Centria huolehtii etäkäytön turvallisuudesta robotin virtuaalisen käyttöliittymän kehittämisessä
Vain mielikuvitus on rajana silloin, kun yrityksen linjastolle halutaan asentaa robotti.
Käyttäjä: – Hei robotti, voisitko hakea hyllystä kirjaimet H Y V Ä Ä Y S T Ä V Ä N P Ä I V Ä Ä ?
Robotti: – Voin toimittaa kaikki muut kirjaimet, mutta minulta puuttuu kuusi Ä-kirjainta.
Käyttäjä: – Voisitko näppärillä sormillasi sorvata/toimittaa minulle kuusi kappaletta Ä-kirjaimia?
Robotti: – Laitetaan tilaukseen, voit seurata toimiani täällä virtuaalikameroiden välityksellä 24/7, ja lupaan muodostaa haluamasi sanat, kunhan kirjaimet ovat valmiit.
SODI eli Smart Ostrobothnia Digital Industry 4.0 -hanke tarjoaa yrityksille uusia mahdollisuuksia. Vain mielikuvitus on rajana silloin, kun yrityksen linjastolle halutaan asentaa robotti. SODI-hanke on ollut käynnissä muutaman kuukauden ja tähän mennessä on jo suunniteltu 3D-malli virtuaaliympäristöön. Hankkeessa on työn alla myös fyysinen laite, johon käsivarsirobotti asennetaan piakkoin. Laitteessa ja sen virtuaalimallissa heiluu toimelias robotti, jonka tehtävänä on hakea hyllystä kirjaimia.
Miten tämä sitten edistää Pohjanmaan alueen yritysten osaamista?
− Yrityksille robotin sovellukset näyttäytyvät uusina mahdollisuuksia. Virtuaalimallin avulla kehitetään fyysinen ympäristö ja sille rakennetaan virtuaalinen käyttöliittymä. Kuka tahansa voi osallistua robotin etäohjaukseen. Kenenkään ei tarvitse virtuaalimaailmassa käyttää nuolinäppäimiä, ei tarvitse heilua eri suuntiin ja yrittää osua oikeaan kirjainlaatikkoon. Sen sijaan robotille annetaan käskyjä, kuten alun esimerkkitilanteessa. Tässä tapauksessa robotti osaa tilauksen mukaan toimittaa tuotteita ja se myös huomaa, kun jotain puuttuu, ja käyttäjä voi tilata tuotteita lisää. Mutta käytännössä robotin voi ohjelmoida tekemään melkein mitä tahansa tarvittavaa toimenpidettä tai kokoonpanoa, kertoo Joni Jämsä Centriasta.
Hankkeen vetovastuussa on Yrkeshögskolan Novia, jonka vastuulla ovat virtuaaliympäristöt sekä tekoäly. Vaasan ammattikorkeakoulu toteuttaa fyysisen robotin ja automaattivarastojärjestelmän. Centria-ammattikorkeakoulu huolehtii robotin etäkäytön kybertuvallisuudesta ja datan keräämisestä pilvipalveluun.
Hanke toteutetaan 1.9.2023 – 28.2.2025. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja toimii Pohjanmaan maakunnan alueella.
Lisätietoja:
Joni Jämsä
Lehtori (sähkö- ja automaatiotekniikka)