Siirry sisältöön
Euroopan Unionin osarahoittama -logo

ATSOL – Uusiutuvaa energiaa turvesoilta ja pelloilta

Hankkeen tavoitteena on selvittää tuotantokäytöstä poistuvien alueiden hyödynnettävyyttä uusiutuvan energian tuotannossa.

Toimiala: Tuotantoteknologia

Projektin kesto: 1.1.2024 – 31.12.2025

Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan unioni – Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027
Pohjois-Pohjanmaan liitto

Projektipäällikkö: Pauliina Mattila

Pohjois-Pohjanmaan liiton logo

ATSOL-hankkeen tavoitteena on selvittää Pohjois-Pohjanmaalla tuotantokäytöstä poistuvien maa-alueiden, kuten turvesoiden, soranottoalueiden ja peltolohkojen hyödynnettävyyttä uusiutuvan energian tuotannossa. Erityisesti aurinko- ja vetyenergia ovat hankkeen keskiössä.

Hankkeessa selvitetään, millaisia haasteita ja vaatimuksia maa-alueiden hyödyntämisessä tai muuntamisessa tulee ottaa huomioon, jotta ne sopivat uusiutuvan energian tuotantoon. Selvityksellä luodaan samalla kokonaiskuvaa maa-alueiden soveltuvuudesta uusiutuvan energian laajamittaiseen hyötykäyttöön, niiden erityispiirteet ja riskit huomioiden.

Käytännössä tämä tapahtuu kartoittamalla toiminta-alueen toimijoiden ja alan yrityksien kiinnostusta käytöstä poistettujen maa-alueiden hyödyntämiselle. Selvityksessä hyödynnetään myös alan kirjallisuutta, julkaisuja ja vapaassa käytössä olevia laskureita ja data-aineistoja. Uusiutuvan energian hyödyntäminen tukee myös toiminta-alueen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta energiatuotannon osalta.

Centria-ammattikorkeakoulu toimii ATSOL-hankkeen päätoteuttajana tuoden hankkeeseen teknologia-asiantuntijuuden sekä kemian alan osaamisen testien ja demonstrointien tueksi. Osatoteutuksesta vastaa Ylivieskan kaupunki lisäten hankkeen toiminta-alueen ja sen yrityskentän tuntemusta.


Aurinko- ja vetyenergian, sekä käytöstä poistuvien tai poistuneiden maa-alueiden hyödyntämisestä kiinnostuneet mikro- ja pk-yritykset. Erityisesti eri teollisuudenalojen, logistiikka-alan sekä tuotannolliset ja uudet alueelle sijoittuvat yritykset, jotka haluavat uudistaa liiketoimintaansa. Lisäksi alueen tutkimus- ja oppilaitokset.

Janne Keränen
Projektipäällikkö, Ylivieskan kaupunki
janne.keranen@ylivieska.fi
040 768 5857

Alavieska, Flexens, Korpelan voima, Megaturve, Oulun energia ja Skarta logot

Ota yhteyttä

Pauliina Mattila

TKI-asiantuntija


Ajankohtaisia uutisia hankkeestamme

17.6.2024

Aamupalaa ja aurinkoenergiaa 11.9.2024 – Ilmoittaudu nyt

ATSOL-hanke esittäytyy ja kertoo aamupalan äärellä joutomaiden mahdollisuuksista aurinkoenergian tuotannossa.

12.4.2024

Hukkamaa-alueet ja uudet koulutussisällöt uusiutuvan energian hankkeiden keskiössä

UUPO- ja ATSOL-hankkeissa haettiin kehitysideoita Pohjois-Pohjanmaan suurimmasta aurinkopuistohankkeesta.