Siirry sisältöön
Logo Euroopan unionin osarahoittama
Ilmakuva autoista tiellä keskellä metsää

KASVA – Kestävää kasvua mikro- ja pienyrityksiin TKI-toimijoiden ja yrityspalveluiden maakunnallisella yhteistyöllä

Yritysten vihreän siirtymän, innovaatiotoiminnan ja uuden liiketoiminnan syntymisen edistäminen.

Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta

Projektin kesto: 1.11.2023 – 31.10.2025

Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan Unionin osarahoittama,
Pohjois-Pohjanmaan liitto

https://www.oulu.fi/fi/projektit/kasva-kestavaa-kasvua-ja-kilpailukykya-mikro-ja-pk-yrityksissa

Projektipäällikkö: Hanna Tölli

KASVA-hanke on Pohjois-Pohjanmaan eri puolilla toimivien matalan kynnyksen yrityspalvelutoimijoiden, yrittäjien, tutkijoiden ja innovaatiotoimijoiden ryhmähanke. Päätavoitteena on edistää alueen yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kehittymistä, muutoskyvykkyyttä sekä alueiden elin- ja pitovoimaa käynnistämällä seutukunnallisten yrityspalvelutoimijoiden vertaisverkosto, jonka avulla kehitetään yrityspalveluiden vaikuttavuutta ja tunnettavuutta sekä lisätään alueen TKI-yhteistyötä.

Hankkeessa on kolme teemallista kehittämisaluetta, joiden kautta yritysten vihreää siirtymää, innovaatiotoimintaa ja uuden liiketoiminnan syntymistä voidaan edistää.

Yrityspalvelutoimijoiden maakunnallinen vertaisverkosto – tämän vaikutuksesta yritysneuvonnan laatu ja tunnettuus paranee sekä alueiden väliset erot pienenevät. Yritykset hyötyvät yritysneuvojien laajemmasta osaamisesta. Hanke myös tuottaa ajantasaista tutkittua tietoa yrityspalveluiden kehittämisen tueksi ja toimintamalli sujuvaan tiedon tuottamisen ja soveltamisen yhteistyöhön tutkijoiden, yrityspalvelu- ja TKI-toimijoiden kesken.

Materiaalisivuvirtojen tunnistamisen ja hyödyntämisen työkalu – tämän avulla yrityspalvelut, yritykset itse ja teollisuuspuistot voivat selvittää yrityksen toiminnasta aiheutuvat sivuvirrat ja niiden hyödyntämismahdollisuudet uudeksi liiketoiminnaksi sekä sivuvirtapörssi, josta löytyvät jo selvitetyt tai hankkeen aikana selvitettävät yritysten sivuvirrat, niiden määrät, laadut ja arvioidut hinnat. Samalla hanke lisää ymmärrystä kiertotaloudesta, uusista liiketoimintamahdollisuuksista ja kriteereistä, jotka vaikuttavat kiertotalousyritysten sijoittumispäätöksiin.

Digitaalisen valmistustekniikan avoimia ja maksuttomia Fab Lab-innovaatioympäristöjä – helpottavat uusien tuoteideoiden kokeilua. Fab Lab –ympäristöt luovat edellytykset alueen älykkäälle erikoistumiselle. Ympäristöt tukevat alueiden elinkeinoelämän innovointikyvykkyyden ja teknologiaosaamisen kasvua sekä vahvistavat digitaalisen valmistustekniikan TKI-osaamisen ja koulutuksen välistä synergiaa.

Hanke myös madaltaa kynnystä nähdä kansainvälistyminen mahdollisena kasvun muotona myös harvaan asuttujen alueiden pienille yrityksille.

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat maakunnassa toimivat mikro- ja pk-yritykset sekä matalan kynnyksen yrityspalveluorganisaatiot. Välillisesti hankkeen toiminta kohdistuu myös maakunnassa toimivien oppilaitosten toimintaan.

Oulun yliopisto, Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Limingan kunta, Centria-ammattikorkeakoulu Oy, Utajärven Yrityspuisto Oy, Haapaveden-Siikalatvan seudun kuntayhtymä, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry

Hankkeen tarjoamat palvelut

Jätteissä on mahdollisuus!  

Tiesithän, että sinulle tarpeeton tuote, materiaali tai resurssi voi hyvinkin olla toiselle arvotavaraa? Sivu- ja jätevirtasi voivat tutkimusten ja analysoinnin jälkeen muuttua ansaintavirraksi.  

