Siirry sisältöön
Olkihimmeli

Elävä perintö

Hyvinvointi ja terveys -tiimin yhtenä painopisteenä on aineeton kulttuuriperintö, jonka oman tutkimusryhmän toiminta käynnistyy vuoden 2024 aikana.

Centria on Suomen ainoa kansanmusiikin ammattilaisia kouluttava ammattikorkeakoulu. Elävän perinnön tutkimusryhmä tukee tätä koulutusta sekä tekee tiivistä yhteistyötä kansanmusiikin ammattilaisten ja harrastajien kanssa. Centrian toiminta-alueella vahva viulunsoitto- ja kansanmusiikkiperinne on tunnustettu ja ainutlaatuinen elävä perintö. Kaustislainen viulunsoitto nimettiin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2016, josta se valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2021. Elävän perinnön tutkimusryhmä tutkii aineettoman kulttuuriperinnön näkyvyyttä, siirtämistä ja opetusta sekä toimii aktiiviesti verkostoissa teeman ympärillä.

Centrian asiantuntijoiden lisäksi tutkimusryhmässä ovat mukana tohtorit Outi Valo (vastaava arkistonhoitaja, Kansanmusiikki-instituutti) sekä Johanna Björkholm (hankejohtaja, KulturÖsterbotten).

Verkostoyhteistyössä painottuu sekä pohjalaismaakuntien että Pohjoismaiden välinen kulttuuriyhteistyö. Kansainvälisten hankkeiden ja verkostojen kautta tutkimusryhmä on myös osa maailmanlaajuista aineettoman kulttuuriperinnön kontekstia ja seuraa alan tutkimusta ja käytänteitä. Tutkimusryhmän tavoite on pitää aineeton kulttuuriperintö elävänä voimavarana ja löytää sille uusia kanavia myös soveltavilla teknisillä innovaatioilla sekä vuoropuhelulla eri alojen kanssa.

Ota yhteyttä

Annika Mylläri

Koulutusalapäällikkö (musiikki)