HAAVE – Hajautetun, vähähiilisen energiantuotannon jalostuskonseptin kehittäminen Keski-Pohjanmaalla
Hankkeen tavoitteena on tukea energiajärjestelmän uudistumista sekä edistää aluetaloudellista muutosta kohti hiilineutraalia energiatuotantoa Keski-Pohjanmaalla.
Toimiala: Kemia ja biotalous
Projektin kesto: 1.9. 2023 – 31.3. 2026
Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Keski-Pohjanmaan liitto
Projektipäällikkö: Heidi Kanala-Salminen
HAAVE-hanke keskittyy kehittämään ratkaisuja, jotka korvaavat fossiilisia polttoaineita ja edistävät uusiutuvien energialähteiden käyttöä alueella.
Hankkeen pääpainopisteet:
- Uusi osaaminen: Hankkeen avulla tuotetaan uutta osaamista ja innovatiivisia ratkaisumalleja, jotka mahdollistavat turpeen ja muiden fossiilisten polttoaineiden korvaamisen Keski-Pohjanmaalla.
- Kaasutalous ja kierrätyslannoitteet: Keski-Pohjanmaalle pyritään luomaan kansallisesti ja kansainvälisesti hyödynnettävä kaasutalous- ja kierrätyslannoitealan kehittämisympäristö. Tämä tarjoaa tukea alueen maataloustoiminnalle ja sivuvirtoja tuottavalle teolliselle toiminnalle.
- Kiertotalous: HAAVE-hanke vahvistaa Keski-Pohjanmaan roolia bio- ja kiertotaloustoiminnan kärkimaakuntana. Alueen energiaosaaminen kasvaa ja infrastruktuuri kehittyy.
Hankkessa kehitetään liikuteltava ja paikkariippumaton demonstraatioympäristö jota hyödynnetään hajautetun, vähähiilisen biokaasutalouden koko tuotantokonseptin kehittämiseen ja pilotointiin. Tavoitteena on mahdollistaa biokaasun ja synteettisten, puhtaiden polttoaineiden kannattava ja hallittu tuotanto.
Demonstraatioympäristö tarjoaa mahdollisuuden testata parhaita toimintatapoja ja optimoida biokaasun tuotantoa maatalouden ja teollisuuden biopohjaisille sivuvirroille. Näin voidaan vähentää riskejä ja tehostaa kustannuksia täyden mittakaavan tuotantolaitoksessa. Demonstraatioympäristöä käytetään myös puhdistetun biometaanin nesteytyksen kriittisyyden testaamiseen mahdollisten jäännösaineiden osalta. Tämä edistää hiilidioksidin talteenottoa ja ympäristöystävällisten polttoaineiden tuotantoa.
Hanke on jatkoa HABITUS – Hajautettu biokaasun tuotanto ja nesteytys Suomessa -hankkeelle.
12/2024
9.12. biokaasukontti saapui Kokkolaan Talonpojankadulle. Siirto sujui ongelmitta, ja nyt konttin sisälle aloitetaan rakentamaan biokaasun jalostuslaitteistoa.
11/2024
Syksyn aikana on toimittu tiiviissä yhteistyössä laboratoriokontin toimittajan kanssa, jotta biokaasun tuotannon edellyttämä laitteisto olisi asennettavissa alustavien suunnitelmien mukaisesti, sekä jotta biokaasun tuotanto olisi ympäristössä turvallista. Biokaasukontti on valmistunut Somerolla, ja matkaa Kokkolaan piakkoin. Kontista teemme laajemman päivityksen kun se on saatu paikoilleen. Myös syksyn aikana aloitettu biokaasulaitosten benchmarkkaus jatkuu; asiantuntijat tutustuvat vastaavan kokoluokan siirrettävään biokaasulaitokseen Kuopion Savonialla 5.11.
Laboratoriotestausta varten on tehty kirjallisuusselvitystä, mitä lisä- ja apuaineita biokaasuprosessissa voisi käyttää. Biokaasutuskokeissa testattaviksi materiaaleiksi valikoituivat testataan biohiiili, sahanpuru, tuhka ja magnesiumkloridi. Näiden toimivuutta käytännössä testataan laboratoriossa parhaillaan. Kokeissa on huomattu, että lisäaineet lisäsivät tyypillisesti kaasun muodostumista. Kokeita jatketaan isommilla koe-erillä, joista analysoidaan muodostuneen kaasun laatua.
