
Kohti työelämää
Opiskelijaa kannustetaan opintojen alusta lähtien verkostoitumaan työelämän kanssa. Opintojen loppuvaiheessa opiskelijalla on kuva oman alansa osaamisvaatimuksista ja erilaisista uramahdollisuuksista. Ammattiharjoittelut ja opinnäytetyö ovat tukeneet opiskelijan matkaa kohti työelämää. Opiskelijan oman osaamisen tunnistamista on tuettu opintojaksoilla sekä HOPS-keskusteluissa. Työnhakuprosessiin opiskelija saa tukea erilaisista ura- ja rekrytapahtumista. Tavoitteena on, että valmistumiseen mennessä opiskelija löytää oman alansa työpaikan. Opiskelija voi myös hakeutua jatko-opintoihin.
Tutkintotodistuksen hakeminen ja valmistuminen
Opiskelija voi hakea tutkintotodistusta, kun kaikki opinnot on suoritettu ja arvioinnit merkitty HOPSille.
- Opiskelijan on tarkistettava, että kaikki suoritukset ovat valmiina:
- harjoittelu,
- seminaariesitys opinnäytetyöstä ja kypsyysnäyte,
- opinnäytetyö tallennettu Theseus-verkkokirjastoon.
- Jos tutkintotodistushakemus jätetään ennen kuin kaikki opinnot ovat rekisterissä, se palautetaan takaisin opiskelijalle.
- Opiskelija tarkistaa HOPSinsa Peppi-järjestelmässä:
- sijoittelu tarkistettu,
- ylimääräiset opintojaksot poistettu HOPSilta ja siirretty HOPSin ulkopuolelle,
- tarkistettu, että kaikki arvioinnit merkitty.
- Opiskelija lähettää Pepissä HOPSin hyväksyttäväksi. Opiskelija lähettää asiasta tiedon sähköpostilla omalle tutoropettajalle tai opinto-ohjaajalle. Ohjaajien tiedot löytyvät Pepistä opiskelijan opiskelutiedoista.
- Tutkintotodistushakemus tehdään Pepistä löytyvällä E-lomakkeella.
- Hakemuksen täyttämisessä on kaksi vaihetta. Opiskelija vastaa ensin AVOP-kyselyyn (ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekysely), minkä jälkeen opiskelija siirtyy tekemään varsinaisen tutkintotodistushakemuksen.
- Sekä AVOP-kyselyyn vastaaminen että tutkintotodistushakemuksen tekeminen tulee tehdä yhdellä kerralla. Hakemusta ei ole mahdollista tallentaa keskeneräisenä. Hakemukseen tekemiseen tuleekin varata riittävästi aikaa.
- Opiskelijan on hyvä tutustua etukäteen tarkempiin ohjeisiin, jotka löytyvät oppimisympäristöstä (Digistart > Peppi > E-hakemukset > AVOP-kysely ja tutkintotodistushakemus).
Lopullinen valmistumispäivä on viimeisimmän opintosuorituksen arviointipäivää seuraava perjantaipäivä (loma-ajat ja arkipyhät muodostavat poikkeuksia). Tutkintotodistus toimitetaan kuukauden sisällä valmistumispäivämäärästä. Todistuksen voi joko noutaa tai vastaanottaa Postin kautta postiennakolla, jolloin vastaanottaja maksaa lähetyksen. Todistuksia ei toimiteta heinäkuussa, jota ei lasketa mukaan kuukauden toimitusaikaan.
Jos opiskelija tarvitsee väliaikaista todistusta valmistumisestaan, hän voi pyytää opiskelijatodistuksen, josta valmistuminen käy ilmi. Väliaikaisen todistuksen tarvetta kysytään tutkintotodistushakemuksella.
Lisätiedot: opintotoimisto@centria.fi
Muista myös seuraavat asiat
- Huolehdi, että olet ennen valmistumista tallentanut itsellesi tarvittavat dokumentit sähköpostista, oppimisympäristöstä sekä omasta kansiosta/OneDrive:sta. Käyttäjätunnus on voimassa 14 vuorokautta valmistumispäivästä eteenpäin.
- Tarkista Kelan sivuilta www.kela.fi, miten valmistumisvuoden tulot otetaan huomioon tulovalvonnassa.
- Huomaa, että jos valmistut 1.–17. päivä, et ole oikeutettu kyseisen kuukauden opintotukeen. Kalenterikuukausi oikeuttaa opintotukeen, jos siinä on vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää.
Diploma Supplement
Tutkintotodistuksen liitteeksi opiskelijalle annetaan Diploma Supplement, jossa kuvataan annettua korkeakoulututkintoa ja suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Diploma Supplement helpottaa tutkintotodistusten kansainvälistä vertailua. Diploma Supplementiin liitetään lisäksi englanninkielinen opintosuoritusrekisteriote, Transcript of Records, josta käyvät ilmi suoritetut opintojaksot ja arvosanat.
