Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja testataan Kalajoen Hiekkasärkillä

Centrian koordinoima Projekti Alpha on edennyt toimenpiteissään toiseen testausvaiheeseen.

Dronet lentelevät Kalajoen Hiekkasärkkien tuntumassa torstaina 13.6. 2024, kun Projekti Alphan konsortio testaa viranomaisten tilannekuvan parantamiseen kehitettyjä teknologiaratkaisuja ja IT-järjestelmiä. Lokakuussa 2022 alkanut projekti on edennyt toimenpiteissään toiseen testausvaiheeseen. Demonstraatiot esittelevät tähän mennessä saavutettuja tuloksia loppukäyttäjien edustajille ja viranomaisille, jotka ovat tulleet paikalle seuraamaan testausta ja kuulemaan onnistuneesta yhteistyöstä.  

Kansallisesti merkittävän Projekti Alphan tavoitteena on luoda uutta tietoa, osaamista ja uusia yhteisiä innovaatioita hybridiuhkien tunnistamiseen ja tilannekuvan parantamiseksi. Hankkeen tutkimuksen taustalla ovat tilannekuvan parantamisen käyttöskenaariot, joissa hyödynnetään uusinta viestintä- ja tietoturvateknologiaa, IT-järjestelmiä, tekoälyä ja droneja.   

Testiympäristöissä suoritettavat käytännön testaukset tukevat ja todentavat tilannetietoisuuden ratkaisujen tutkimista, eri organisaatioiden ratkaisujen integrointia ja julkista kenttäkokeilua. Työpajoilla ja kenttäkokeilla on myös merkittävä rooli Projekti Alphan yhteistyön ja tavoitteiden saavuttamisessa. 

Projekti Alphan konsortio koostuu alan huippuosaajista. Mukana ovat Airbus, Anarky Labs, Bittium, EXFO, Fairspectrum, Goodmill Systems, Insta, Mentura Group ja Nokia. Loppukäyttäjiä hankkeessa edustavat merkittävät tahot: Suomen Erillisverkot, Puolustusvoimien tutkimuslaitos (PVTUTKL) ja sisäministeriö. Valtion tutkimuslaitos VTT toimii hankkeen tutkimuspartnerina yhdessä Centrian kanssa. Tutkimushanke kuuluu Business Finlandin rahoittamaan Digital Trust -ohjelmaan.  

Projekti Alphan konsortion edustajia ensimmäisessä testaustapahtumassa Centrian Vierimaantien kampuksella syksyllä 2023. (vas.) Saku Seppälä (Centria), Marjut Koskela (Centria), Tero Kippola (Centria), Jussi Pölkki (Insta), Kari Junttila (Erillisverkot), Sari Mäenpää (Insta), Markus Säynevirta (Airbus), Mika Nevander (Airbus), Tapio Savunen (Airbus), Hannu Lesonen (Anarky Labs), Antti Heikkinen (VTT), Hugo Mangnan (Mentura), Tuure Mäkelä (EXFO), Arttu Forsell (sisäministeriö), Jarkko Kuusijärvi (VTT), Jussi Kämäräinen (EXFO), Ossi Saukko (Centria), Jarmo Puustinen (sisäministeriö ja poliisihallitus) ja Markus Liuska (Centria). Kuva: Marika Hautala

Lisätietoja:

Saku Seppälä

TKI-asiantuntija