Siirry sisältöön

Opiskelijan hyvinvointi ja voimavarat 

Centriassa panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin, jotta voit keskittää voimavarasi opintoihin parhaalla mahdollisella tavalla. 

Tradenomiopiskelijat Patricia ja Kaisa

Korkeakouluopiskelu‌ ‌tuo‌ ‌eteen‌ ‌uudenlaisia‌ ‌haasteita‌ ‌ajanhallintaan‌ ‌ja‌ ‌arjen‌ ‌organisointiin.‌ Voimavaratekijöiden‌ ‌tunnistaminen‌ ‌on‌ ‌tärkeää,‌ ‌sillä‌ ‌‌opiskeluaika saattaa vaikuttaa moniin asioihin:‌ ‌ihmissuhteisiin, asumiseen,‌ ‌toimeentuloon‌ ‌ja‌ ‌muihin elämänalueisiin.‌ Kaikki‌ ‌tämä‌ ‌heijastuu‌ ‌ajankäyttöön‌ ‌ja‌ ‌jaksamiseen.‌ ‌

Arjen‌ ‌tasapainoa‌ ‌on‌ ‌haettava‌ ‌uudelleen ja‌ ‌mahdollisesti‌ ‌myös‌ ‌eri‌ ‌asioista‌ ‌kuin‌ ‌ennen.‌ ‌Uniajasta‌ ‌ei‌ ‌kannata‌ ‌tinkiä‌,‌ ‌sillä‌ ‌muistiinsa‌ ‌ei‌ ‌voi‌ ‌täysin‌ ‌luottaa‌, ‌jos‌ ‌toimii‌ ‌liian‌ ‌väsyneenä.‌ ‌Samoin‌ ‌terveellinen‌ ‌ravinto‌ ‌on‌ ‌tärkeää.‌ Puolitehoisena‌ ‌ei‌ ‌voi‌ ‌odottaa‌ ‌hyviä‌ ‌tuloksia.‌ Ylivieskan ja Kokkolan kampuksillamme toimivat kampusravintolat tarjoavat opiskelijoille edullisen ja terveellisen lounaan.

On‌ ‌luonnollista‌ ‌kokea‌ ‌stressiä‌ ‌tilanteiden‌ ‌muuttuessa,‌ ‌mutta‌ ‌tiedostamalla‌ ‌omat‌ ‌voimavaramme‌ ‌ja‌ ‌hyvinvoinnin‌ ‌lähteemme‌ ‌voimme‌ ‌sopeuttaa‌ ‌toimintaamme‌ ‌niin‌, että‌ ‌jaksamme‌ ‌muutosten‌ ‌yli.‌ ‌Laadukasta‌ ‌vapaa-aikaa‌ ‌kannattaa‌ ‌suunnitella‌ ‌jo‌ ‌lukujärjestystä‌ ‌tutkiessa.‌

Opiskelijoita Kokkolan vanhassa kaupungissa

Opiskelijan etuudet

Mietityttääkö toimeentulo opiskeluaikana? Opintotuen tarkoituksena on turvata opiskeluaikainen toimeentulo. Opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat päätoiminen opiskelu, opintojen riittävä edistyminen ja taloudellisen tuen tarve.

Opiskelijaterveydenhuolto YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. Opiskeluterveydenhuollon asiantuntija tarjoaa sinulle yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisösi hyvinvointia. YTHS tuottaa opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle.

YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat läsnäolevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat 

Vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

Oma-aloitteisesti Kelalle maksettava korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu kattaa opiskelijalle kaikki YTHS:n palvelut. Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Tarkista aina ajantasainen ohje Kelan sivuilta.

Vastaanotoista emme YTHS:llä peri maksua. Muistathan tarvittaessa siirtää tai perua aikasi viimeistään 24 tuntia ennen vastaanottoa, niin vältyt käyttämättä jääneen vastaanoton maksulta.

Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissä tai saapua etävastaanotolle. Ota verkkopalvelu käyttöösi heti opintojesi alussa!

Digitaalinen YTHS Ravitsemus -palvelu tuo ulottuvillesi valmennuksia, podcasteja, artikkeleita ja muuta monipuolista sisältöä ajasta ja paikasta riippumatta. Voit ladata YTHS Ravitsemuksen mobiililaitteeseesi Self-verkkopalvelun kautta.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveystarkastus käynnistyy TerveysStartti-kyselyllä. Kysely avautuu vastattavaksesi Self-verkkopalvelussa ensimmäisen lukuvuoden kuluessa. Vastattuasi TerveysStarttiin saat palautteen terveydentilastasi ja tarvittaessa ohjauksen palveluihimme.

Yhteystiedot ja ajanvaraus

Ajanvaraus kaikkiin YTHS:n palveluihin tapahtuu hoidontarpeen arvioinnin kautta.

Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki.

Seuraa YTHS:ää somessa

Liikuntapalvelut

Centrian opiskelijoille on tarjolla monipuolisia liikuntapalveluita fyysisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Opiskelijakunta COPSA tarjoaa Centrian opiskelijoille viikoittaisia liikuntavuoroja. Vuorot ovat maksuttomia opiskelijakunnan jäsenille. Muut opiskelijat voivat osallistua vuoroille hankkimalla liikuntapassin. Vuoroille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lisäksi COPSA järjestää erilaisia liikuntatapahtumia ja lajikokeiluja.

