Siirry sisältöön

Käytännön ohjeita vaihtoon lähteville

Vaihto-opiskelu on mahtava kokemus! Ennen vaihtoon lähtöä, sen aikana ja jälkeen on kuitenkin monta asiaa, jotka kannattaa huomioida.

Ennen vaihtoa

Tutustu vaihtokohteeseen – maahan, kaupunkiin ja korkeakouluun tai harjoittelupaikkaan – jo etukäteen. Koulujen verkkosivuilta löytyy paljon huomioitavia asioita vaihtoa ajatellen. Olemme koonneet kattavan paketin ajankohtaisia asioita, joihin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen vaihtoon lähtöä.

Check-list

Learning Agreement – opintosuunnitelmasi ulkomailla

Kun sinut on hyväksytty vaihtoon, kv-koordinaattorisi nimeää sinut vaihtokorkeakouluun. Tämän jälkeen sinun tulee aloittaa hakuprosessi vielä suoraan vaihtokohteeseesi. Yleensä tämä tarkoittaa, että täytät hakulomakkeen, lähetät heille opintosuoritusotteen ja täytät learning agreementin.

Learning Agreement on opintosuunnitelmasi ulkomailla, ja se toimii sitoumuksena sinun, Centrian ja vaihtokorkeakoulun välillä. Vaihtosi suuntautuessa Euroopan ulkopuolelle täytät Overseas Learning Agreementin, jonka saat KV-koordinaattoriltasi.

Sinun tulisi opiskella vaihtosi aikana ainakin 16 – 20 ECTS-opintopistettä lukukaudessa. Vaihto-opintojen vähimmäisvaatimus on 4 ECTS / kuukausi. Suunnittele huolellisesti, mitä kursseja haluat suorittaa ulkomailla. Keskustele myös koulutusohjelmasi päällikön kanssa siitä mitkä kurssit olisivat sinulle sopivia. Valitse sellaisia kursseja sopivat opintoihisi, mutta myös sellaisia jotka kiinnostavat sinua. Muista, että vaihto on kokemus, jonka muistat todennäköisesti lopun elämäsi. Ota kaikki irti kohdemaasta ja sen kielestä ja kulttuurista. 

Lomakkeet

Erasmus+ -ohjelma

Overseas-ohjelma

Vakuutus ja viisumit

Centrian opiskelijat ovat vakuutettu vaihtoajalle. Centrian vakuutus kattaa EU:n kansalaiset sekä Ei-EU:n kansalaiset.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on pakollinen vaihto-opiskelun aikana.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa terveysvakuutuksen. Suomalaiset opiskelijat voivat tilata kortin verkossa. Jos sinulla on sairaanhoitokortti, sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa. Tällaista hoitoa voit tarvita, jos sairastut, sinulla on pitkäaikainen sairaus tai sattuu tapaturma.

Centrian LähiTapiola vakuutus kattaa Centrian opiskelijat. Vakuutussuoja alkaa, kun vaihto alkaa ja se loppuu, kun olet takaisin Suomessa.

Vaihdon aikana

Check-list

Vaihtokorkeakoulusi kertoo sinulle, miten vaihtokohteessa voit majoittua. Seuraa heidän ohjeitaan.

Muista ilmoittautua paikalliselle viranomaiselle ja Suomen suurlähetystöön. Vaihtokorkeakoulusi kv-toimisto on yhteyspisteesi esimerkiksi luonnonkatastrofin tai muun poikkeustilanteen aikana. Seuraa heidän antamiaan ohjeita. Kunnioita kohdemaan kulttuuria ja käytä maalaisjärkeä.

Vaihdon jälkeen

Check-list

Palautettavat dokumentit vaihdon jälkeen

Pyydä vaihtokorkeakoulua allekirjoittamaan Certificate of Stay -dokumentti ennen kuin lähdet takaisin Suomeen. Dokumentissa tulee näkyä päivämäärät, jolloin olit läsnä koulussa (orientaatiopäivistä viimeiseen koulupäivään). Lähetä dokumentti kv-koordinaattorillesi Centriassa.

Certificate of Stay (Erasmus+ -ohjelma)
Certificate of Stay (Overseas- ja Kiina-ohjelmat)

Pyydä opintosuoritusote, jossa näkyy kaikki ulkomailla suorittamasi kurssit ja niiden arvosanat. Jos et ole varma, milloin tai miten tulet saamaan sen, kysy vaihtokorkeakoulusi kv-toimistosta. Opintosuoritusote lähetetään yleensä suoraan joko Centrialle tai opiskelijalle itselleen.

Käytä AHOT1-lomaketta kurssien hyväksiluvussa. Varaa aika opettajan kanssa, ota vaihdosta saamasi opintosuoritusote sekä AHOT-lomake mukaan. Kun lomake on täytetty ja allekirjoitettu, voit viedä tai lähettää sen opintosihteerille, joka rekisteröi tiedot Centrian järjestelmiin.

Vaihtoraportti

Erasmus+

Jos olet ollut vaihdossa Erasmus+ -ohjelman kautta, saat sähköpostiisi viestin, joka sisältää ohjeet Erasmus+ -raportointityökaluun vastaamiseen. Hyväksymällä apurahan, sitouduit vastaamaan online-kyselyyn.

Overseas / Kiina

Käytä raporttipohjaa ja lähetä pdf-kopio täytetystä lomakkeesta kv-koordinaattorillesi.

Global Talent -osaamismerkki

Global Talent Open Badge on virtuaalinen osaamismerkki, jonka avulla voit tuoda näkyväksi opintojesi aikana kertynyttä kansainvälistä osaamistasi.