Siirry sisältöön
Euroopan sosiaalirahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo ELY-keskuksen logo

Etä-LEAN

Yrityksille järjestetään koulutuksia, tietoiskuja tai sparraustilaisuuksia etätyöjohtamisen kehittämiseen.

Toimiala: Tuotantoteknologia

Projektin kesto: 1.9.2021 – 31.8.2023

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Projektipäällikkö: Elisa Saarela

“Onko työtuntien mittaaminen ja maksimointi oikea tapa mitata etätyön tehokkuutta? Onko vuorovaikutus työntekijöiden kanssa teknologia painotteista? Onko työkalut työn ohjaamiseen valittu työn luonteen mukaisesti? Näitä ja montaa muuta kysymystä pohditaan hankkeen aikana yritysten kanssa.”

Hankkeen toimenpiteet

Hankkeen toimenpiteet ovat avoimia kaikille mikro- ja pk-yrityksille toimialasta riippumatta. Yrityksille järjestetään koulutuksia, tietoiskuja tai sparraustilaisuuksia etätyöjohtamisen kehittämiseen. Painopisteenä näissä tilaisuuksissa on auttaa yrityksiä konkreettisesti tunnistamaan prosessin kriittiset ohjauspisteet ja tukea teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa prosessin automaattisessa seurannassa.

* Uusien liiketoimintaprosessien ohjaamiseen soveltuvien toimintamallien ja ratkaisujen koostaminen, kehittäminen sekä kouluttaminen pk-yrityksille.

Lean työkalujen soveltuvuuden arviointi etätyön johtamiseen

Valittujen työkalujen pilotointi, koulutukset yrityksille

* Yritysten liiketoimintaprosessien tunnistaminen ja määrittäminen sekä ohjausmenetelmien ja kriittisten ohjauspiteinen tunnistaminen.

Tietoiskuja yrityksille liiketoimintaprosessien ja sen kriittisten ohjauspisteiden määrittämiseen

Sparraustilaisuudet soveltuvien prosessien ohjausmenetelmien valitaan ja kehittämiseen

* Uusien toimintamallien ja ratkaisujen pilotointi ja käyttöönotto yrityksissä

Pilottien toteutus, datan kerääminen

Pilottien analysointi, arviointi ja jatkokehittäminen

Hankkeen koulutukset, työpajat ja sparraustilaisuudet

Hankkeen toimintaan voit osallistua monella tapaa. Täysin itsenäisesti osallistut, kun ilmoittaudut, jolloin saat sähköpostiisi hankkeessa vaadittavat ESR-lomakkeet täytettäväksi. Kun täytetyt lomakkeet on toimitettu hanketoimijalle, asiakas saa koulutusmateriaalin käyttöönsä.  

Hankehenkilöstöön voi olla myös suoraan yhteydessä ja sopia tapaamisen, mikäli on jokin Etä-LEAN aiheeseen liittyvä kehitystarve. Esimerkiksi kiinnostavatko Leanin tuomat edut ja hyödyt, mutta vielä ei ole ajatusta mistä lähteä liikkeelle: Pelataan muutama kierros Lean Activity -peliä ja keskustellaan sen jälkeen heräsikö ajatuksia ja tarpeita. 

Tervetuloa! 

Tekoäly NYT! Miten hyödynnät tekoälyn mahdollisuuksia

Tule kuulemaan Aalto-yliopiston työelämäprofessori Lauri Järvilehtoa. Saat vinkkejä tekoälyn käyttöön nyt ja tulevaisuudessa. Osallistu myös tekoälytyöpajaan, jossa pääset kokeilemaan tekoälyä eri toiminnoissa.

Tekoäly NYT! – tilaisuus keskiviikkona 30.8.2023 klo 9–16 Kokkolan Centrialla. Tilaisuuden järjestää Etä-LEAN ja Nuorista tuotannollisia yrittäjiä i4.0:n aikakaudella -hankkeet.

OHJELMA

9.00–12.00    Tekoälyn mahdollisuudet, tekoälyratkaisut ja niiden käyttö sekä tulevaisuus
(Etäosallistumismahdollisuus) 

13.00–16.00    Tekoälytyöpaja, jossa harjoitellaan valittujen ratkaisujen käyttöä
esim. ChatGPT, MidJourney… (Ei etäosallistumismahdollisuutta)

Johanna Jansson – Johda etänä – Esihenkilötaidot ja itsensä johtamisen taidot etätyössä (n. 30 min)

Kimmo Liuksiala – Lean, prosessit ja projektit sekä niiden lainalaisuudet  (n. 1 h)

Kimmo Liuksiala kertoo Leanistä, mitä se on ja mistä se on lähtöisin. Miten se liittyy tekemiseen ja mitä ovat siellä taustalla vaikuttavat teoriat, joiden perusteella Lean toimii. 

Sujuvuutta yksinyrittäjän toimintaan

Alavieskalainen Heli Kantola siirtyi reilu vuosi sitten kirjanpidon palkkatöistä kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Helin toimisto- ja lemmikkipalveluiden toiminta painottuu eläinvakuutusten myyntiin, mutta tuottaa myös etänä toimistopalveluita PK-yrityksille. Lisäksi Helillä on kenneltoimintaa ja koiranruoan ja koiratarvikkeiden myyntiä.

-En ollut koskaan erityisesti haaveillut yrittäjyydestä, mutta yksi asia johti toiseen ja päädyin yrittäjäksi. Yrittäjyyden parhaita puolia on ehdottomasti sen tuoma vapaus, Heli kertoo.

Yrityksen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, eikä markkinoinnille ole tällä hetkellä tarvetta. Sen sijaan Heli haluaisi löytää ratkaisuja työtehtävien sujuvoittamiseksi. Tämän vuoksi hän päätti lähteä mukaan Etä-LEAN -hankkeen pilottiin, jossa etätyön johtamiseen tarjotaan yrityskohtaista tukea.

-Helin kanssa lähdettiin liikkeelle toiminnan nykytilan kartoittamisesta keskustelemalla toiminnan tarpeista ja haasteista. Tämän jälkeen voitiin yhdessä miettiä toimenpiteitä sekä nopeita, matalan kynnyksen kokeiluita turhan työn poistamiseksi ja työtehtävien helpottamiseksi, hankkeessa työskentelevä Pauliina Mattila kertoo.

Helin tapauksessa ensimmäisiä nopeita kokeiluita ovat olleet esimerkiksi ulkoisen näytön ja telakan toimittaminen yritykselle kokeiltavaksi. Yhtenä haasteena Helin arjessa on ollut muistiinpanojen kirjaaminen puheluista tien päällä ollessa. Tähän helpotusta lähdetään etsimään puheentunnistuksesta. Nopeat kokeilut eivät vaadi yrittäjältä paljoa, mutta voivat tuoda merkittävää helpotusta työtehtävien suorittamiseen.


REACT-EU-hankkeet rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.


Ota yhteyttä

Elisa Saarela

TKI-koordinaattori