Liikuntavälineiden lainauspalvelusta voit käydä lainaamassa haluamasi liikuntavälineen maksutta käyttöösi. Liikuntavälineitä voi lainata Kokkolassa opiskelijakunta Copsan työtilan läheisyydessä sijaitsevasta laatikosta. Ylivieskassa ne ovat B-osan käytävällä laatikossa vapaasti käytettävissä. Pietarsaaressa liikuntavälineet ovat kampuksen opiskelijapalveluiden työtilassa. Liikuntavälineitä voi lainata omatoimisesti, kunhan palauttaa ne käytön jälkeen takaisin.

Taukoliikunta parantaa tutkitusti keskittymiskykyä, tehostaa ajattelua ja luovuutta. BREAK PRO -taukoliikuntasovellus aktivoi pitämään taukoja opiskelusta ja lisää kehon sekä mielen hyvinvointia. 

Aseta sinulle sopivat aikavälit ja kellonajat taukoliikunnalle. Valitse suosikkiliikkeesi tai anna ohjelman tarjota sinulle liikkeitä. Voit pitää taukojumpan lyhyenä 1 min tai valita pidemmän harjoitteen. Taukoliikkeet ovat monipuolisia, tehokkaita, helppoja ja turvallisia. Liikkeet voi tehdä pienessäkin tilassa. 

Latausohjeet

Voit hankkia sovelluksen mobiililaitteillesi Applen AppStoresta tai Google Play Storesta. Windows ja macOS -tietokoneille sovelluksen voit hankkia täältä https://www.breakpro.fi/lataa.

Kirjaudu sovellukseen centria.fi-loppuisella sähköpostiosoitteellasi. 

Aktiviteettitilat ovat vapaasti käytettävissä kampusten aukioloaikojen puitteissa. 

  • Kokkolassa tila 158 
  • Pietarsaaressa tila 430 
  • Ylivieskassa tila C240

Opintopsykologi

Centrian opiskelijoilla on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti opintoihin tai muihin elämänalueisiin liittyvistä haasteista ja huolista opintopsykologin kanssa. Keskustelujen avulla opiskelija voi lisätä itsetuntemustaan, etsiä ratkaisuja tilanteeseensa ja suunnitella tulevaisuuttaan. Palvelun tarkoituksena on edistää opiskelijan hyvinvointia ja tukea opintojen etenemistä. Palvelu on maksuton. 

Voit varata ajan opintopsykologille puhelimitse tai sähköpostitse. Kokkolassa psykologin työhuone sijaitsee yliopistokeskus Chydeniuksessa.  Pietarsaaren toimipisteessä ja Ylivieskan toimipisteissä tapaamispaikka sovitaan opiskelijan kanssa erikseen.

Keskustelut ovat luottamuksellisia. Tapaamiset kestävät tavallisesti 45-60 min. Voit tavata psykologin kerran tai useammin, tarpeen mukaan. Järjestämme myös kurssimuotoista toimintaa pienryhmille, esimerkiksi jännittämiseen ja stressinhallintaan liittyen. 

Opintopsykologin kanssa työskentely on prosessinomaista, yhdessä asioita tarkastelevaa ja ratkaisuja etsivää. Kokonaistavoitteena on jäsentää opiskelijan tilannetta, kehittää opiskelutaitoja, lisätä toimijuutta, löytää uusia ajattelu- ja toimintatapoja sekä parantaa opiskeluedellytyksiä.

Voit olla yhteydessä opintopsykologiin oppimiseen ja opiskeluun liittyvissä pulmatilanteissa, joita muu opintojen ohjaus ja neuvonta ei ole ratkaissut. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi: 

  • opintojen jumiutuminen, motivaatio-ongelmat 
  • opiskelu-itsetunto 
  • uupumus, stressi, ahdistuneisuus 
  • koeahdistus, esiintymisjännitys 
  • oppimisen vaikeudet 
  • ajankäytön järjestämisen vaikeudet 
  • opintojen pariin palaamisen vaikeus 
  • ammatti-identiteetti ja työelämään siirtyminen 
  • muut opiskelukykyyn välillisesti vaikuttavat vaikeudet, kuten raskas elämäntilanne 

Tiia Lumilaakso
Opintopsykologi
opintopsykologi@centria.fi 
puh. 040 808 5120 

Tapaamiset: yliopistokeskus Chydenius

Oppilaitospastori

Oppilaitospastori on Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa. Oppilaistospastori on kaikkia kampuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa varten, riippumatta kirkkoon kuulumisesta, uskontokunnasta tai mistään muustakaan. Saat tulla turvallisin mielin juuri sellaisena kuin olet. Oppilaitospastorin tapaaminen on luottamuksellista ja maksutonta.

