Siirry sisältöön
Interreg BSR Co -founded by the European Union logo
Vihreät lehdet oksassa

eRural resilience

eRural Resilience – Creating resilient rural communities in BSR based on the opportunities of digital bio businesses -hanke tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa on joukko työkaluja, jotka molemmat muuttavat kohderyhmät täysin päteviksi e-bio-liiketoiminnan kannattajiksi ja mahdollistavat e-bio-liiketoiminnan nopean käynnistämisen.

Toimiala: Digitalisaatio

Projektin kesto: 1.11.2023 – 31.10.2026

Toiminta-alue: Kansainvälinen

Rahoittajat: Interreg Baltic Sea Region

https://interreg-baltic.eu/project/erural-resilience/

Projektipäällikkö: Leni Forsberg

Maaseudun viranomaiset ja yritysten edistämiselimet edistävät paikallisia yrityksiä maaseudulla, jotka voivat muuntaa uusiutuvia biologisia resursseja korkeammin arvostetuiksi tuotteiksi. Rajoitetut paikalliset markkinat eivät ole riittävän suuria asiakkaille, joten tämä uusi bioyritysten edistäminen on liitettävä digitalisaatioon, jonka painopiste on kaupunkien tai kansainvälisten markkinoiden kattamisessa. Kutsumme niitä e-bio-yrityksiksi.

eRural Resilience tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa on joukko työkaluja, jotka molemmat muuttavat kohderyhmät täysin päteviksi e-bio-liiketoiminnan kannattajiksi ja mahdollistavat e-bio-liiketoiminnan nopean käynnistämisen.


Ajankohtaista

Kesäkuun puolivälissä pidettiin eRural resilience -projektin Suomen sidosryhmän toinen kokous. Hankkeen ensimmäinen raportointikausi on päättynyt, mikä antoi mahdollisuuden luoda ensin silmäys menneeseen ja asettaa sitten suuntaviivat tulevaisuuteen.

Katsaus alkutaipaleeseen

Tapaamisessa käytiin läpi yrityskehitysorganisaatioiden osaamisen arvioinnin työkalua. Hankkeen partnerit olivat yhdessä määritelleet kehittäjien avainosaamisalueet seuraavasti:

  1. Liiketoiminta ja johtaminen
  2. Digitaalinen osaaminen
  3. Biologiset prosessit
  4. Verkostoituminen

Nelivaiheista arviointityökalua käytetään organisaatioiden osaamistasojen mittaamiseen ja kehitystarpeiden tunnistamiseen. Suomen sidosryhmä kiitti tätä kattavaa lähestymistapaa. “On olemassa monia tapoja arvioida organisaatioiden osaamista, ja tämä on varmasti yksi hyvä tapa lähestyä asiaa”, sanoi YritysKannuksen kehitysjohtaja Jukka Oravainen.

Ryhmä kuitenkin myönsi myös vaadittavan osaamisen tason olevan korkea. “Jos joku pystyy hallitsemaan kaiken tämän, hän on todellinen superihminen”, totesi Kasen projektipäällikkö Reijo Virtanen.

Tulevaisuuden näkymät: Ylikansalliset seminaarit

Suomen sidosryhmä odottaa innolla tulevia ylikansallisia seminaareja. “Toisiltamme oppiminen ja verkostoituminen rajojen yli on hieno mahdollisuus meille kaikille”, ryhmä totesi yksimielisesti.

Paikallisten verkostojen vahvistaminen

Kansainvälisen yhteistyön lisäksi sidosryhmätapaamiset luovat mahdollisuuksia yhteistyön lisäämisen paikallisesti. Kokouksen aikana osallistujille esiteltiin uusi Keski-Pohjanmaalla käynnistyvä biotaloushanke ”Kuidut liikkeelle”. Lisäksi kuulimme Kaustisen ja Lestijärven alueen Suurhanketoimistosta (suurhanketoimisto.fi). Tämä hanke kokoaa yhteen merkittävät investoinnit ja tukipalvelut alueella ja on samalla sekä verkkosivusto että toiminnanohjausjärjestelmä, paikallisen liiketoimintaverkoston ja pk-yritysten kehittämisen tueksi.

Kiitos sidosryhmälle antoisasta keskustelusta! Uskomme, että hankkeen avulla saadaan luonnonvarabisnes Suomessa entistä digitaalisemmaksi ja tuottavammaksi.

Hanna Holtinkoski, into Seinäjoki

Ota yhteyttä

Leni Forsberg

TKI-asiantuntija