Siirry sisältöön
Logo Euroopan unionin osarahoittama
Highway of ICT

Highway to ICT

Hanke tarjoaa kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyönä matalan aloituskynnyksen korkeakoulutasoista ICT-koulutusta ja ohjaa uusia osaajia ICT-tehtäviin. Hankkeen tarjoama koulutus mahdollistaa työllistymisen lisäksi jatko-opintoihin suuntautumisen ja tukee uudenlaisen yritystoiminnan syntymistä.

Toimiala: Opetuksen hankkeet

Projektin kesto: 1.1.2024 – 31.8.2026

Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan Unionin osarahoittama
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Projektipäällikkö: Henry Paananen

ELY-keskuksen logo

Tausta

Highway to ICT -hanke tarjoaa kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyönä matalan aloituskynnyksen korkeakoulutasoista ICT-koulutusta ja ohjaa uusia osaajia ICT-tehtäviin. Hankkeen tarjoama koulutus mahdollistaa työllistymisen lisäksi jatko-opintoihin suuntautumisen ja tukee uudenlaisen yritystoiminnan syntymistä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat työttömät tai työttömyysuhan alaiset, etenkin nuoret henkilöt, mutta koulutukseen voivat hakeutua kaikki uusien ICT-taitojen hankkimisesta ja uudelleenkoulutuksesta kiinnostuneet. Erityisenä kohderyhmänä ovat rakennemuutosaloilla, kuten turvealalla, työskentelevät tai työskennelleet henkilöt. Pyrkimys vähentää hiilidioksidipäästöjä on vähentänyt turpeen käyttöä energiantuotannossa ja vaikuttanut merkittävästi turvealan työllisyysnäkymiin. Tämä muutos luo tarpeen uudelleenkouluttautumiselle, jotta siirtyminen uusiin työtehtäviin helpottuu. Turvealalla työskentelevien osaaminen voi olla hyvinkin erikoistunutta, jolloin uudelleentyöllistyminen saattaa vaatia uusien taitojen omaksumista. Sama pätee moniin muihinkin rakennemuutoksen kourissa painiviin aloihin.

Hanke vastaa osaajapulaan ICT-alalla, ja ICT-osaaminen avaa lisäksi työllistymismahdollisuuksia monille muille aloille. Esimerkiksi energia-alalla tietotekniset taidot ovat hyödyllisiä käytettäessä energianhallintajärjestelmiä, tehostettaessa prosesseja ja analysoitaessa dataa.

Hankkeen järjestämä koulutus ei edellytä aiempaa ICT-osaamista eikä peruskoulututkintoa laajempaa opiskelutaustaa, mikä mahdollistaa osallistumisen laajalle joukolle ja edistää tasa-arvoa. Aiempi työ- tai opiskelutausta muualta kuin ICT-alalta on rikkaus, joka mahdollistaa uudenlaisen innovoinnin ja käyttäjälähtöisen tuotekehityksen.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on tarjota uudelleenkoulutusta, ohjata uusia osaajia ICT-alalle ja näin lisätä alan vetovoimaa sekä edistää työvoiman ammatillista ja alueellista liikkuvuutta. Koulutus tuottaa ydinosaamista, joka työllistymisen lisäksi tukee yrittäjyyttä ICT-alalla. Koulutukseen osallistuva voi myös pitkäaikaiseen koulutukseen sitoutumatta kokeilla, soveltuuko ICT-ala hänelle.

Tavoitteena on myös kehittää korkeakoulujen opetussisältöjä vastaamaan työelämän tarpeisiin lisäämällä uusiin teknologioihin, kuten low-code-ohjelmointiin, liittyvää opetusta. Opetussisältöjen ohella pedagogisena tavoitteena on edistää ajasta ja paikasta riippumatonta, jatkuvaa oppimista tukevaa koulutusta sekä harjoittelun ohjauskäytänteitä.

Hankkeen jälkeisenä tavoitteena on hanketoimijoiden verkoston toiminnan jatkuminen ja hankkeen luomien opintojaksojen tarjoaminen jatkuvan oppimisen mahdollistavilla alustoilla.

Toimenpiteet

Hanke toteuttaa osallistujilleen 45 opintopisteen (op) laajuisen koulutuksen. Koulutus koostuu ohjelmistotestaukseen, low-code- ja no-code-osaamiseen sekä ICT-liiketoimintaan liittyvistä sisällöistä. Lisäksi koulutusten alkaessa toteutetaan perehdytysopintojakso ja lopussa harjoittelu ICT-tehtävissä. Opintojaksojen järjestys ja laajuudet ovat seuraavat:

Hankkeen toimenpiteiden suunnittelussa on huomioitu älykkään erikoistumisen strategiat, vihreän talouden työpaikat ja vihreän teknologian uudet ratkaisut sekä niiden mukanaan tuomat uudet liiketoimintamahdollisuudet.

Yhteistyökumppanit

Oamkin koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Lapin ammattikorkeakoulu ja Centria-ammattikorkeakoulu.

Rahoittajat

Tätä JTF-hanketta rahoittaa ELY-keskus.

Tule mukaan rakentamaan uutta urapolkua ICT-tehtäviin

Maailma digitalisoituu hurjaa vauhtia, ja samalla kysyntä taitaville ICT-osaajille kasvaa jatkuvasti useilla aloilla. Highway to ICT –hankkeen tarjoama koulutus tarjoaa ratkaisun tähän haasteeseen. Koulutus tarjoaa sinulle käytännön taitoja, joita tarvitset hyödyntääksesi digitaalisia ratkaisuja ja teknologiaa työssäsi. Hankkeen toteuttavat yhteistyönä Oulun ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu ja Centria-ammattikorkeakoulu.

