TURVETUOTANTOALUEET KESTÄVÄÄN KÄYTTÖÖN – TURKE
Tavoitteena on auttaa maanomistajia minimoimaan turvetuotantoalueiden päästöt ja löytämään kullekin alueelle paras käyttömuoto vaihtoehtojen kannattavuuden sekä ilmasto- että vesistövaikutusten perusteella.
Toimiala: Kemia ja biotalous
Projektin kesto: 1.8.2023–31.12.2025
Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa
Rahoittajat: Keski-Pohjanmaan liitto
https://www.luke.fi/fi/projektit/turke
Projektipäällikkö: Egidija Rainosalo
Hankkeessa selvitetään Keski-Pohjanmaalla sijaitsevien tuotannon loppuvaiheessa olevien turvesoiden soveltuvuutta erilaisiin jatkokäyttömuotoihin, arvioidaan vaihtoehtojen kannattavuutta sekä selvitetään turvetuotantoalueilta lähtevien arvoketjujen aluetalous- ja ympäristövaikutuksia. Lisäksi tunnistetaan muutostekijöitä, jotka vaikuttavat turvetuotantoalueiden hyödyntämismahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Tuotetun tiedon perusteella maanomistaja voi valita tavoitteitaan vastaavan käyttömuodon maalleen, ja turvetuotantoalueiden hyödyntämiseen perustuvaa liiketoimintaa suunnittelevat yritykset saavat tietoa liiketoimintapotentiaalista. Tulosten perusteella voidaan myös arvioida vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia ja suunnata julkisia kehittämisresursseja lupaavimpien arvoketjujen kehittämiseen.
Centrian tehtävät hankkeessa ovat
- Hyödyntää biomassojen prosessoinnin ja teollisen käytön osaamistaan arvoketjujen ideointityössä, analysoida, miten tuotanto integroituu aluetalouteen, ja arvioida kunkin teollisen arvoketjun mahdollisen kokonaistuotoksen, kustannukset ja tulot.
- Arvioida ympäristövaikutukset 3-5 tunnistetulle teolliselle arvoketjulle: kerätä dataa LCA-analyysiä varten, tunnistaa potentiaaliset ympäristövaikutukset, identifioida merkittävimmät vaikutukset ja vertailla niitä olemassa oleviin samankaltaisiin tuotteisiin.
- Osallistua hankkeen työpajoihin, jakaa tietoa mahdollisista teollisista arvoketjuista sekä niiden taloudellisista ja ympäristövaikutuksista.
Luonnonvarakeskuksen koordinoiman projektin muut toteuttajat ovat Centria-ammattikorkeakoulun lisäksi Geologian tutkimuskeskus ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.