Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan liitto logo

KokkolaAR – lisätyn todellisuuden kokeilut

KokkolaAR on uusimpia digitaalisia keinoja hyödyntävä alueellinen innovaatiokokeilu (AIKO).

Toimiala: Digitalisaatio

Projektin kesto: 01.03.2018 – 31.03.2019

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa

Rahoittajat: Keski-Pohjanmaan liitto, Kokkolan kaupunki ja Centria-ammattikorkeakoulu Oy

Budjetti: 89 440 EUR

Lisätiedot: Johanna Jansson, TKI-päällikkö, 040 480 7570, johanna.jansson@centria.fi

Projektipäällikkö: Johanna Jansson

Tavoite

KokkolaAR on uusimpia digitaalisia keinoja hyödyntävä alueellinen innovaatiokokeilu (AIKO). Hankkeen tavoitteena on ottaa alueella käyttöön lisätyn todellisuuden (augmented reality, AR) innovaatioita hyödyntävät tekniikat, joilla ympäristö herätetään digitaalisin menetelmin eloon käyttäjän älypuhelimessa tai tietokoneella: esimerkiksi 3D-malleja, kuvia ja videoita tuodaan osaksi fyysistä maailmaa digitaalisten keinojen avulla. AR-tekniikkaa voidaan hyödyntää laaja-alaisesti muun muassa markkinoinnissa, käyttäjäkokemuksen parantamisessa, opastamisessa, palautteen keräämisessä ja esittelyissä.

Hankkeessa tehdään neljä pilottia seuraaville toimialoille:

Matkailun pilotissa luotiin yhteistyössä Kokkolan Matkailun, Kokkolan kaupungin ja Creamedian kanssa TankAR Stories -niminen sovellus, jonka avulla matkailijat voivat tutustua Kokkolan edustalla sijaitsevaan Tankarin majakkasaareen. Ilmainen sovellus on ladattavissa Google Play ja App Store -sovelluskaupoista.

Satamavouti Fredrik ”Fredu” Anderssonin haamu ilmestyy sovelluksen kautta kertomaan Tankarin ja lähialueen historiaa sekä tarinoita saarelta. Fredun kasvokuvista tehdyt tarinataulut toimivat ärsykkeinä, joiden takaa löytyvät seitsemän värikästä kertomusta muun muassa luotseista, hylkeenpyytäjistä, Halkokarin kahakasta ja Harrbådan neidosta. Matkailijan tulee avata sovellus ja osoittaa puhelimen kameralla Fredun kasvokuvaa, jolloin Fredu aloittaa tarinansa.

Seitsemän tarinataulua löytyvät Meripuistosta m/s Jennyn lähtölaiturin läheisyydestä, m/s Jennyltä sekä Tankarin saarelta. Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Parhaan kokemuksen tarinoista saa aidossa ympäristössä eli laivalla ja Tankarin saarella, mutta tarvittaessa tarinoihin voi tutustua myös etänä – tarinataulut löytyvät alla olevista liitteistä.

Teollisuuden pilotissa kehitettiin autolla ajettavan kiertoajelun sijaan vaihtoehtoinen tapa tutustua digitaalisin keinoin Kokkolan Suurteollisuusalueeseen. Alueella toimii yhteensä 70 yritystä, joista 17 kuuluu Kokkolan Suurteollisuusalueyhdistys ry:hyn (KIP ry). Teollisuuspilotti on luotu yhteistyössä KIP ry:n kanssa, ja virtuaalikierroksella voi tutustua yhdistyksen jäsenyrityksiin.

Suurteollisuusalue ja satama kuvattiin 360o-kameralla, ja KIP ry:n jäsenyrityksiltä kerättiin tietoa heidän toiminnastaan. 360o-kameralla kuvattu materiaali jaettiin yrityskohtaisesti gallerioiksi, kuvat liitettiin Roundme-alustalle, ja kuviin lisättiin yrityskohtaista tietoa. Vierailija voi liikkua virtuaalisesti suurteollisuusalueella omalla kännykällään tai tietokoneellaan. Kierros on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

KIP ry saa KokkolaAR-hankkeen myötä käyttöönsä uuden markkinointityökalun, jota voidaan päivittää jälkeenpäin yhdistyksen ja jäsenyritysten tarpeiden mukaan. Turvallisuussyistä koko kierrosta ei julkaista netissä, vaan linkki kierrokselle on saatavilla KIP ry:ltä. Alla esimerkkejä yrityskohtaisista kierroksista:

