

SUMMATION – Sustainable Autonomous Systems and Solutions
Hankkeen tavoitteena on edistää innovaatiovalmiuksia ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa kohderyhmien keskuudessa. Käytännön käyttötapauksia käytetään inspiraation lähteinä kohderyhmille.
Toimiala: Digitalisaatio
Projektin kesto: 1.1.2023 – 30.12.2025
Toiminta-alue: Kansainvälinen
Rahoittajat: Interreg Aurora
Lapin Liitto
https://www.interregaurora.eu/approved-projects/summation/
Projektipäällikkö: Marjut Koskela

Hankkeen tavoitteena on edistää innovaatiovalmiuksia ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa kohderyhmien keskuudessa. Käytännön käyttötapauksia käytetään inspiraation lähteinä kohderyhmille. Hankkeen toiminnalla pyritään edistämään yrittäjyyteen liittyviä lähestymistapoja, käytännön oppimista ja kannustamaan pohtimaan edistyksellisen teknologian käyttöön perustuvia innovatiivisia prosesseja ja menetelmiä. Hanke pyrkii ratkaisemaan esteettömyyteen ja vähähiiliseen liikenteeseen liittyviä erityisongelmia, minkä lisäksi voidaan edistää kestävää kehitystä ja mahdollistaa vihreää ja digitaalista siirtymää UAV/UGV-teknologioihin, sääsovelluksiin älykkäässä liikenteessä, sekä suunnittelu- ja innovaatioprosesseihin ja -menetelmiin liittyvää osaamista.
Lähtökohta
Ohjelma-alueen ilmastolle ominaisia sääoloja ovat pitkät, kylmät talvet ja lyhyet, lämpimät kesät. Saamelaisperinteestä juontuvan luokittelun mukaan meillä kuitenkin kahdeksan eri vuodenaikaa: Euroopan kesän, kesän, syksyn ja talven lisäksi kevättalvi, kevätkesä, syyskesä ja syystalvi. Tämä kuvaa paremmin sitä, miten alueen ilmasto ja luonto muuttuvat vähitellen vuoden kuluessa. Tämä tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia, mutta myös erityisiä haasteita. Alueen päätoimialoja, jotka ovat riippuvaisia ilmastosta ja luonnosta, ovat tietysti poronhoito, turismi ja majoituspalvelut. Erityisesti poronhoito etsii lähestymistapoja, joilla perinteet ja kasvutarve saadaan vastaamaan ilmastonmuutokseen. Matkailu- ja majoitusala etsii kestävämpiä lähestymistapoja tuote- ja palvelukehitykseen.
Myös maan- ja rautateistä vastaavat toimijat kokevat haasteita talvella (jää ja lumi), keväällä (tulvat, routavauriot), kesällä (sateesta johtuva liukas asfaltti) ja syksyllä (musta jää). Lisäksi kunnat kamppailevat houkuttavuustekijöiden, kuten ympärivuotisten harrastusmahdollisuuksien järjestämisen kanssa. Tässä älykkäät teknologiat, kuten UAV- (Unmanned Aerial Vehicle) ja UGV-teknologiat (Unmanned Ground Vehicle), voivat mahdollistaa kestäviä tarkastus-, toimitus- ja haku-/pelastuspalveluja sekä yhdistyä muihin teknologioihin, kuten 3D-skannaukseen.
Kohderyhmät
Kohderyhmänä ovat matkailu- ja majoitusalan yritykset ja järjestöt, poronhoito, julkinen sektori (rauta- ja maanteiden toimijat, kunnat) sekä alueen ilmastoon (talviajoneuvojen testauspaikat ja IT-yritykset) liittyvät pk-yritykset. Matkailualalta nouseva tarve liittyy kestävään kasvuun, esimerkiksi sellaisten uusien, houkuttelevien palvelujen löytämiseen, jotka tuovat kokemuksia lisäarvoa nykyiseen. Tämä perustuu jo havaittuun matkustustottumusten muutokseen, joka johtuu osittain pandemiasta ja osittain uusista verkkopalveluista.
Poronkasvatuksessa on kyse perinteen ja kulttuurin säilyttämisestä, mutta myös edistyksen varmistamisesta tuleville sukupolville, esimerkiksi valtavien laidunalueiden seurantaan tarvittavien resurssien pienentämiseksi ja sellaisten innovatiivisten tapojen varmistamiseksi, joilla tarkistetaan että eläimet ovat kunnossa ja tarvittaessa etsitään sairaita tai kuolleita eläimiä.
Julkisen sektorin ryhmään kuuluu infrastruktuurista, kunnista sekä paikallisista liike-elämän järjestöistä ja urheilujärjestöistä vastaavia toimijoita. Jälkimmäisiin kuuluvat erityisesti tapahtumien ja kilpailujen järjestäjät, esimerkkinä Schaatsen Grand Prix ja Sea Ice Marathon Luulajassa. Tarpeet liittyvät esimerkiksi turvalliseen ja houkuttelevaan ulkoiluun laskettelurinteillä, luonnonjääradoilla, mutta myös liikenteen ja lumivyöryjen seurantaan.
Hankkeessa hyödynnetään UAV- tai UGV-ratkaisuja, esineiden internetiä (IoT), 3D-skannausta, RFID-teknologiaa tai vastaavia älykkäitä teknologioita, sekä prosesseja ja menetelmiä, joilla innovatiivinen palvelusuunnittelu ja -kehitys sisäistetään organisaatioihin. Kohderyhmät otetaan mukaan sovellettuihin tapaustutkimuksiin, joissa edustajien kanssa keskustellaan haasteista, ideoista, ratkaisuista ja vaatimuksista, sekä lähestymistavoista. Demonstraatioilla todennetaan teknologioiden soveltuvuutta kyseiseen käyttötarkoitukseen.

