Siirry sisältöön

Opiskelijaliikkuvuus

Olemme Suomen kansainvälisimpiä korkeakouluja. Meillä on noin 130 yhteistyökorkeakoulua ympäri maailmaa, joihin voi hakea lyhyisiin vaihtoihin sekä pidempiaikaisiin lukukausivaihtoihin. Perinteisen vaihto-opiskelun lisäksi myös työharjoittelu on mahdollista suorittaa ulkomailla.

Centriasta maailmalle

Centrian hyvien verkostojen avulla vaihtoon lähtö on helppoa, ja todennäköisyys päästä haluamaasi kohteeseeen on suuri. Ulkomailla opiskelu kannattaa – koet uusia elämyksiä, tutustut uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, ja keräät kansainvälistä kokemusta tulevaa työelämää varten. Vaihtoon lähteminen voi olla elämäsi paras päätös.

Opiskelijavaihto

Opiskelijavaihdossa teet koulutukseesi kuuluvia opintoja yhteistyökorkeakoulussa. Voit valita, haluatko osallistua lyhyeen, 5-30 päivän mittaiseen vaihtojaksoon, vai hakeudutko vähintään lukukauden mittaiseen pidempään vaihtoon. Ennen vaihtoon lähtöä, opiskelijalla olisi hyvä olla noin 60 opintopisteen verran opintoja takana Centrialla.

Lukukausi Saksassa oli mahtava kokemus. Opinnot pitivät sisällään paljon ryhmätöitä, joiden lomassa tutustui opiskelukavereihin. Myös vapaa-ajalla porukka viihtyi hyvin yhdessä ja reissasi ympäri Saksaa.

Tero Räty, tuotantotalouden opiskelija

Kansainväliset kumppanit

Meillä on lähes 130 yhteistyökorkeakoulua Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Amerikassa.

Näin haet vaihtoon

Ennen vaihtoa mieti oman elämäntilanteesi mukaan, minne haluat lähteä, milloin kannattaa lähteä ja mitä aiot vaihtosi aikana opiskella.

Naisopiskelija lentokentällä

Käytännön ohjeita vaihtoon lähteville

Vaihto-opiskelu on mahtava kokemus! Ennen vaihtoon lähtöä, sen aikana ja jälkeen on kuitenkin monta asiaa, jotka kannattaa huomioida.

Harjoittelijavaihto

Centrian opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa työharjoittelusi joko osittain tai kokonaan ulkomailla. Työharjoittelu ulkomailla on osa Centriassa suorittamaasi tutkintoa, eikä se pidennä opiskeluaikaasi. Ulkomailla suoritettu työharjoittelu näyttää myös hyvältä CV:ssä.

Työharjoittelun voi suorittaa missä päin maailmaa tahansa. Etsi harjoittelupaikkaa ulkomailta samalla tavalla kuin etsisit sitä Suomessa. Valmistele CV ja ota yhteyttä kiinnostaviin työpaikkoihin suoraan. Opettajan tulee hyväksyä harjoittelupaikkasi ja sen tulee tukea opintojasi Centriassa. Sovi opettajasi kanssa, milloin harjoittelu sopii parhaiten opintoihisi. Työharjoittelu ulkomailla kestää yleensä 3 – 5 kuukautta. On tärkeää, että se kestää vähintään 2 kuukautta, sillä lyhyempiä työharjoitteluita Centria ei tue.

Työharjoittelua varten sinun tulee tehdä harjoittelusopimus ennen harjoittelun alkamista.

Harjoittelupaikat järjestetään yhteistyökorkeakoulujen kautta. Löydät tietoa harjoittelupaikoista täältä.

Harjoittelun voi suorittaa seuraavien vaihto-ohjelmien kautta:

  1. Erasmus+ -työharjoittelu
  2. Overseas -työharjoittelu
  3. Terve Afrikka
  4. Nordlink

Muiden alojen työharjoitteluun ulkomailla ei ole valmiita harjoittelupaikkoja tai hakuaikaa. Opiskelijan tulee itse löytää harjoittelupaikka. Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti.

Alta löydät listauksen mahdollisista harjoittelupaikoista. Lisätietoa näistä paikoista saat Vesa Nuorvalta.

