Siirry sisältöön

Opiskelijaliikkuvuus

Olemme Suomen kansainvälisimpiä korkeakouluja. Meillä on noin 130 yhteistyökorkeakoulua ympäri maailmaa, joihin voi hakea lyhyisiin vaihtoihin sekä pidempiaikaisiin lukukausivaihtoihin. Perinteisen vaihto-opiskelun lisäksi myös työharjoittelu on mahdollista suorittaa ulkomailla.

Centriasta maailmalle

Centrian hyvien verkostojen avulla vaihtoon lähtö on helppoa, ja todennäköisyys päästä haluamaasi kohteeseeen on suuri. Ulkomailla opiskelu kannattaa – koet uusia elämyksiä, tutustut uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, ja keräät kansainvälistä kokemusta tulevaa työelämää varten. Vaihtoon lähteminen voi olla elämäsi paras päätös.

Opiskelijavaihto

Opiskelijavaihdossa teet koulutukseesi kuuluvia opintoja yhteistyökorkeakoulussa. Voit valita, haluatko osallistua lyhyeen, 5-30 päivän mittaiseen vaihtojaksoon, vai hakeudutko vähintään lukukauden mittaiseen pidempään vaihtoon.

Lukukausi Saksassa oli mahtava kokemus. Opinnot pitivät sisällään paljon ryhmätöitä, joiden lomassa tutustui opiskelukavereihin. Myös vapaa-ajalla porukka viihtyi hyvin yhdessä ja reissasi ympäri Saksaa.

Tero Räty, tuotantotalouden opiskelija

Kansainväliset kumppanit

Meillä on lähes 130 yhteistyökorkeakoulua Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Amerikassa.

Näin haet vaihtoon

Ennen vaihtoa mieti oman elämäntilanteesi mukaan, minne haluat lähteä, milloin kannattaa lähteä ja mitä aiot vaihtosi aikana opiskella.

Käytännön ohjeita vaihtoon lähteville

Vaihto-opiskelu on mahtava kokemus! Ennen vaihtoon lähtöä, sen aikana ja jälkeen on kuitenkin monta asiaa, jotka kannattaa huomioida.

Harjoittelijavaihto

Centrian opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa työharjoittelusi joko osittain tai kokonaan ulkomailla. Työharjoittelu ulkomailla on osa Centriassa suorittamaasi tutkintoa, eikä se pidennä opiskeluaikaasi. Ulkomailla suoritettu työharjoittelu näyttää myös hyvältä CV:ssä.

Työharjoittelun voi suorittaa missä päin maailmaa tahansa. Etsi harjoittelupaikkaa ulkomailta samalla tavalla kuin etsisit sitä Suomessa. Valmistele CV ja ota yhteyttä kiinnostaviin työpaikkoihin suoraan. Opettajan tulee hyväksyä harjoittelupaikkasi ja sen tulee tukea opintojasi Centriassa. Sovi opettajasi kanssa, milloin harjoittelu sopii parhaiten opintoihisi. Työharjoittelu ulkomailla kestää yleensä 3 – 5 kuukautta. On tärkeää, että se kestää vähintään 2 kuukautta, sillä lyhyempiä työharjoitteluita Centria ei tue.

Työharjoittelua varten sinun tulee tehdä harjoittelusopimus ennen harjoittelun alkamista.

Harjoittelupaikat järjestetään yhteistyökorkeakoulujen kautta. Löydät tietoa harjoittelupaikoista täältä.

Harjoittelun voi suorittaa seuraavien vaihto-ohjelmien kautta:

  1. Erasmus+ -työharjoittelu
  2. Overseas -työharjoittelu
  3. Terve Afrikka
  4. Nordlink

Muiden alojen työharjoitteluun ulkomailla ei ole valmiita harjoittelupaikkoja tai hakuaikaa. Opiskelijan tulee itse löytää harjoittelupaikka. Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti.

Vaihtojakson rahoitus

Erasmus+ ohjelmassa maksetaan päiväkohtaista apurahaa. Tässä otetaan huomiin vain ne päivät, jolloin opiskelijan tulisi olla läsnä vaihtokorkeakoulussa (sisältäen orientaatiopäivät). Ensimmäinen osa apurahasta lasketaan arvioidun keston mukaan ja se tarkistetaan uudelleen, kun opiskelija on palannut. 80 % apurahasta maksetaan ennen vaihtoon lähtöä ja jäljelle jäänyt osa maksetaan opiskelijan palattua, kun kaikki vaaditut dokumentit on palautettu. Myös ulkomailla tapahtuvaan työharjoitteluun voi hakea apurahaa, joka kattaa osan kuluista.

Erasmus+ -ohjelma kannustaa myös perheellisiä opiskelijoita lähtemään vaihtoon yhdessä perheen kanssa. Opiskelijat, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia, saavat lisätuen Erasmus+ -ohjelmassa koko vaihtoajalle. Tällöin vaihto-opiskelun tai harjoittelun lisätuki on 250 euroa kuussa normaalin vaihtoapurahan lisäksi.

Jotta voit saada tukea, sinun täytyy:

  • valita apurahalomakkeesta ”perheellisen opiskelijan lisätuki” -kohta
  • täytä Additional support for student with children -lomake ja lähetä se allekirjoitettuna kv-koordinaattorillesi ja
  • lähetä myös kuva lapsesi/lastesi passeista.

Esteettömyystuen tarkoituksena on tukea erityistarpeita omaavien henkilöiden esteetöntä osallistumista vaihto-ohjelmaan. Tuki on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat ylimääräistä taloudellista tukea lähteäkseen vaihtoon, johtuen fyysisestä tai psyykkisestä terveydentilasta. Tuki myönnetään normaalin vaihtoapurahan lisäksi.

Esteettömyystukea voidaan myöntää, jos:

  • vaihtoon lähtevällä on sairaus tai vamma, josta aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia vaihdon aikana ja
  • ylimääräisiä kustannuksia ei voida kattaa muista lähteistä.

Tukea voidaan myöntää opiskelijalle, joka osallistuu opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon, intensiivikurssille tai verkostotapaamisiin.

Jos sinulle voidaan myöntää esteettömyystukea, ole yhteydessä kv-koordinaattoriisi hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Vaihdon järjestelyt tulisi aloittaa noin kuusi kuukautta ennen vaihdon ajankohtaa, jotta esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen tai opiskeluun liittyvät erityisjärjestelyt saadaan järjestettyä.

Vaihtokokemuksia

Erasmus Policy Statement ja Erasmus Charter

Kansainvälisty kotimaassa

Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille, vaan voit kansainvälistyä myös kotimaassa. Voit kehittää kulttuurienvälisen viestinnän taitojasi sekä eri kulttuurien ymmärrystä kotikampuksella. Centrian opiskelijoista noin viidennes on kotoisin muualta kuin Suomesta, joten kansainvälisiin opiskelijoihin tutustuminen on helppoa.

Voit hankkia kansainvälisiä kokemuksia esimerkiksi 

Global Talent Open Badge

Global Talent Open Badge on virtuaalinen osaamismerkki, jonka avulla voit tuoda näkyväksi opintojesi aikana kertynyttä kansainvälistä osaamistasi.

Global Talent -osaamismerkki

Kansainväliset palvelut

Jäikö jokin asia mietityttämään kansainvälistymiseen liittyen? Centrian Kansainvälisten palveluiden tiimi vastaa opiskelija- ja henkilöstövaihdoista sekä yhteistyöstä partnerikorkeakoulujen kanssa.

Kansainvälisten palveluiden yhteystiedot