Siirry sisältöön
Digitalisaatio arjessa mukana jo nyt?

Digitalisaatio arjessa mukana jo nyt?

Miksi digitalisaatio kuulostaa vaikealta ja hankalasti lähestyttävältä? Milloin on digitaalisen siirtymän aika?

Kannat mukanasi laitetta, jolla seurustelet ystäviesi ja läheistesi kanssa, mistä ja milloin vain. Saatatpa jopa kuluttaa hetken aikaa kuunnellen laitteella musiikkia tai kirjaa, katsoa videon tai tehdä oman ja jakaa sen eteenpäin. Ranteessasi saattaa olla aktiivisuuttasi ja sykettäsi mittaava laite, joillakin voi olla veren glukoosia mittaava laite olkavarressa. Osallistut viikonloppuna television viihdeohjelman äänestykseen kaukosäätimen nappia painamalla, ostat matkalipun sovelluksen avulla, maksat laskut pankin sovelluksella, tilaat kotiin ruokaa muutamaa nappia painamalla…

Kuulostaako edellä mainittu tutulta? Kuten huomaat, digitalisaatio on läsnä arjessasi jo nyt monella tapaa. Digitalisaation tuoma teknologinen kehitys poikkileikkaa kaikkia toimialoja, ja uutta teknologiaa otetaan käyttöön uusilla elämän osa-alueilla.

Milloin digitalisaatiosta tuli arkipäivää?

Nykymuotoisen digitalisaation voidaan katsoa alkaneen 1980-luvulla, kun kotitietokoneet alkoivat yleistyä. World Wide Web, tuttavallisesti www tai web, alkoi yleistyä 1990-luvulla. Sen jälkeen vauhti on vain kiihtynyt.

Muistatko aikaa ennen kuin googlasit jotain tai katsoit Netflixistä sarjan? Ei se mitään, en minäkään muista hyvin. Erilaiset hakukoneet, suoratoistopalvelut ja sosiaaliset mediat yms. ovat tulleet osaksi arkeamme. Kauanko mahtaa mennä, että uudet teknologiat tuntuvat yhtä luontevilta? Esimerkiksi keskustelu ChatGPT tekoälyn kanssa.

Miltä näyttää digitalisaation tulevaisuus?

Digitaalinen ja vihreä kaksoissiirtymä on osin jo tätä päivää, mutta siellä on tulevaisuus; digitalisaation ja sitä kautta muodostuvan datan hyödyntämisessä siten, että edistetään kestävää ja vastuullista kehitystä. Digitalisaation avulla voidaan vähentää hävikkiä, hiilidioksidipäästöjä, energiaa, säästää resursseja ja paljon muuta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ohjataan digitalisaation avulla esimerkiksi sähkönkulutusta. Kytkemällä lämminvesivaraajia tietoverkkoon voidaan veden lämmitystä ohjata ja vettä lämmittää silloin, kun sähkön kulutus on muutoin pientä.

Toinen esimerkki ovat digitaaliset kaksoset, jossa todellisesta rakennetusta ympäristöstä tehdään todellisuutta vastaava digitaalinen malli. Mallissa voidaan sitten kokeilla asioita ja simuloida tapahtumia ennen varsinaista rakentamista, jolloin säästetään resursseja ja vähennetään hävikkiä.

Me täällä Centriassa jatkamme digitalisaation arkipäiväistämistä.

Aurinkoista kevättä uutiskirjeen lukijoille!

Heikki Kaakinen

TKI-päällikkö

+358405754786

Kokkola