Asennemuutosta on havaittavissa
Yhteiskehittämisen kautta ratkaisuja vammaispalveluiden työntekijöiden työhyvinvointiin.
Vammaistyön erityisyys piilee sen palkitsevuudessa, tosin työ vaatii myös joustavuutta ja omien ominaisuuksien tunnistamista. Vallaton vammaistyö -hankkeen alussa selvitettiin Keski-Pohjanmaan alueen vammaispalveluiden tilannetta sekä työn palkitsevuuteen ja kuormittavuuteen liittyviä asioita. Hankkeen taustalla vaikutti Soiten vammaispalveluiden johdon huoli työntekijöihin kohdistuneiden uhka- ja väkivaltatilanteiden lisääntymisestä sekä sairauspoissaolojen määrän kasvusta.
− Vuorovaikutuksen ja yhteiskehittämisen merkitys nousivat varhaisessa vaiheessa hankkeen kantaviksi teemoiksi. Nämä näkyivät myös toteuttajatahojen eli Centria-ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten tiiviissä yhteistyössä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Anu Kamau.
Hankkeessa kehitettiin pilottien, kokeilujen ja yhteisten tapaamisten kautta erilaisia työkaluja ja toimintamalleja erityisesti vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden tueksi. Lisäksi tarjottiin tietoa hyvinvoinnin merkityksestä mm. webinaarien ja oppaan muodossa.
Palautekyselyyn vastanneista yli puolet koki, että vuorovaikutukseen kiinnitettiin aikaisempaa enemmän huomiota hankkeen myötä. Työyhteisön hyväksynnän ja yhteistoiminnan koettiin parantuneen. Tietoisuus omien asenteiden sekä toiminnan vaikutuksesta omaan ja työkavereiden hyvinvointiin oli kyselyn perusteella lisääntynyt. Yksiköiden välisen yhteistyön koki lisääntyneen 46 % vastaajista. Suurin osa vastaajista (78 %) toivoikin yksiköiden välisen yhteistyön jatkuvan hankkeen päättymisen jälkeen. Palautekyselyssä nousi esille eräs anonyymi palaute, jossa todettiin, että: Työyhteisönä toimimme paremmin yhteen hiileen haastavissa asiakastilanteissa. Soiten esihenkilöiden mukaan yksiköissä on ryhdytty avoimemmin keskustelemaan ja etsimään yhdessä ratkaisuja kohdattuihin haasteisiin.
Muutosta väkivallan tai sen uhan suhteen oli kyselyyn vastanneiden mukaan omassa yksikössä tapahtunut hyvin vähän tai ei ollenkaan. −Minulle tulleissa HAVA-ilmoituksissa on kuitenkin hankkeen alkamisen jälkeen tapahtunut pienimuotoista laskua, arvioi Soiten työsuojeluvaltuutettu Markku Väli-Harju.
Kolmasosa kyselyyn vastanneista koki saaneensa uusia keinoja haastavien asiakastilanteiden ennaltaehkäisyyn. Nimettyjä keinoja olivat oman ymmärryksen lisääntyminen sekä vuorovaikutus- ja ohjaamistaitojen kehittyminen.
Yksi yhteinen toimintamalli toimii harvoin kaikessa vammaistyössä. Hankkeessa tuotetut materiaalit on pyritty toteuttamaan niin, että jokainen voi poimia niistä itselleen toimivimmat työkalut palvelualasta ja alueista riippumatta.
Alla lyhyitä poimintoja hankesivuilta löytyvistä materiaaleista:
- Työntekijälle on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Tämän tueksi toteutettiin erityisesti vuorotyöläisille suunnattu hyvinvointiopas, jossa on vinkkejä esimerkiksi unirytmiin, ruokailuun ja liikkumiseen liittyen.
- Yksiköissä työn sujumisen kannalta tärkeää ovat yhteiset pelisäännöt. Uhka- ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisemisen tueksi tehdyt case-kortit johdattelevat aitoihin tilanteisiin perustuvien tapausten kautta pohtimaan, miten eri tilanteita tulisi lähestyä.
- Organisaation tulee huolehtia työhyvinvoinnista. Hankkeen käytännön antia ovat olleet aiheeseen liittyvät valmennukset sekä webinaarit, mutta myös lajikokeilut ja yksiköiden väliset vierailut eli työntekijätreffit. Kahden jälkimmäisen järjestämiseen liittyvät ohjeet löytyvät myös hankesivuilta.
- Hankkeen päättymisen jälkeen on tunnistettu paremmin työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja oman toiminnan merkitystä. Yhteistyö, keskustelu ja yhteinen kehittäminen on parantunut. Tällä tietoa myös työntekijätreffit ja lajikokeilut jäävät käyttöön Soiten vammaispalveluissa.
- Vammaistyö on varmasti jatkossakin kuormittavaa. Kuormittavuutta voidaan kuitenkin vähentää, kun peruselementit ovat kunnossa ja työhyvinvointiin panostetaan. Työhyvinvointiin panostaminen myös parantaa vammaistyön veto- ja pitovoimaa ja voi olla merkittävässä roolissa, kun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista kilpailevat useat organisaatiot ja palvelualueet.
Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman Vallaton vammaistyö -hankkeen toteutuksesta vastasivat Centria-ammattikorkeakoulu sekä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite. Hankkeen toteutusaika oli 1.9.2021 – 31.8.2023.