Syksyn aikana on selvitetty energiantuotannon sivuvirtana syntyvän hiilidioksidin määrää, sekä biokaasutuotannon hiilidioksidipotentiaalia Keski-Pohjanmaalla. Seuraavaksi selvitetään hiilidioksidin erilaisia talteenottotapoja, ja niiden teknistä ja taloudellista toteutettavuutta. Lisäksi laaditaan tulevaisuuden skenaarioita siitä, miten biokaasun tuotanto tulee alueella kasvamaan, miten energiantuotannossa turpeen käyttö tulee pienenemään ja miten se vaikuttaa CO2-tuotantopotentiaaliin. Lisäksi tarkastellaan vedyn tuotantoteknologioita, potentiaalia ja käyttökohteita.
4/2024 Hankkeen kuulumisia
Biokaasutuotannon kehitysympäristönä toimivan laboratoriokontin suunnittelu on loppusuoralla.
– Tähän mennessä olemme keskittyneet räjähdysvaarallisten tilojen määrityksiin varmistaaksemme, että uusi laboratoriokontti täyttää kaikki tarvittavat vaatimukset, kertoo Matti Ojala. Seuraavaksi kilpailutetaan kontin toimittaja. Tavoitteena on löytää luotettava ja laadukas toimittaja, joka pystyy toteuttamaan suunnitelman parhaalla mahdollisella tavalla.
Simo Mäenpää taas selvittää aktiivisesti biokaasusta johdetun hiilidioksidin saatavuutta Keski-Pohjanmaan alueella. – Kuinkahan paljon Keski-Pohjanmaalla on biopohjaista hiilidioksidia saatavissa ja missähän mahdollisesti vetyä tullaan tuottamaan? Nämä kysymykset määrittävät osaltaan kaasutalouden rakenteita Keski-Pohjanmaalla, joka taas määrittää omaa työtäni hankkeessa, hän kertoo.
Myös laboratorion puolella tapahtuu.
– Kevään korvalla olemme saaneet koottua ensimmäiset versiot ravinteiden pika-analyysimenetelmistä hyödyntäen NIR- eli lähi-infrapunaspektroskopiaa. Nopealla menetelmällä näytteiden mittaus sekä tulosten analysointi on paketissa minuuteissa, eikä näyte vaurioidu prosessissa. Menetelmiä on kehitetty pääravinteiden eli typen, fosforin ja kaliumin (N-P-K) tarkasteluun suoraan käsittelemättömästä lietelannasta sekä mädätysjäännöksestä. Tarkoituksenamme on saada nopeasti selville materiaalin lannoitepotentiaali, helpottamaan esimerkiski materiaalin käyttöä tai sen arvon arvioimista, kertoo Emilia Niittyviita.
Lisätietoja:
Heidi Kanala-Salminen
TKI-päällikkö
Lue lisää vähähiilisestä energiasta
Haaveiltu biokaasun jalostusyksikkö on pian todellisuutta
HAAVE – Hajautetun, vähähiilisen energiantuotannon jalostuskonseptin kehittäminen Keski-Pohjanmaalla-hankkeen näyttävin osa-alue on konkretisoitunut, kun biokaasun tuotantoprosessin liikuteltava kehittämisyksikön kontti saapui Kokkolaan Talonpojankadun kampukselle joulukuun alussa. Konttia …
Hukkalämmöt hyötykäyttöön Kokkolan teollisuusalueella
Suomen teollisuuden hukkalämpöenergiassa on jopa 200 miljoonan euron säästöpotentiaali.
Centria kartoittaa Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan vetyarvoketjua
Hankkeessa kartoitetaan Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan alueen mahdollisuuksia ja kehittämiskohteita vedyn arvoketjussa.
Biokaasutuotannon jalostusyksikön rakentaminen käynnistyy
Centrian Talonpojankadun kampuksen takapihalle Kokkolaan ilmestyy pian biokaasutuotannon paikkariippumaton kehitysympäristö eli laboratoriokontti.
Hukkamaa-alueet ja uudet koulutussisällöt uusiutuvan energian hankkeiden keskiössä
Uusiutuvat energiamuodot, kuten vety, tuuli ja aurinko ovat olleet vahvasti esillä uutisotsikoissa sekä energia-alalla toimivien yrityksien ja organisaatioiden suunnitelmissa. Kyseisten energiamuotojen tarjoamat mahdollisuudet alueelle ovat antaneet alkusysäyksen UUPO-hankekokonaisuudelle sekä ATSOL-hankkeelle.