Viimeisimmät drone-aiheiset uutisemme
12 Centrian hanketta esillä Ylivieskan Ryskypäivillä
Ryskypäivät on erittäin suosittu kone- ja maatalouskaupan tapahtuma Ylivieskassa. Tapahtumassa on mukana yli sata yritystä. Tuote-esittelyitä, tarjouksia ja tarjoilua riittää kymmenissä paikallisissa yrityksissä sekä Ryskyn sisä- ja ulko-osastoilla. Ylivieskan kattava kaupanalan ja palveluiden tarjonta takaa, että koko perheelle riittää tekemistä Ryskypäivien ajaksi.
Centria mukana Ylivieskan lentokentän tulevaisuutta kehittävässä työryhmässä
Ylivieskan kaupungin kokoonkutsumana on muodostettu työryhmä, johon kuuluu eri ilmailulajien edustajia. Centria Drone Labin henkilökuntaa osallistuu tähän työryhmään, jonka tavoitteena on kehittää Ylivieskan lentokentän toimintoja eri käyttäjäryhmien näkökulmasta.
Kysely Pohjois-Pohjanmaan yrityksille droneista
Kiinnostaako dronejen mahdollisuudet yritystoiminnassa tai dronepalvelut yrityksesi toiminnan tueksi? Osallistu lyhyeen kyselyyn.
Viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja testataan Kalajoen Hiekkasärkillä
Centrian koordinoima Projekti Alpha on edennyt toimenpiteissään toiseen testausvaiheeseen.
Centrian hankkeita nähtiin Ylivieskan Ryskypäivillä 22.3.
Centrian hankkeita osallistui kevään suureen yleisötapahtumaan, Ryskypäiville, Ylivieskassa 22.3.2024. Kahdella esittelypisteellä nähtiin esittelyjä mm. EAKR-rahoitteisista ÄlyPilot, SÄLLI ja ATSOL -hankkeista. Päivän aikana käytiin tapahtumayleisön kanssa …
Centrian kolme hanketta osallistuvat Rysky-päiville 22.3.
Tule tutustumaan Centria-ammattikorkeakoulun SÄLLI, ÄlyPilot ja ATSOL-hankkeisiin ja niissä käytettäviin laitteisiin! Sähköistä liikennettä, ajoneuvotekniikkaa ja latausjärjestelmiä. Etäohjattavia laitteita maalla, vedessä ja ilmassa. Aurinkosähkön tuotantoon ja …
Dronelennättäjän tietokorteista apua toiminnan aloitukseen
Kiinnostaako dronen hankinta ja lennättäminen, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa? Askarruttaako sinua, mitä lupia tarvitset mahdollisesti lennättämiseen?
Drone Labin kalustoa on laajennettu
Centria Drone Labin kalustoa on laajennettu uudella teknologialla: Helmikuun alusta tulevat voimaan anomamme radioluvat Radarteam-maatutkan käyttöön, jolloin pääsemme testaamaan uutta laitetta ja sen toimintaa erilaisissa ympäristöissä.
Vieraita Drone Labissa
Centria Drone Lab otti vastaan ÄlyPilot-hankkeen (EAKR) vieraita Haapajärveltä.