Centrian ja Kokkolan kaupungin tapahtuma vastaa kansainvälisten kokkolalaisten tiedontarpeeseen
Centria-ammattikorkeakoulu ja Kokkolan kaupungin Welcome Office järjestävät 17.1. Kokkolan kansainvälisille asukkaille tapahtuman, jossa esitellään suomalaisen yhteiskunnan eri toimijoita ja Kokkolan kaupungin tarjoamia palveluita.
Tiedolle on kysyntää, sillä Welcome Office ja Centrian opiskelijoita asettautumiseen liittyvissä asioissa ohjaava Sofia Behluli saavat viikoittain kysymyksiä liittyen elämän sumplimiseen Kokkolassa.
– Suomeen muuttaessa tulee ensin vastaan lupaprosessi, joka voi olla aikamoinen viidakko. Sen jälkeen pitäisi saada Kela-korttia, pankkitiliä, osoitetta, lapset kouluun ja keksiä vielä vapaa-ajan tekemistä, puhumattakaan työn saamisesta. Nämä kaikki voivat olla haasteita etenkin, kun alueelle tullaan Euroopan ulkopuolelta ilman suomen kielen taitoa, Kokkolan kaupungin maahanmuuttajakoordinaattori Marianne Leimio-Seppä luettelee.
I Live to the Fullest in My Kokkola -nimeä kantavassa tapahtumassa kansainvälisten kokkolalaisten on mahdollista kysyä mieltä askarruttavia asioita kasvokkain englantia puhuvilta asiantuntijoilta, tutustua paremmin Kokkolaan ja verkostoitua.
– Toivomme, että tapahtumassa kävijät huomaavat, että mukava ja helposti lähestyttävä ihminen siellä palveluluidenkin takana on, joka mielellään auttaa, Behluli sanoo.
Kokkolan alue ja koko Suomi tarvitsevat kipeästi osaajia ja työntekijöitä, minkä vuoksi on tärkeää tarjota kansainvälisille kokkolalaisille edellytykset viihtyä alueella, kotiutua ja työllistyä koulutusta vastaavaan työhön.
– Kulttuurivaihto on myös oleellista. Ihmiset ovat aina olleet tekemisissä toistensa kanssa ja rikastuttaneet toistensa elämää kohtaamisten myötä, Leimio-Seppä muistuttaa.
Vaikka uusille asukkaille on Kokkolassa tarjolla Welcome Officen kaltaisia palveluita ja kaupunki lähettää heille tervetulopaketin, joskus Kokkolassa jopa vuosia asunut henkilö saattaa olla tietämätön hänelle tärkeistä tai hyödyllisistä palveluista.
Tietoa ei monessa tilanteessa ole helposti saatavilla niin, että se tavoittaisi kansainvälisen asukkaan. Esimerkiksi nettisivut ja puhelinvastaajat ovat usein vain suomeksi ja ruotsiksi. Myös paikallisiin tutustumiseen ja tiedon saamiseen sitä kautta liittyy haasteita.
– Monella Suomeen saapuvalla voi olla vaikeuksia rakentaa sosiaalisten suhteiden verkostoa kohdemaassa. Vaikka halua tutustua paikallisiin ihmisiin olisi, ilman kielitaitoa ja kontakteja kynnys voi olla suuri, Welcome Officen palveluneuvoja Katriina Kalmi huomauttaa.
Behluli, Leimio-Seppä ja Kalmi toivovat, että tapahtuma olisi hedelmällinen sekä kävijöille, että esittelijöille. Kävijät saisivat tarvitsemaansa tietoa ja esittelijät puolestaan konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä kansainvälisiä kokkolalaisia askarruttaa, ja miten he voisivat parantaa palveluitaan koskevan tiedon saavutettavuutta.
Avoin tapahtuma järjestetään Centria-ammattikorkeakoulun Talonpojankadun kampuksella (Talonpojankatu 2A) 17.1. klo 9-14.
Lisätietoja
Sofia Behluli p. 050 345 0778, sofia.behluli@centria.fi
Marianne Leimio-Seppä p. 050 409 5620, marianne.leimio-seppa@kokkola.fi
Katriina Kalmi p. 040 578 0032, katriina.kalmi@kokkola.fi