  • Espanjan Aurinkorannikon suomalainen seurakunta
  • Suomen merimieskirkko
  • Lancasterin yliopiston Anglikaaninen kirkko, UK
  • Berliinin suomalainen seurakunta
  • Ruotsin evankelisluterilainen kirkko
  • Suomen Lähetysseuran Lähde liikkeelle -koulutus
  • Toronton Agricolan seurakunta, Kanada
  • Hilldale Lutheran Church, Thunder Bay, Kanada

Vaihtojakson rahoitus

Erasmus+ ohjelmassa maksetaan päiväkohtaista apurahaa. Tässä otetaan huomiin vain ne päivät, jolloin opiskelijan tulisi olla läsnä vaihtokorkeakoulussa (sisältäen orientaatiopäivät). Ensimmäinen osa apurahasta lasketaan arvioidun keston mukaan ja se tarkistetaan uudelleen, kun opiskelija on palannut. 80 % apurahasta maksetaan ennen vaihtoon lähtöä ja jäljelle jäänyt osa maksetaan opiskelijan palattua, kun kaikki vaaditut dokumentit on palautettu. Myös ulkomailla tapahtuvaan työharjoitteluun voi hakea apurahaa, joka kattaa osan kuluista. Matkustuskilometrit eivät koske opiskelijoita, mutta vihreän matkustuksen lisätukea voi anoa mikäli ehdot täyttyvät.

Erasmus+ -ohjelma kannustaa myös perheellisiä opiskelijoita lähtemään vaihtoon yhdessä perheen kanssa. Opiskelijat, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia, saavat lisätuen Erasmus+ -ohjelmassa koko vaihtoajalle. Tällöin vaihto-opiskelun tai harjoittelun lisätuki on 250 euroa kuussa normaalin vaihtoapurahan lisäksi.

Jotta voit saada tukea, sinun täytyy:

  • valita apurahalomakkeesta ”perheellisen opiskelijan lisätuki” -kohta
  • täytä Additional support for student with children -lomake ja lähetä se allekirjoitettuna kv-koordinaattorillesi ja
  • lähetä myös kuva lapsesi/lastesi passeista.

Esteettömyystuen tarkoituksena on tukea erityistarpeita omaavien henkilöiden esteetöntä osallistumista vaihto-ohjelmaan. Tuki on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat ylimääräistä taloudellista tukea lähteäkseen vaihtoon, johtuen fyysisestä tai psyykkisestä terveydentilasta. Tuki myönnetään normaalin vaihtoapurahan lisäksi.

Esteettömyystukea voidaan myöntää, jos:

  • vaihtoon lähtevällä on sairaus tai vamma, josta aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia vaihdon aikana ja
  • ylimääräisiä kustannuksia ei voida kattaa muista lähteistä.

Tukea voidaan myöntää opiskelijalle, joka osallistuu opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon, intensiivikurssille tai verkostotapaamisiin.

Jos sinulle voidaan myöntää esteettömyystukea, ole yhteydessä kv-koordinaattoriisi hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Vaihdon järjestelyt tulisi aloittaa noin kuusi kuukautta ennen vaihdon ajankohtaa, jotta esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen tai opiskeluun liittyvät erityisjärjestelyt saadaan järjestettyä.

Vaihtokokemuksia

Olin syyslukukauden 2022 vaihdossa Walesin pääkaupungissa Cardiffissa opiskelemassa liiketalouden tutkintoani suuntauksena International Business. Yliopisto kokemus antoisa mutta myös vaativa ja täysin erilainen jos vertaa omiin Centrian verkossa toteutettaviin opintoihin. Kansainvälisyys paistoi koulusta, jossa opiskelijoita oli ympäri maapalloa, mikä olikin todella siistiä! Cardiffissa vaihto-opiskelijoille oli valmiiksi määrätty tietyt kurssit, joista kaksi liittyi omien opintojen suuntaukseen ja lisäksi tuli valita kieliopinnoista joko Ranska tai Espanja, joista itse Espanjassa asuneena halusin tätä kielitaitoa opiskella lisää, mikä olikin mielekkäin kurssi näistä! Kurssien laajuudet olivat 10 opintopisteen laajuisia mikä poikkesikin Centrian opinnoista, mikä vaati opinnoilta hieman enemmän. Oppitunteja paikan päällä kampuksella oli aina kolme kertaa viikossa mikä antoi hieman joustavuutta opintoihin, kaksi päivää ollen enemmän itsenäistä opiskelua!

