Siirry sisältöön

Piikiekon MM-kamppailu käy kuumana

Elämme perin kummallisia aikoja. Eräs näköalapaikalla toimiva tuttavani totesi taannoin, että jos Kiina hyökkää Taiwaniin, meiltä loppuvat imurit.

Kuka olisi uskonut niinä koronaa edeltävinä raukeina vuosina, miten odottamattomia käänteitä meillä oli edessämme? Työn puolesta asiaa seuratessa sitä alkaa hahmottamaan, millaisessa kupletissa oikeastaan olemme mukana ja millainen rooli siinä meillä voisi olla. 

Maailmantalous on liukunut jo pitkään kohti kolminapaista maailmaa, jossa jokaiselle on oma roolinsa. Kiina pelaa peliänsä oman autoritaarisen järjestelmänsä pussiin. Sillä on hengästyttävät pääomat ja kriittiset raaka-aineet pelinappulanaan. Yhdysvaltojen peliliikkeet perustuvat sisäpoliittisten paineiden ohella jättimäisten datayritysten intresseihin. Näiden kahden pukarin välissä EU pyrkii olemaan kuluttajan puolella ja esiintyy reiluuden, avoimuuden, ympäristön ja kuluttajan oikeuksien puolestapuhujana. Niin, tätä peliä seuraa sitten aidalla istuen se toinen puoli maailmasta. Ja niin paradoksaalista kuin se onkin, Venäjällä on tässä näytelmässä vain vaappuvan kulissin rooli. 

Tekoäly on muuttanut kuviota selvästi. Kaikki ymmärtävät, että sen pelin kärkijuoksijalla on voiton avaimet koko maailmantalouden johtajuuteen. Tämän seurauksena puolijohdeyritysten pörssikurssit kääntyivät viime vuonna kasvu-uralle − kas, kun tekoäly vaatii kasvavaa laskentakapasiteettia. Myös Microsoft hyppäsi nousevaan hissiin ostamalla puolet OpenAI-yrityksestä, jonka ChatGPT alkaa olla jo kaikkien huulilla.  

Puolijohteiden kehitys on ollut viime vuosina hengästyttävän nopeaa. Suorituskyky kasvaa, ja sisältö piisirun pinnalla tiivistyy. Asiaa voisi havainnollistaa partasekunnin käsitteellä. Partahan kasvaa noin 5 nanometriä sekunnissa eli kolmessa sekunnissa yli ohuimpien johtimien leveyden. Jokainen voi aavistaa, millaista tarkkuutta, puhtautta ja automatiikkaa tällaisten rakenteiden tuottaminen vaatii.  

Ei liene yllättävää, että sirutehtaiden käyntiosoitteet ovat alkaneet kiinnostaa päättäjiäkin. Biden kasasi Yhdysvalloissa lähes 300 miljardin tukipaketin maansa siruteollisuudelle, joka hallitsee jo nyt lähes puolta maailman puolijohdemarkkinasta. Kiinalla olisi kyllä valtaisat kapasiteetit, vaikka mihin, mutta markkinaosuus jää pieneksi, koska sillä ei ole pääsyä uusimman sukupolven ratkaisuihin. USA kieltää pakotteiden uhalla sirujen valmistusteknologiaa myyviä yrityksiä viemästä kriittisiä laitteita Kiinaan. Onko siis lopulta ihme, jos Kiina kohdistaa kasvavaa mielenkiintoa Taiwania kohtaan, jonka uusissa laitoksissa siruja valmistuu eniten maailmassa? Voiko tämä olla sytyttämässä uusia sotilaallisia konflikteja?  

Tämän keskellä EU:n oli toki rakennettava oma puolijohdepakettinsa, jonka avausjuhlaan itse asiassa osallistuin Brysselissä viime syksynä. Siellä maalattiin suurisuuntaisia visioita ja EU:n tiennäyttäjän roolia painotettiin. Tukipaketin loppusumma oli tarkoituksella hiukan suurempi kuin Bidenin paketilla.  

Käytäväpuheissa oltiin valitettavasti paljon kyynisempiä. Kvanttiteknologiassa meillä on vielä mahdollisuus voittaa, mutta jäykän yrityskulttuurin ja byrokratian takia aiemmat innovaatiot ovat valitettavasti livenneet jo käsistämme. Teollisuusautomaatiossa ja autokomponenteissa meillä on vielä kohtalaiset asemat. Eurooppa tekee myös ison osan sirunvalmistuksen laitteista. Mutta USA vie meiltä intialaiset osaajat paremmilla palkoilla, eikä harmaantuva Eurooppa pysty tarjoamaan kasvuun vaadittavaa työvoimaa. Euroopan asema on juuri nyt muutenkin huolestuttava. USA ja Kiina puhuvat monissa asioissa ohitsemme, ja talouden kasvuennusteemme matavat pohjimmaisena maailman alueista. Juuri nyt on siis aika toimia.  

Mitä Centrian kaltainen pikkupeluri voi asiassa tehdä? Itse asiassa paljonkin. Olemme viimeisten vuosien aikana osallistuneet kiihtyvään tahtiin puolijohdeaiheisiin projekteihin, viimeisimpänä yli 100 miljoonan euron HiCONNECTS-projektiin, jossa vedämme Suomen konsortiota. Vaikka meillä ei ole moderneja puhdastiloja ja pilottilinjoja, me voimme rakentaa projekteja, joihin kutsumme suomalaisia siruosaajia mukaan. Voimme rakentaa yhdessä demonstraatioita, joissa uusimpia puolijohdetekniikoita testataan aidoissa käyttöolosuhteissa kotikulmilla. Samalla kotiutamme uutta osaamista suomalaisten yritysten toimintaan. Tehtäväkenttä on loputon, mutta oman osamme näissä talkoissa teemme varmasti. Sen tohdin luvata. 

Lisätietoja:

Mikko Himanka

TKI-päällikkö