Tarjoamme nyt mahdollisuutta käyttää Centria-ammattikorkeakoulun laboratoriopalveluita yrityksesi kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan edistämiseksi. Centrialla on laaja laboratorio-osaaminen ja välineistön sekä asiantuntemus monenlaisten sivuvirtojen käsittelyyn ja analysointiin. Centrian laboratoriossa on viime aikoina tutkittu muun muassa metsän- ja kasvinviljelyn, elintarviketeollisuuden, maatalouden, epäorgaanisen sekä kaivosteollisuuden sivuvirtoja. 

Jos yritykselläsi on siis tarvetta tuntemattoman näytteen analysoinnille tai haluatte määrittää tietyn materiaalin tai näytteen koostumuksen ja arvokkaiden ainesosien pitoisuudet, asiantuntijamme ovat valmiita auttamaan. 

Tartu tilaisuuteen ja ole yhteydessä hankkeen Centrian projektipäällikkö Hanna Tölliin ja keskustellaan lisää tästä maksuttomasta mahdollisuudesta: 

hanna.tolli@centria.fi, 050 4325716 

Kuvassa pöydällä erilaisista laboratoriopulloista jossa osassa vihertäviä oksia, toisissa erivärisiä liuoksia. Kuvan keskellä teksti "Syntyykö liiketoiminnassasi hukka- tai jätemateriaalia, jonka haluaisit analysoittaa? Hyödynnätkö jo nyt sivuvirtoja, mutta et tarkkaan tiedä, mitä kaikkea rahanarvoista ne sisältävät?" Ja alareunassa EU:n lippulogo

Tarjoamme mahdollisuuden uusimpien valmistusteknologioiden testaamiselle!

Laadukkailla valmistusmenetelmillä panostat asiakastyytyväisyyteen ja tuotteiden laatuun. Centrian Robo3D Lab on Pohjois-Suomen monipuolisin robotiikkalaboratorio, jonka asiantuntijoilla on pitkä kokemus muun muassa. 3D-tulostamisesta, 3D-skannauksesta, käänteissuunnittelusta, robotiikasta, automaatiotekniikasta, elektroniikasta ja simuloinnista. Laboratoriossa on viime aikoina tutkittu muun muassa valmistavan teollisuuden, sähköisen liikenteen lisäämiseen, sekä uusiutuvan energian tuottamiseen liittyviä ratkaisuja.

Lue lisää Centrian Robo3D Labista: https://net.centria.fi/tki/tutkimme-ja-kehitamme/tuotantoteknologia/robo3d-lab/

Tarjoamme sinulle mahdollisuuden tutustua digitaaliseen valmistustekniikkaan ja uusimpien teknologioiden tarjoamiin mahdollisuuksiin monipuolisessa laboratorioympäristössämme. Jos yritykselläsi on tarve tehdä teknologiainvestointeja tai hankkia lisäosaamista, autamme sinua pitkän linjan asiantuntemuksella.

Olitpa taustaltasi teknologiakonkari, aloittava yrittäjä tai tekniikasta kiinnostunut, olet tervetullut tutustumaan laitteistoomme ja keskustelemaan aiheesta. Etsitään sinun yrityksellesi sopiva ratkaisu!

Ota yhteyttä:

sami.sarlin@centria.fi, 040 3526322

KASVA-hankkeen osallistujien logot

Ota yhteyttä

Hanna Tölli

TKI-Koordinaattori


Hankkeen tulevat tapahtumat

22.8.2024

Webinaari: Kestävää valmistusta lisäten – Robottihitsaus ja WAAM-tekniikka

Lisäävä valmistus ja robotiikka tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia tuotannon tehostamiseksi ja kehittämiseksi. Tule kuulemaan robotiikan ja WAAM-teknologioiden yhteistoiminnasta maksuttomaan webinaariimme!

30.8.2024

Virtaveistämö: Kierrätysakun matka vaatimuksista sovellukseen

Tule kuulemaan akkujen keräilystä ja varastoinnista, akkutuotepassista ja alan uusimmista viranomaisvaatimuksista. Työpajoissa pääset kokeilemaan käytännössä akkujen rakentelua tai pureutumaan alan lupa-asioihin.

5.9.2024

BioInno 2024: Roskasta rahaa – kiertotalouden mahdollisuudet Koillismaalla

Tervetuloa kuulemaan, kuinka kiertotalouden avulla luodaan kannattavaa liiketoimintaa! Päivän aikana saat tietoa siitä, miten voimme yhdessä rakentaa kestävämpää tulevaisuutta hyödyntämällä bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksia. 

17.5.2024

Tuu kokkeileen -teknologiatyöpaja Ylivieskassa 

Centria Robo3D Labissa Ylivieskan kampuksella maksuton kolmen tunnin teknologiatyöpaja.