Yliopistoelämään pääsi Cardiffissa toden teolla sisään ja tämän voinkin mieltää opiskelijakaupungiksi, jossa menoa ja meininkiä riitti! Opiskelijatapahtumia riitti päivittäin, joten tekemisen puutetta ei tule pelätä ja näihin kyllä panostettiin, joissa muihin opiskelijoihin pääsi helposti tutustumaan! Yliopistokampuksia oli monia ympäri kaupunkia, eikä Cardiff Universityn ja Cardiff Metropolitan Universityn tunnuksiin pukeutuneita voinut olla huomaamatta, joista näkyi monet yliopiston urheilujoukkueet. Yliopisto urheilu vaihtoehtoja oli lukuisia mikä olikin todella iso juttu Cardiffissa, ja itse jääkiekkoilijana olikin makeeta liittyä Cardiff University Redhawks jääkiekkojoukkueen mukaan! Asumisvaihtoehtoja oli paljon, joista kansainvälisille opiskelijoille suosittuja oli todella modernit opiskelija-asuntolat, joissa itse myös asuin, mitkä olivat jopa verrattavissa hotelleihin, mistä löytyi mm. kuntosalit, elokuva,- peli huoneita ja moderneja opiskelu tiloja. Kulkeminen kaupungissa oli todella kätevää kaupunkipyörillä, joiden käyttö opiskelijoille oli veloituksetonta ja todella mieluisaa, reittini kampukselle oli upeiden puistojen ja vesistöjen äärellä.

Kaupunkina Cardiff oli upea ja tarjosi tosi paljon tekemistä, jossa ravintola ja kahvila tarjonta, ostosmahdollisuudet olivat valtavia mistä itse pidin, unohtamatta huikeaa pubi kulttuuria mitä ei voinut kaupungissa välttää! Pubissa istuminen olikin paras tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin jalkapallon pauhatessa ruuduilta, olut hanojen ja fish & chipsien kera! Urheilu fanaatikoille, kuten itselleni, Cardiff oli aivan huippupaikka mikä todella yllätti, missä pääsi seuraamaan mm. paikallista huippu jalkapalloa, kansallislajia eli rugbya, sekä myös jääkiekkoa, joissa kaikissa meininki oli huikea, mitä suosittelen kaikille! Ottelutapahtumia riitti joka viikonloppu, mikä näkyi kaupungin katukuvassa ja pubeissa jatkuvasti. Kaupunki tarjosi myös upeita puisto alueita ja satoja historiallisia linnoja, jotka tekivät kaupungista erityisen. Hintataso oli yleisesti hieman halvempaa kuin Suomessa, vaikkakin esimerkiksi trendiliikkeiden hinnat pyörivät samoissa hinnoissa ja hyvissä ravintoloissa, joita todella riitti, sai maksaa myös samoja hintoja, mutta riippui hyvin paljon paikoista.

Yliopistoa ja Cardiffia voin suositella vaihtokaupunkina ihan kaikille ja vaihto-opiskelu onkin hieno kokemus, jonka aikana oppii paljon itsestä ja toisista kulttuureista, sekä ihmisistä eri puolilta maailmaa. Kaupungissa ja lähialueille riittää paljon nähtävää ja koettavaa, ja paljon jäikin vielä kokematta tästä paikasta, jossa aika vierähti todella nopeasti!

Terveisin,
Aleksi

Olin puoli vuotta vaihto-opiskelijana Alankomaissa, Windesheimin korkeakoulussa. Windesheim oli todella viihtyisä ja monipuolinen paikka opiskella. Koululla oli paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia mm. kuntosali, uimahalli, ryhmäliikuntaa ja kiipeilyä. Ravintolasta löytyi aina jotain hyvää, kahviloita oli jokaisessa rakennuksessa, joten kahvia oli aina tarjolla lähellä. Windesheimissa vaihto-opiskelijoista pidettiin todella hyvää huolta, opettajat olivat rentoja ja hauskoja, heidän kanssaan pystyi jutella kaikesta mahdollisesta. Opiskelu oli projektityylistä, teimme paljon ryhmätöitä, mikä oli mukavaa.

Zwolle oli viihtyisä opiskelijakaupunki, paljon ravintoloita ja kahviloita, joissa hengailla ystävien kanssa. Kaupungissa löytyi myös monia kauniita puistoja, mihin pystyi mennä vaikka piknikille tai lenkille. Meille vaihto-opiskelijoille järjestettiin paljon tapahtumia ja yhdessä tekemistä eli tylsää ei ollut. Lukukauteni Alankomaissa oli aivan mahtava, pääsin tutustumaan ihanaan kaupunkiin ja ihmisiin. Vaihtokokemukseni antoi minulle ihania muistoja ja elinikäisiä ystäviä!