Valviran laillistus
Terveydenhuollon tai sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tulee hakea laillistusta Valviran sähköisessä asioinnissa.
- Sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi valmistuvat tekevät hakemuksen Valviran sähköisessä asioinnissa. Lisätietoa hakemuksesta ja maksuista Valviran nettisivuilta.
- Sosionomiksi valmistuvat tekevät hakemuksen Valviran sähköisessä asioinnissa. Lisätietoja hakemuksesta ja maksuista Valviran nettisivuilta.
Huom! Hakemukseen ei tarvitse todistusliitteitä, sillä tiedot valmistumisesta siirtyvät sähköisesti Virta-palvelun kautta. Hakemuksen voi tehdä aikaisintaan valmistumispäivänä.
Ammattiliitot
Ammattiliitot ovat ammattiyhdistysliikkeen puitteissa toimivia järjestöjä, jotka pyrkivät parantamaan työntekijöiden työehtoja. Ammattiliitot neuvottelevat työehtosopimuksia työnantajapuolen kanssa.
Opiskelija voi liittyä ammattiliittoon jo opiskeluaikana opiskelijajäsenenä. Kysy lisää liitostasi.
Jyty – Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto
Suomen Restonomit – SURE ry
Suomen musiikinopettajien liitto ry
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö – TAKU ry
Teatteri- ja Mediatyöntekijät – TEME ry
JHL- Julkisten ja hyvinvointialojen liitto
Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat ry
Suomen Sairaanhoitajaliitto ry
Suomen Terveydenhoitajaliitto ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö – Talentia ry
Ammattiliitot ovat järjestäytyneet pääasiassa kolmeen keskusjärjestöön: AKAVA , SAK ja STTK .

Ura- ja rekrytointipalvelu Centria Jobi
Centria Jobi on opiskelijoiden ja työelämän kohtauspaikka, jossa työnantajat voivat ilmoittaa opiskelijoille avoimista työpaikoista, harjoittelupaikoista, opinnäytetyön aiheista, projektitöistä ja tapahtumista. Jobi palvelee myös valmistuneita ja onkin erinomainen alusta avoimiin työpaikkoihin tutustumiseen.
Jatko-opinnot
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK)
Ylemmän AMK-tutkinnon avulla voit syventää ammatillista osaamistasi työelämässä hankkimasi kokemuksen jälkeen. Opit hankkimaan ja käsittelemään oman alasi tutkimustietoa ja soveltamaan sitä työssä. Saat valmiudet muun muassa työelämän kehittämis- ja asiantuntijatehtäviin.
Ylempi AMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Voit hakea ylempään AMK-tutkintoon, jos sinulla on
- soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai muu soveltuva korkeakoulututkinto sekä
- edellä mainitun tutkinnon suorittamisen jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus asianomaiselta alalta. Asianomaiseksi alaksi katsotaan sekä ala, jolle nyt ollaan hakeutumassa että ala, jolta korkeakoulututkinto on.
- Ammattikorkeakoulun harkinnan mukaan työkokemukseksi voidaan hyväksyä myös aiemmin suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankittua työkokemusta. Myös tässä tapauksessa vaaditaan asianomaiselta alalta hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus.
Ylempi AMK-tutkinto koostuu
- koulutusalakohtaisista syventävistä opinnoista
- vapaasti valittavista opinnoista sekä
- opinnäytetyöstä.
Opintojen laajuus on 60 tai 90 opintopistettä, ja tutkinnon voit suorittaa 1,5–3 vuodessa töiden ohella. Koulutus on monimuoto-opiskelua, joka koostuu lähiopintojaksoista, verkko-opinnoista ja itsenäisestä työskentelystä.
Keskeinen osa tutkintoa on opinnäytetyönä tehtävä työelämän kehittämistehtävä, jonka aiheen voit valita oman työsi kehittämistarpeiden mukaan.
Tarkempia tietoja ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista löytyy Opintopolusta.
Yliopistojen maisteriohjelmat
Voit suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon myös erillisessä maisterikoulutuksessa 2 vuodessa. Maisterikoulutukset ovat tyypillisesti monitieteisiä eli perustuvat eri tieteenalojen yhteistyöhön yliopiston sisällä ja yliopistojen välillä. Maisterikoulutukseen voi hakea yhteishaussa tai erillishaussa.
Voit hakea ohjelmiin, jos olet suorittanut
- alemman korkeakoulututkinnon
- ammattikorkeakoulu- tai opistotutkinnon tai
- muita aikaisempia yliopisto-opintoja.
Tarkempia tietoa yliopistojen maisterikoulutuksista löytyy Opintopolusta.

Jatkuva oppiminen ja osaamisen täydentäminen
Oppimisen ja oman osaamisen kehittämisen ei tarvitse päättyä valmistumiseen. Tutkintokoulutusten lisäksi voit täydentää osaamistasi meillä erikoistumiskoulutuksissa, muuntokoulutuksissa sekä esimerkiksi täydennyskoulutuksissa.