätyvät usein läjitykseen teollisille kaatopaikoille tai käsittelylaitoksiin, joissa ne hävitetään. Tällainen lineaaritalouden käytäntö ei hyödynnä materiaalien täyttä potentiaalia, ja se voi johtaa merkittäviin ympäristövaikutuksiin, kuten jäteongelmiin, resurssien tuhlaamiseen ja luonnonvarojen kertakäyttöiseen hyödyntämiseen.
Tutkimme epäorgaanisten sivuvirtojen hyödyntämistä kiertotalousajattelun mukaisina uusina raaka-aineina ja uusiksi, korkeamman arvon tuotteiksi, jalostettuina. Toimintaamme tukevat vahvat verkostot alueen teollisuuteen sekä monipuolinen tutkimusympäristömme, joka mahdollistaa materiaalien analysoinnin, testauksen ja prosessien skaalauksen laboratoriomittakaavasta pilot-mittakaavaan.
Akkuosaaminen
Centrian tutkimus- ja kehitystoiminnassa käsittelemme akkuarvoketjua kokonaisuutena, aina kaivostekniikasta ja jalostusprosesseista akkujen purkamiseen, uusiokäyttöön ja kierrätykseen. Tutkimuksemme keskiössä ovat kiertotalous, biopohjaiset materiaalit sekä kaskadiajattelu, jotka mahdollistavat ympäristöystävällisemmän ja resurssiviisaamman akkuarvoketjun.
Akkualalla on ensiarvoisen tärkeää, että akkujen valmistuksessa käytettävät arvokkaat materiaalit kiertävät takaisin joko akkukäyttöön tai uudelleenvalmistukseen hyödynnettäväksi kokonaan uusissa sovelluksissa vähentäen uusien raaka-aineiden tarvetta. Tämä tukee kiertotalouden periaatteita ja pienentää ympäristövaikutuksia, minkä vuoksi uusiokäyttö sekä vaihtoehtoiset materiaalilähteet ovat tutkimustyössämme keskeisessä roolissa. Erityisesti keskitymme anodimateriaalien kehittämiseen ja nykyisten akkukemioiden tuottamiseen vaihtoehtoisista lähteistä saatavilla materiaaleilla.
Tavoitteenamme on luoda kestävä ja resurssitehokas akkuarvoketju, joka mahdollistaa materiaaleille mahdollisimman pitkän elinkaaren.
Ravinteiden talteenotto ja maanparannusaineet
Kierrätyslannoitteet ja kierrätetyt ravinteet ovat keskeinen osa tulevaisuuden kestäviä ravinneratkaisuja. Hyödyntämällä teollisuuden alojen ylijäämämateriaaleja lannoitevalmistuksessa voidaan merkittävästi vähentää tuotteiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Väkilannoitteiden saatavuus vaihtelee, mikä korostaa alueellisten ja innovatiivisten ratkaisujen tarvetta lannoiteomavaraisuuden edistämiseksi.
Energiatuotannon sivutuotteet
Energiantuotannossa syntyvien sivutuotteiden teknistaloudellisesti kannattava hyödyntäminen on yksi tutkimusryhmämme teemoista, joka kytkeytyy vahvasti myös muuhun TKI-osaamiseemme. Vähähiilisen energian, kuten biokaasun, tuotannosta syntyvät sivutuotteet voivat jalostua lannoitteiksi, kun löydetään toimivat erotus- ja jalostustavat. Tutkimme kierrätyslannoitteiden raaka-aineeksi soveltuvia sivuvirtoja, niiden ravinnepotentiaalia ja mahdollisuuksia ravinteiden talteenotolle. Ymmärrämme sivuvirtojen kierrättämiseen liittyviä lainsäädännöllisiä esteitä sekä otamme huomioon teknisiä ja taloudellisia näkökulmia kierrätyslannoitteiden valmistuksessa.
Ota yhteyttä
Heidi Kanala-Salminen
TKI-päällikkö