Siirry sisältöön
eRural resilience logo Interreg Baltic Sea Region Co-funded by the European Union
Vihreät lehdet oksassa

eRural resilience

eRural Resilience – Luodaan kestäviä maaseutuyhteisöjä digitaalisten bio-liiketoimintojen avulla.

Toimiala: Digitalisaatio

Projektin kesto: 1.11.2023 – 31.10.2026

Toiminta-alue: Kansainvälinen

Rahoittajat: Interreg Baltic Sea Region

Budjetti: Hankkeen budjetti: 2,92 miljoonaa euroa. EAKR:n osarahoitus: 2,34 miljoonaa euroa.

https://interreg-baltic.eu/project/erural-resilience/

Projektipäällikkö: Leni Forsberg

Vahvistetaan maaseutujen talouksia e-bio-liiketoimintaratkaisuilla

Maaseutuviranomaiset ja yritysten edunvalvontajärjestöt tukevat paikallisia yrityksiä maaseutualueilla muuntamaan uusiutuvia biologisia resursseja korkeamman arvon tuotteiksi. Paikallisten markkinoiden rajallisuus edellyttää kuitenkin digitaalista muutosta kaupunkien ja kansainvälisten asiakkaiden saavuttamiseksi. eRural Resilience -hanke tarjoaa kattavan työkalupaketin tämän muutoksen tukemiseksi, mahdollistaen maaseutuyhteisöjen menestymisen vihreän ja digitaalisen siirtymän avulla.

Maaseudun asumisen houkuttelevuus on kasvanut, erityisesti etätyön lisääntymisen ja COVID-19:n vaikutuksen myötä. Silti Itämeren alueen (BSR) maaseutualueet kohtaavat edelleen haasteita, jotka estävät ihmisiä jäämästä, mikä laajentaa kaupungin ja maaseudun välistä kuilua. Tämän ratkaisemiseksi eRural Resilience -hanke, jota toteuttaa 14 kumppania seitsemästä Itämeren alueen maasta, pyrkii vahvistamaan maaseutujen talouksia edistämällä e-bio-yritysten toimintaa.

Keskeisiin ratkaisuihin kuuluvat menetelmät e-bio-yritysten tukijoiden arvioimiseksi ja tukemiseksi sekä e-bio-yritysten käynnistämiseksi verkkotyökalujen avulla. Perustamme hankkeessa myös kansainvälisen tietoverkoston, joka tarjoaa maaseudun yritystukilaitoksille pääsyn alakohtaisiin asiantuntijoihin ja erityistietoon.

Vahvistamalla maaseutuyhteisöjen kykyä edistää e-bio-yritystoimintaa, hanke parantaa uusiutuvien biologisten resurssien hallintaa ja niiden muuntamista ruoaksi, eläinrehuksi ja biopohjaisiksi tuotteiksi. Tämä ei ainoastaan paranna maaseutualueiden resilienssiä ja omavaraisuutta, vaan avaa myös uusia markkinoita näille arvokkaille tuotteille, mikä edistää vahvempaa maaseutujen taloutta ja yhteiskuntaa.

Hanketta toteuttaa 14 kumppania seitsemästä Itämeren ympärysmaasta.

Lead Partner: Association of Municipalities of Tartu County (Estonia).

Partners: Business Development Council of Toender Municipality (Denmark), ProVarde ERHVERVSUDVIKLING (Denmark), Tartu County Development Association (Estonia), DIGITALEUS OÜ (Estonia), RegioVision GmbH Schwerin (Germany), JPYP Business Service (Finland), Centria RDI (Finland), Into Seinäjoki Ltd (Finland), Valmiera Development Agency (Latvia), Vytautas Magnus University (Lithuania), Creativity Works Europe (Poland), Association for the Development and Promotion of Podkarpacie “Pro Carpathia” (Poland), Bieliny Commune (Poland).

Project Coordinator: Piret Arusaar (piret.arusaar@tartumaa.ee)


Ajankohtaista

Kesäkuun puolivälissä pidettiin eRural resilience -projektin Suomen sidosryhmän toinen kokous. Hankkeen ensimmäinen raportointikausi on päättynyt, mikä antoi mahdollisuuden luoda ensin silmäys menneeseen ja asettaa sitten suuntaviivat tulevaisuuteen.

Katsaus alkutaipaleeseen

Tapaamisessa käytiin läpi yrityskehitysorganisaatioiden osaamisen arvioinnin työkalua. Hankkeen partnerit olivat yhdessä määritelleet kehittäjien avainosaamisalueet seuraavasti:

  1. Liiketoiminta ja johtaminen
  2. Digitaalinen osaaminen
  3. Biologiset prosessit
  4. Verkostoituminen

Nelivaiheista arviointityökalua käytetään organisaatioiden osaamistasojen mittaamiseen ja kehitystarpeiden tunnistamiseen. Suomen sidosryhmä kiitti tätä kattavaa lähestymistapaa. “On olemassa monia tapoja arvioida organisaatioiden osaamista, ja tämä on varmasti yksi hyvä tapa lähestyä asiaa”, sanoi YritysKannuksen kehitysjohtaja Jukka Oravainen.

Ryhmä kuitenkin myönsi myös vaadittavan osaamisen tason olevan korkea. “Jos joku pystyy hallitsemaan kaiken tämän, hän on todellinen superihminen”, totesi Kasen projektipäällikkö Reijo Virtanen.

Tulevaisuuden näkymät: Ylikansalliset seminaarit

Suomen sidosryhmä odottaa innolla tulevia ylikansallisia seminaareja. “Toisiltamme oppiminen ja verkostoituminen rajojen yli on hieno mahdollisuus meille kaikille”, ryhmä totesi yksimielisesti.

Paikallisten verkostojen vahvistaminen

Kansainvälisen yhteistyön lisäksi sidosryhmätapaamiset luovat mahdollisuuksia yhteistyön lisäämisen paikallisesti. Kokouksen aikana osallistujille esiteltiin uusi Keski-Pohjanmaalla käynnistyvä biotaloushanke ”Kuidut liikkeelle”. Lisäksi kuulimme Kaustisen ja Lestijärven alueen Suurhanketoimistosta (suurhanketoimisto.fi). Tämä hanke kokoaa yhteen merkittävät investoinnit ja tukipalvelut alueella ja on samalla sekä verkkosivusto että toiminnanohjausjärjestelmä, paikallisen liiketoimintaverkoston ja pk-yritysten kehittämisen tueksi.

Kiitos sidosryhmälle antoisasta keskustelusta! Uskomme, että hankkeen avulla saadaan luonnonvarabisnes Suomessa entistä digitaalisemmaksi ja tuottavammaksi.

Hanna Holtinkoski, into Seinäjoki

Ota yhteyttä

Leni Forsberg

TKI-asiantuntija