Siirry sisältöön
Tekes logo

CORE++ Cognitive Radio Trial Environment++

Tulevaisuuden matkaviestinverkot toimivat erityyppisillä taajuusalueilla kuten jaetut taajuusalueet, mikä edellyttää muutoksia verkkojen toimintaan ja hallinnointiin sekä mittaus- ja testausmenetelmiin.

Toimiala: Digitalisaatio

Projektin kesto: 01.04.2015 – 31.03.2017

Toiminta-alue: Kansallinen

Rahoittajat: TEKES

Lisätiedot: Marjo Heikkilä, +358 44 449 2507, marjo.heikkila@centria.fi

Projektipäällikkö: Marjo Heikkilä

Taustaa

Tulevaisuuden matkaviestinverkot toimivat erityyppisillä taajuusalueilla kuten jaetut taajuusalueet, mikä edellyttää muutoksia verkkojen toimintaan ja hallinnointiin sekä mittaus- ja testausmenetelmiin. Suuria muutoksia on nähtävissä taajuuksien säätelyssä, liiketoimintamalleissa sekä verkkojen kognitiotasossa ja monimutkaisuudessa.

Hanke tutkii uusien taajuuksien jakokäsitteiden vaikutusta matkaviestinverkkoihin ja tarvittaviin uusiin testiratkaisuihin liiketoiminnan, regulaation ja teknologian näkökulmasta. Hankkeessa pilotoidaan valittuja algoritmeja ja teknologiakonsepteja. Hankkeessa kehitetään testauksen uusia lähestymistapoja matkaviestinnän jaetuilla taajuusalueilla. Lisäksi kehitetään myös häiriönmittaustekniikoita ja Quality of Service (QoS) -mittauksia. Projekti rakentuu testiympäristöjen päälle, jotka on kehitetty edeltävissä CORE ja CORE+ -hankkeissa vuosina 2011-2014.

Hanke kuuluu Tekesin 5thGear -ohjelmaan ja hankkeen toteutusaika on 1.4.2015-31.3.2017.

Hankkeen lisämateriaalia löytyy osoitteesta: http://core.willab.fi/

Centrian testiverkkoympäristö on kehitetty 5G testauksen tarpeisiin Tekesin rahoittamaan kansalliseen Cognitive Radio Trial Environment projekteihin (CORE, CORE+ ja CORE++). CORE++ konsortioon kuuluvat teolliset kumppanit (Anite, Bittium, Nokia, PehuTec, Fairspectrum, Puolustusvoimat), tutkimusorganisaatiot (Centria, VTT, CWC, TUAS) ja Viestintävirasto (Finnish Communications Regulatory Authority).

Centrian testiverkkoympäristö on tarkoitettu yrityksille, kehittäjille ja tutkijoille, jotka voivat testata uusia tuotteita ja innovaatioita mobiiliverkossa suuressa mittakaavassa. Centrian tiimillä on pitkä kokemus uusien teknologioiden käyttöönotossa verkkoympäristössä ja sitä on käytetty useiden teknologioiden, algoritmien, testauksen, järjestelmien ja sovellustasojen demonstraatioissa.

Yhteistyö Viestintäviraston kanssa on mahdollistanut ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä tutkimuksia mobiilioperaattorien taajuusalueilla. Centrian testiverkkoympäristössä on käytetty useita eri taajuusalueita, joita ei ole varattu langattoman laajakaistan (WBB) käyttöön. Taajuusalue 800 MHz oli koekäytössä ennen taajuuksien huutokauppaa vuonna 2013. Tällä hetkellä Centrian testiverkossa käytössä ovat 2.1 GHz, 2.3 GHz ja 3.5 GHz taajuusalueet.

Projekti esittelee mahdollisuuksia taajuuksien jakamiseen langattomien laajakaistaverkkojen ja muiden vakiintuneiden taajuuksien käyttäjien välillä. Projektissa laajennetaan mobiiliverkoille kehitettyä taajuuksien jakamiskonseptia pidemmälle muihin langattomiin järjestelmiin, kuten viranomaisverkkoihin.

Centrian testiverkossa suoritettuja trialeita ovat muun muassa:

  • Maailman ensimmäiset LSA (2013), SAS/CBRS (Globecomm 2015) ja LTE vertical beamforming trials
  • Public safety development and trials
  • Novel Mobile network tools
  • Map management
  • Network congestion avoidance tool
  • Coexistent and interference measurements
  • Smart traffic demonstrations.

Centria testiverkko on toimiva mobiilidataverkko, jossa on tehty useita trialeita jo edellisten hankkeiden aikana ja jota jatkokehitetään trialeiden tarpeiden mukaan. Testiverkko on heterogeeninen verkko, joka on rakennettu kaupallisista laitteisto- ja ohjelmistokomponenteista. Verkko soveltuu tulevaisuuden matkapuhelinverkkojen kehittämistarpeisiin. Testiverkko sijaitsee Ylivieskassa Centria-ammattikorkeakoulun kampusalueella ja Ylivieskan keskustan alueella. Kokonaispeittoalue verkolla on noin 4 km2.

Heterogeenisestä verkkoympäristöstä löytyvät:

  • 2.1 GHz FDD-LTE makrosoluja
  • 2.3 GHz TD-LTE makrosoluja
  • 2.3 GHz TD-LTE piensoluja
  • 3.5 GHz TD-LTE piensoluja
  • WiFi-verkko.

Marjo Heikkilä
TKI-päällikkö
+358 44 449 2507
marjo.heikkila@centria.fi