Terveisin,
Anna-Sofia

Ensimmäiseksi haluan sanoa, että kokemukseni vaihdossa on ollut opintojeni kohokohta. Minulle tuli tilaisuus hakea vaihtoon Japaniin lyhyellä aikavaroituksella. Olin kerran jo aikaisemmin matkustanut Japaniin turistina ja Japani oli aina kiinnostanut minua, niin päätin tarttua tilaisuuteen. Aluksi olin hieman jännittynyt sillä, olin vähän vanhempi oppilas, mutta kävikin ilmi, että huoleni olivat aivan perättömät. Minut otettiin avoimesti vastaan ja minusta huolehdittiin erinomaisesti.

Momoyama Gakuin yliopisto sijaitsee noin 40 minuuttia Osakan ulkopuolella junalla esikaupungissa nimeltä Izumi. Yliopiston alueet olivat mahtavat ja olin yllättynyt kuinka isot tilat heillä olivat. Kouluelämä oli suhteellisen normaalia. Heidän tarjoamat kurssit olivat vaihto-oppilaille suunnattuja, sillä tavalliset kurssit olivat japaniksi. Tarjolla olleet kurssit olivat minusta mielenkiintoisia ja opettivat paljon japanilaisesta kulttuurista. Vaihto-oppilaille oli viikoittain tarjolla, jonkinlaista sosiaalista toimintaa, jossa pystyi tapamaan muita vaihto-oppilaita, sekä paikallisia oppilaita. Tapahtumissa pelattiin sosiaalisia pelejä tai muuten vain seurusteltiin.

Japanissa on erittäin paljon nähtävää, ja sillä japanissa on todennäköisesti maailman paras julkinen liikenne, niin se on erittäin helppoa matkustaa Japanin sisällä ja nähdä erilaisia nähtävyyksiä. Minun parhaita muistoja on matkustaa eri henkilöiden kanssa Japanissa. Narassa oli erittäin mahtava ja vanha temppeli, jossa muun muassa pystyi ruokkimaan kesyjä peuroja. Koya-sanille matka oli henkeä salpaava ja näkymät olivat uskomattomat. Shirahaman rannalla pystyi rentoutumaan ja vesi oli mukavan viilentävää. Kioto oli avain kuin olisi astunut muinaiseen Japaniin. Osakassa oli jännää tutkia mitä kaikkea sieltä löytyy, syödä paikallisia herkkuja ja tutustua yöelämään. Ehdotan sellaista paikkaa kun CinqueCento, siellä oli kansainvälinen henki ja sieltä löytyi aina hyvää juttuseuraa.
Jos sinulla on mahdollisuus mennä vaihtoon, niin kannustan suuresti. Vaihdossa oppii paljon enemmän kuin mikään kurssi voi opettaa. Oppii tapaamaan uusia kansainvälisiä ihmisiä, joka myös avaa tulevaisuudessa uusia ovia, jos haluaa kansainvälistyä. Itse ehdotan kyllä Momoyamaa, sillä minun aikani siellä oli erittäin antoisa, josta olen todella kiitollinen.

Terveisin,
Anton

Erasmus Policy Statement ja Erasmus Charter

Kansainvälisty kotimaassa

Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille, vaan voit kansainvälistyä myös kotimaassa. Voit kehittää kulttuurienvälisen viestinnän taitojasi sekä eri kulttuurien ymmärrystä kotikampuksella. Centrian opiskelijoista noin viidennes on kotoisin muualta kuin Suomesta, joten kansainvälisiin opiskelijoihin tutustuminen on helppoa.

Voit hankkia kansainvälisiä kokemuksia esimerkiksi 

Global Talent Open Badge

Global Talent Open Badge on virtuaalinen osaamismerkki, jonka avulla voit tuoda näkyväksi opintojesi aikana kertynyttä kansainvälistä osaamistasi.

Global Talent -osaamismerkki

Kansainväliset palvelut

Jäikö jokin asia mietityttämään kansainvälistymiseen liittyen? Centrian Kansainvälisten palveluiden tiimi vastaa opiskelija- ja henkilöstövaihdoista sekä yhteistyöstä partnerikorkeakoulujen kanssa.

Kansainvälisten palveluiden yhteystiedot