Voit olla yhteydessä oppilaitospastoriin, kun

  • haluat keskustella jonkun kanssa. Mikään aihe ei ole liian suuri tai pieni, tai kielletty.
  • haluat saada tietoa uskonnosta tai vaikkapa seurakunnan toiminnasta
  • tarvitset pappia kirkollisiin toimituksiin (kaste, häät, avioliiton siunaaminen, kodin siunaaminen jne.)
  • haluat käydä aikuisrippikoulun
  • tarvitset apua jonkin opiskelijatapahtuman järjestämisessä
  • haluat tavata toisia opiskelijoita kansainvälisessä ja rennossa ilmapiirissä – tervetuloa mukaan Backstagen opiskelijailtoihin!
  • kaipaat jotakin ihan muuta – kerro toki, mitä!

Antti Björklund
Kokkolan suomalainen seurakunta
Puh. 050 314 7306
antti.bjorklund@evl.fi
Instagram: @oppilaitospastorianttib

Oppilaitospastorilla ei ole toimistoa kampusalueella. Ota yhteyttä, ja sovitaan tapaamisen ajankohta ja paikka tarkemmin

Hiljainen huone

Talonpojankadun kampuksella on hiljainen huone tilassa 042. Huone on vapaasti käytettävissä kampuksen aukioloaikojen puitteissa, jos tarvitset hiljaisen paikan esimerkiksi rentoutumiseen, hiljentymiseen, rauhoittumiseen, meditointiin tai uskonnon harjoittamiseen.

Erityisopettaja

Erityisopettaja on kaikkien Centrian opiskelijoiden tukena erilaisissa opiskelun ja oppimisen haasteissa. Erityisopettaja järjestää luki-seulat syksyisin ja keväisin sekä testaa ja kartoittaa erilaisia oppimisen vaikeuksia. Erityisopettaja osallistuu tukitoimien, saavutettavuuden ja esteettömyyden suunnitteluun ja järjestelyihin. 

Erityisopettaja tarjoaa matalan kynnyksen tukea tehtäviin, opiskeluun ja opiskelutaitoihin avoimissa työpajoissa ja erilaisissa pienryhmissä. Voit myös varata henkilökohtaisen tapaamisajan Kokkolan kampukselle tai Teamsin välityksellä pidettävän etätapaamisen.

  • olet aiemmissa opinnoissasi saanut tukea tai koet, että olisit tarvinnut sitä. Varmistetaan, että saat tarvitsemasi tuen opintoihin myös Centriassa. 
  • opiskelu ei suju: kertyy rästejä, tehtäviä on vaikea aloittaa tai saat paljon hylättyjä arvosanoja. Katsotaan yhdessä, mikä auttaisi sinua parhaiten – tarjolla on esimerkiksi työpajoja, opintopiirejä ja yksilötukea. 
  • epäilet jotain oppimisen vaikeutta. Erityisopettaja tekee mm. luki- ja matematiikkatestausta ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin. 
  • et tiedä, keneen muuhun ottaisit yhteyttä. Mietitään yhdessä, mikä taho osaa parhaiten auttaa sinua. 

Päivi Ruohoniemi
Erityisopettaja
paivi.ruohoniemi@centria.fi
Puh. 050 535 96 90

Kokkolan kampuksella: Opiskelijapalvelut tai työtila 148 (paikalla yleensä alkuviikosta)

Päihde- ja riippuvuusohjelma

Centrian opiskelijoita koskevan päihde- ja riippuvuusohjelman tavoitteena on edistää opiskelijan opiskelukykyä, terveyttä ja hyvinvointia. Ohjelman avulla pyritään ennaltaehkäisemään päihteistä ja toiminnallisista riippuvuuksista aiheutuvia haittoja ja helpottamaan puuttumista opiskelijan riippuvuusongelmaan. Ohjelma selkeyttää hoitoonohjausta. Pitkän aikavälin tavoitteena on vaikuttaa opiskelijoiden päihteiden käytön kulttuuriin.   

Päihde- ja riippuvuusohjelman tarkoituksena on painottaa erityisesti ennaltaehkäisyä, tunnistamista ja varhaista puuttumista ja ohjata toimimaan niin, ettei kenenkään oikeusturvaa loukata.

Ammattikorkeakoululaki (9932/2014 § 36) velvoittaa ammattikorkeakouluja laatimaan kirjalliset toimintaohjeet opiskelijoiden päihteiden käytön ehkäisemiseen ja päihdeongelmaan puuttumiseen, jotta se voi vaatia huumausainetestiä koskevan todistuksen ammattikorkeakoululain määrittämissä tilanteissa. Päihde- ja riippuvuusohjelma täyttää lain määrittämät vaatimukset.   

Jokaisella korkeakouluyhteisön jäsenellä on oma roolinsa hyvinvoinnin edistämisessä. Päihde- ja riippuvuusohjelmassa esitellään eri toimijat ja heidän tehtävänsä ennaltaehkäisyn, tunnistamisen, puuttumisen, hoitoon ohjauksen, seuraamusten ja opiskeluun palaamisen vaiheissa. Toimijat on jaoteltu Centrian kampusten toimijoiden, opiskelijoiden, opiskelijakunta COPSAn sekä YTHS:n alle.