ToTyk – Yrittäjyyskasvatuksen strategian toiminnallistaminen
Päätavoitteena on Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatusstrategian sisältöjen vienti käytännön toimintaan.
Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta
Projektin kesto: 1.5.2018 – 30.04.2021
Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa
Rahoittajat: Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Budjetti: 686 000 EUR
Lisätiedot: Kaija Arhio, 044 4492570, kaija.arhio@centria.fi
Projektipäällikkö: Kaija Arhio
Taustaa
Suomi tarvitsee menestyviä yrittäjiä. Uusista työpaikoista valtaosa syntyy mikro- ja pienyrityksiin. Koulutuksen näkökulmasta tämä on haaste ja kiinnostusta yrittäjyyteen pyritään lisäämään kaikilla kouluasteilla. Yrittäjyys nousee yhä keskeisemmäksi näkökulmaksi koulujen toiminnassa ja uusien oppimisympäristöjen rakentamisessa. Opettajilla on keskeinen rooli yrittäjyyden edistämisessä, yritysyhteistyössä ja yrittäjyyden oppimisympäristön rakentamisessa. Yrittäjyyskasvatus muuttaa opettajan roolia perinteisestä opettajasta valmentajaksi, ja haasteena tulee olemaan uudenlainen yhdessä tekeminen, tiimiopettajuusosaaminen. Pohjois-Pohjanmaa haluaa olla yrittäjyysmaakunta (Pohjois-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040), jossa nuoriin panostetaan. Muutos ei synny silmän räpäyksessä, vaan juurtuakseen uusi toimintatapa ja -kulttuuri vaatii aikaa ja koko työyhteisön mukanaoloa.
Tavoitteet
ToTyk eli Yrittäjyyskasvatuksen strategian toiminnallistaminen -hankkeen päätavoitteena on Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatusstrategian sisältöjen vienti käytännön toimintaan. Ydintavoite voidaan tiivistää näin: Tavoitteellisempaa ja täsmällisempää strategian jalkauttamista, rohkeita kokeiluja. Maakunnan tasolla vuosina 2015-2018 toiminut hanke Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla (PoPYk) kokosi koulutusorganisaatiot laajasti kehittämään yrittäjyyskasvatusta.
Hankkeen tuloksena eri ammattialoilla on mahdollista valita yrittäjyysopinnot. Hankkeessa luodaan selkeä yrittäjyyden polku, kuvaus mitä opintoja valitsemalla opiskelija saa yrittäjyyden tietotaidon ammatillisen osaamisen rinnalle. Hankkeessa tiivistetään yritysyhteistyötä ja opettajien yrittäjyysosaamista lisätään tiimiopettajuusopinnoilla. Ammattikorkeakoulussa TKI-toiminnan ja koulutuksen yhteistyön lisääminen on eräs tärkeä toimenpide.
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2018 – 30.4.2021 ja kustannusarvio on 686 000 euroa.
Mitä hankkeessa tehdään?
Opetushenkilöstön yrittäjyysosaamista ja yritysyhteistyötä lisätään kokeilemalla uusia erilaisia yrittäjyyteen kannustavia menetelmiä opetuksessa. Hankkeen aikana järjestetään opeinfoja. Näillä toimenpiteillä pystytään vastaamaan yrittäjyyskasvatukseen ja opiskelijoiden tarpeisiin kokeilemalla erilaisia yrittäjyyskasvatuksen menetelmiä.
Kannustetaan kokeilemaan uusia toimintatapoja yhteisopettajuutta ja tiimityötä. Tiimiopettajuuden tarvetta voidaan perustella maailman muuttumisella, samalla opettajuuden tulee muuttua. Puhutaan myös termillä yhteisopettajuus, jossa useampi asiantuntija on oppijoiden käytettävissä. Työtä tehdään parhaimmillaan monialisissa tiimeissä.
Tulevaisuudessa opetuksen ja oppimisen tulee koostua entistä laajemmista, toisiinsa liittyvistä kokonaisuuksista. Tähän liittyy hankkeessa tärkeä teema opetuksen ja tki-toiminnan yhteistyön kehittämisestä. Hankkeessa lisätään sekä kansallisen tason että myös kansainvälistä yhteistyötä yrittäjyyskasvatuksessa.
Projektipäällikkö
Kaija Arhio, yliopettaja
044 4492570
kaija.arhio@centria.fi
Viestintä
Anttoni Porri, TKI-asiantuntija
040 7299935
anttoni.porri@centria.fi
Osatoteuttajat
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU, Niina Sarja, niina.sarja@jedu.fi 040 142 8694
Kuusamon kaupunki, Kati Savolainen, kati.savolainen@kuusamo.fi 0408608684
Oulun ammattikorkeakoulu, Tomi Huhtamäki, tomi.huhtamaki@oamk.fi 050 5670640
Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Jouni Kaksonen, jouni.kaksonen@osao.fi 044 7037894
Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutti, Leena Eskola leena.eskola@oulu.fi 0400 906103
Raahen koulutuskuntayhtymä, Anu Rautio, anu.rautio@raahenedu.fi 040 1357148