Siirry sisältöön
Alumni

Laura Korhonen

Työllisyyskoordinaattori
Sosionomi (AMK) 2021
Sosiaaliala
Alumni Laura Korhonen

Yksi suurimpia oivalluksia opiskeluaikana oli se, miten etuoikeutettu itse olen tilanteessa, jossa minulla on mahdollisuus vaikuttaa epäkohtiin, kehittää omalta osaltani suomalaista yhteiskuntaa ja työelämää paremmaksi.

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?

Nykyinen työtehtäväni on Kaustisen seutukunnan työllisyyskoordinaattori. Kaustisen seutukunta on kehitysorganisaatio, joka toimii seutukunnan alueella: Kaustisella, Toholammella, Halsualla, Vetelissä, Lestijärvellä.

Vastaan seutukunnan kuntien osalta TE24-uudistuksen paikallisesta valmistelusta ja hallinnoin, koordinoin ja kehitän seutukunnan työllisyyspalveluita. Tehtävä kuulostaa laajalta ja monimutkaiselta, mutta uudistuksen edetessä myös tämä tehtävä selkiytyy. Tärkein tehtäväni on kuulla eri asiantuntijoita erilaisissa verkostoissa ja muodostaa yhteisiä pelimerkkejä siihen, miten työllisyyttä paikallisesti parannetaan ja rakennetaan mahdollisimman toimivat työllisyyspalvelut. Yritän parhaani mukaan sujuvoittaa prosesseja niin että tulevaisuuden työllisyyspalvelut olisivat mahdollisimman asiakaslähtöiset ja tehokkaat.

Mitä olet opiskellut ja milloin olet valmistunut? Millainen urapolku sinulla on ollut?

Opiskelin sosionomiksi Centriassa Kokkolan kampuksella. Muutin kahden ystäväni kanssa Haapajärveltä opintojen perässä 2018 Kokkolaan. Opintojen aikana työskentelin Kelassa palveluneuvojana Ylivieskan toimipisteellä. Työpaikan sain ensin kesätyönä ja lopulta tein Kelassa kaksi työharjoittelua. Työ oli arvokasta oppia ja siitä jäi paljon käteen nykyistä työtäni ajatellen.

Valmistuin keväällä 2021 ja seuraavana syksynä aloitin Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilussa työskentelyn. Urapolkuni ei ole vielä pitkä, mutta olen ehtinyt toimia mielenkiintoisissa tehtävissä ja kehittyä asiantuntijana.

Työni inspiroimana kiinnostuin johtamisesta ja olenkin suorittanut työn ohella oppisopimuksella johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Viime syksystä lähtien olen opiskellut sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen YAMK-tutkintoa (sosionomi YAMK) Vaasan ammattikorkeakoulussa. Nykyajan johtaminen on pitkälti hyvinvointi johtamista yhä rajoitetuimmilla resursseilla.

Mikä työssäsi on parasta?

Erilaisten ihmisten kohtaaminen niin asiakas- kuin verkostotyössä on ehdottomasti parasta tässä työssä. Työllisyyspalveluissa ja työllisyyteen liittyvissä kysymyksissä kohtaa ikään kuin yhteiskunnan pienoiskoossa. Joka päivä olen oppinut jotain uutta. Työssäni saan myös sopivasti haastaa itseäni.  

Mikä on ollut opintojesi tärkein anti työelämän näkökulmasta?

Opintojen tärkein anti työelämää varten on ollut into oppimista kohtaan. Meidän ryhmässämme oli innostava jakamisen kulttuuri ja kävimme mielenkiintoisia keskusteluita. Jakamisesta ja yhdessä oppimisesta olen kiitollinen. Minussa on aina ollut päättäväisyyttä ja rohkeutta, mutta osallistava ja hyvällä ryhmähengellä varustettu opiskeluryhmä tuki näitä ominaisuuksia.

Onko jokin asia urassasi tai työelämässä yllättänyt?

Työelämään siirtyessäni ja urani alkuvuosina yllätyin siitä, kuinka hektistä ja vaativaa työelämä voi olla. Omasta hyvinvoinnista täytyy todella pitää huolta, että työelämän käänteitä jaksaa uupumatta. Mielestäni tämä on yhteiskunnallinen ja jopa globaali kysymys. Miten työelämässä koettua uupumusta ehkäistään? Itsekin olen joutunut opettelemaan taitoja, jotka suojaavat liialliselta kognitiiviselta kuormitukselta.

Suurin oivallus opintojen aikana?

Yksi suurimpia oivalluksia opiskeluaikana oli se, miten etuoikeutettu itse olen tilanteessa, jossa minulla on mahdollisuus vaikuttaa epäkohtiin, kehittää omalta osaltani suomalaista yhteiskuntaa ja työelämää paremmaksi.

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin?

Opiskeluaikana sain ystäviä, jotka ovat olleet merkityksellisiä ihmissuhteita ja ovat sitä varmasti myös tulevaisuudessa. Opiskeluaika on ainutlaatuista aikaa ja silloin tuli tehtyä itsetutkiskelua ja pohdittua erilaisia syvällisiäkin kysymyksiä.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos olisit nyt aloittamassa opinnot?

Neuvoisin itseäni aloittavana opiskelijana luottamaan siihen että sinä riität – maailma tarvitsee ihmisiä, jotka uskaltavat käydä rakentavaa keskustelua ja visioida paremmasta tulevaisuudesta! Sanoisin myös, että sosiaalialan osaajille on suurta tarvetta ja kysyntää.