Koulutuksen kohderyhmä

Highway to ICT -hankkeen kohderyhmänä ovat työttömät tai työttömyysuhan alaiset, etenkin nuoret henkilöt, mutta koulutukseen voivat hakeutua kaikki uusien ICT-taitojen hankkimisesta ja uudelleenkoulutuksesta kiinnostuneet. Erityisenä kohderyhmänä ovat rakennemuutosaloilla, kuten turvealalla, työskentelevät tai työskennelleet henkilöt.

Koulutukseen voivat osallistua Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnan asukkaat. Aiempaa ICT-osaamista ei edellytetä, ja taustakoulutukseksi riittää peruskoulututkinto. Koulusta varten opiskelijalla tulee olla Windows 10- tai 11 -käyttöjärjestelmällä ja Internet-yhteys.

Koulutuksen toteutus

Hanke toteuttaa vuosina 2024 – 2026 neljä koulutuskierrosta, jotka koostuvat opintojaksoista sekä harjoitteluosuudesta. Syksyllä 2024 alkava koulutus ajoittuu välille 19.8.2024 – 16.2.2025. Koulutus järjestetään etäopintoina lukuunottamatta koulutuksen aloittavaa lähipäivää, johon voi osallistua myös Oulun ammattikorkeakoulun Linnanmaan, Lapin ammattikorkeakoulun Tornion ja Centria-ammattikorkeakoulun Ylivieskan kampuksilla.

Koulutuksen laajuus ja sisällöt

Koulutuksen laajuus on kaikkiaan 45 opintopistettä (op). Koulutus rakentuu seuraavista kokonaisuuksista:

Opiskelu- ja tietotekniset taidot, 5 op

Tällä opintojaksolla opit opiskeluun ja tietotekniikkaan liittyviä taitoja, jotka ovat olennaisia menestyksellisen opiskelun ja uran kannalta. Kykenet hyödyntämään erilaisia tietoteknisiä työkaluja tehokkaasti. Opit hyödyntämään tiedonhaku- ja tekoälypalveluita. Ymmärrät ohjelmistokehitystä, käyttöjärjestelmiä, resurssienhallintaa, pilvipalveluja, tietoturvaa ja ohjelmoinnin konseptin.

Projektiosaaminen ja tiimityö, 10 op

Tällä opintojaksolla opit tiimityön määritelmän, tavoitteet ja hyödyt. Opit muodostamaan ja roolittamaan tiimin, sekä suunnittelemaan ja organisoimaan tiimityön. Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen tiimityössä. Osaat kehittää ja arvioida tiimin työskentelyä, ja osaat hyödyntää digitaalisia työkaluja tiimityössä. Ymmärrät projektien periaatteet. Osaa suunnitella ja aikatauluttaa projekteja. Osaat viestiä projektin eri osapuolille. Osaat arvioida projektin onnistumista ja tunnet projektin hallinnassa käytettäviä työkaluja.

Low-code- ja no-code-kehittäminen, 10 op

Tällä opintojaksolla opit low-code, no-code ja ohjelmoinnin kehittämisen periaatteita, prosesseja ja menetelmiä. Kykenet myös suunnittelemaan ja toteuttamaan liiketoimintaa tukevan sovelluksen low-code ja no-code työvälineellä sekä ymmärrät ohjelmoinnin peruskäsitteitä.

Ohjelmistotestauksen perusteet ja menetelmät, 10 op

Tällä opintojaksolla opit testauksen roolin ohjelmistokehityksessä ja laadunvarmistuksessa. Osaat vertailla manuaalista ja automatisoitua testausta. Osaat kirjoittaa testitapauksia. Ymmärrät testaustyökalujen merkityksen. Osaat suunnitella, toteuttaa ja raportoida testauksen. Ymmärrät testauksen automatisoinnin perusteet. Hallitset yksikkötestauksen, End-to-End- ja API-testauksen. Ymmärrät testilähtöisen ohjelmisto­kehityksen perusteet. Hallitset käytettävyystestauksessa käytettävät laitteet ja ympäristöt. Ymmärrät ketterän testauksen menetelmät. Hallitset tietoturvan testauksen ja suorituskykytestauksen perusteet. Ymmärrät testitulosten analysoinnin ja testausprosessien kehittämisen merkityksen.

Harjoittelu, 10 op

Työssäoppimisjakso, jonka voit suorittaa joko etänä tai harjoittelupaikassa. Opit ammattialan tyypillisiä työtehtäviä. Osaat soveltaa opinnoissa oppimiasi tietoja ja taitoja. Pystyt työskentelemään itsenäisesti ja vastuullisesti sekä havaitsemaan ammattialan mahdollisia kehittämiskohteita.

Hakuaika

Syksyn 2024 koulutukseen voi hakea välillä 15.4. – 31.7., ja haun tulokset ilmoitetaan 12.8. mennessä. Myöhempien koulutuskierrosten toteutus- ja hakuajat ovat seuraavat:

  • 2. kierros: toteutus 1/2025 – 6/2025, haku 8/2024 – 11/2024
  • 3. kierros: toteutus 8/2025 – 2/2026, haku 3/2025 – 6/2025
  • 4. kierros: toteutus 1/2026 – 6/2026, haku 8/2025 – 11/2025

Haku ja lisätietoja

Vastaamme mielellämme kaikenlaisiin koulutukseen liittyviin kysymyksiin, joten ole rohkeasti yhteydessä, jos jokin asia mietityttää. Jos olet työtön työnhakija, tarkista koulutukseen osallistumismahdollisuus TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun yhteyshenkilön kanssa.

Voit täyttää hakulomakkeen Oulun ammattikorkeakoulun verkkosivuilla.


Ota yhteyttä

Henry Paananen

Koulutusalapäällikkö (tieto-ja viestintätekniikka)