Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Centrian EMC-laboratoriossa on päivitetty testauslaitteistoa

TKI-asiantuntija Tapio Kunelius palvelee testiasiakkaita yli 20 vuoden kokemuksella.

Centrian EMC-laboratorion päivittyneellä testauslaitteistolla palvellaan asiakkaita entistä tehokkaammin. Kyseessä on laitekokonaisuus nimeltään NSG3000, joka yhdistää kolme testilaitetta. Kokonaisuus sisältää jännitteenaleneman testauslaitteiston, EFT-testauslaitteen sekä Surge-testin eli syöksyaalto-laitteen.  

– Aiemmat, vaikkakin täysin toimivat laitteet, haluttiin tuoda tähän päivään. Mukana tuli uusi ohjelmisto, jolla testilaitteistoa ohjataan. Sama ohjelmisto tulostaa myös raportit, kertoo Centrian TKI-asiantuntija Tapio Kunelius EMC-laboratoriosta.  

TKI-asiantuntija Tapio Kunelius toivottaa asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi EMC-laboratorioon Vierimaantien kampukselle. Kuva: Marika Hautala 

-Päivitetty testilaitteisto on ollut Centrian Vierimaantien kampuksen testitilassa vähän yli kuukauden, joten sillä on suoritettu vasta yksi standardin mukainen, kolmen testin kokonaisuus Beamex Oy:lle, kertoo Kunelius. Samaa testiä on tehty heille jo lukuisia kertoja, mutta nyt se tapahtui tällä uudella laitteella, Kunelius lisää ja kertoo, että tulevien viikkojen aikana on tulossa useita asiakkaiden testejä.  

NSG3000-laitteilla simuloidaan normaalissa sähköverkossa tapahtuvia erilaisia muutoksia. Surge-testissä sähköaalto saattaa näkyä korkeana sähköpiikkinä esimerkiksi ukkosella, EFT-testillä taas simuloidaan sähköverkossa olevaa kytkinvärinää ja kontaktoreiden toimintaa. Laitekokonaisuudella tehdään myös jännitteenalenema-testejä, jotka osoittavat sähköverkossa tapahtuvia mahdollisia katkoksia tai alenemia. Kaikki testit tehdään laboratorio-olosuhteissa.  

Kuvassa TKI-asiantuntija Tapio Kunelius EMC-laboratoriossa
TKI-asiantuntija Tapio Kunelius esittelee uutta NSG3000-laitekokonaisuutta. Kuva: Marika Hautala 

EMC-testauksista Centria TKI:ssä vastaavat asiantuntijat Tapio Kunelius ja Joni Heikkilä. Testit aloitettiin organisaatiossa aikoinaan vuonna -98. Kunelius siirtyi puolestaan työskentelemään EMC-laboratorioon vuonna 2001, jolloin hän valmistui Centria-ammattikorkeakoulusta insinööriksi. Ennen nykyistä työuraa Kunelius työskenteli pitkään Postin alaisuudessa.  

Vaikka Kunelius on syntynyt Kemissä, pitää hän itseään ylivieskalaisena asuttuaan kaupungissa jo 5-vuotiaasta saakka. Vapaa-ajallaan TKI-asiantuntija Kunelius toimii sukelluskouluttajana ja harrastaa kitaran soiton lisäksi bassolla musisointia. – Soitan Puolivalot-bändin kokoonpanossa bassoa. Esiintymiset koostuvat enimmäkseen hää- ja pikkujoulukeikoista, joissa soitamme lähinnä bilemusiikkia discosta heviin, täydentää Kunelius.  

Lisätietoja:

Tapio Kunelius

TKI-asiantuntija


Joni Heikkilä

TKI-asiantuntija


Jani Rättyä

Palvelupäällikkö