KIP Service Oy: https://roundme.com/tour/316352/view/1034102/

Nordkalk Oy Ab: https://roundme.com/tour/315473/view/1030924/

Oy M. Rauanheimo Ab: https://roundme.com/tour/316684/view/1039008/

Kaupunkisuunnittelun pilotin ideoinnissa näkökulma muotoutui kaupungin kehittymisen esittelemiseen AR-tekniikan avulla. Pilotin tuloksena syntyi Kokkola Stories -sovellus, jossa käyttäjä pääsee tutustumaan esiteltävistä kohteista kerättyyn audiovisuaaliseen materiaaliin. Kohteeksi valittiin Sunti ja sen varrella olevat yhdeksän rakennusta ja kaupunkiympäristön kohdetta:

  1. Sunti
  2. Grand Hotel
  3. Sällskapsklubben
  4. Kalahalli
  5. Kauppatori
  6. Eskon saari
  7. Englantilainen barkassi
  8. Brita Marian puisto
  9. Suntinsuun venevajat
  10. Meripuisto ja Halkokari

Sunti sijaitsee suunnitteilla olevan kansallisen kaupunkipuiston alueella. Kokkolassa käynnistettiin vuonna 2015 Kansallisen kaupunkipuiston esiselvitys. Esiselvitys hyväksyttiin vuonna 2017, ja marraskuussa 2018 kaupunginhallitus päätti hakea kansallisen kaupunkipuiston perustamista ympäristöministeriöltä. Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Kaupunkipuistot ovat asukkaiden yhteisiä oleskelualueita sekä osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista.

Valittujen kohteiden historiasta ja nykypäivästä kertovaa kuvamateriaalia kerättiin K.H. Renlundin museon sekä Kokkolan kaupungin arkistoista. Lisäksi kohteista laadittiin lyhyt historiikki. Kuvat ja tekstit työstettiin audiovisuaaliseksi materiaaliksi.

Kokkola Stories on karttapohjainen sovellus, jossa käyttäjä pääsee tutustumaan kohteen ääni-, kuva- ja videomateriaaliin menemällä tarpeeksi lähelle kohdetta. Jos puhelinmalli tukee AR-toimintoa, lisätyn todellisuuden kokemuksen saa klikkaamalla AR-näppäintä, josta puhelimen näytölle ilmestyy ”aikaikkuna”. Astumalla sisään lisätyn todellisuuden aikaikkunasta pääsee kolmiulotteiseen huoneeseen, jossa esitellään audiovisuaalista materiaalia. Käyttäjän tulee palata aikaikkunan läpi nykyhetkeen, jotta hän pääsee takaisin puhelimen kameranäytölle etsimään seuraavan kohteen aikaikkunaa. Aikaikkuna tuo sovellukseen pelillisyyden elementin. AR-ominaisuuden puuttuessa materiaaleja voi tarkastella nettisivun tapaan puhelimen näytöltä. Sovellus on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Kaupan pilotissa luotiin TARjouksia-sovellus, joka toi lisätyn todellisuuden teknologiaa kivijalkakaupan markkinointiin. Rantakadulla sijaitseva vaateliike Boardvillage saatiin pilottiin mukaan kokeilualustaksi.

Boardvillagen myymälästä valittiin kolme osastoa – miesten vaatteet, naisten vaattet ja kengät – joista esiteltiin sovelluksen avulla tarjoustuotteita. Boardvillagella on laaja valikoima tuotteita nettikaupassa: sovelluksen avulla on mahdollisuus korostaa haluttuja tuotteita valikoimasta.

Tarjousten tunnistamista varten laadittiin osastokohtaiset tunnistetaulut, jotka laitettiin esille myymälään. Kolmen osastokohtaisen tunnistetaulun lisäksi myymälän näyteikkunaan laadittiin tunnistetaulu, jonka avulla kaikkien osastojen valikoituihin tarjoustuotteisiin voi tutustua myymälän aukioloaikojen ulkopuolella. Ilmainen sovellus on ladattavissa Google Play ja App Store -sovelluskaupoista.

Osoittamalla tunnistetaulua sovelluksen kameralla asiakas saa auki osastokohtaiset tarjoustuotteet puhelimelleen. Tuotteiden ajantasaiset hintatiedot ja varastotilanne päivittyvät sovellukseen.  Myös tuotteiden muuttaminen sovellukseen tunnistetaulujen taakse onnistuu helposti.

Aihealueiden kuvat

Yhteystiedot

Johanna Jansson
TKI-päällikkö
puh. 040 480 7570
johanna.jansson@centria.fi