Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Kirjastoalalta pintakäsittelijäksi – Centrian rekrykoulutuksessa työ kohtaa tekijänsä

Paula Murtoniemen työharjoittelupaikan takana Maler Oy:n ja Centrian onnistunut yhteistyö.

Osaavien työntekijöiden rekrytointi saattaa olla yrityksille yhtä haastavaa kuin työnhaku työntekijälle. Toinen etsii työtä ja toinen työlle tekijää; ongelmaksi tämä muodostuu silloin, kun tekijän osaaminen ja työnantajan tarpeet eivät kohtaa. Joillakin aloilla on huutava työvoimapula, eikä kaikkiin töihin välttämättä ole valmistavaa koulutusta. Rekrytoivan koulutuksen avulla pyritään ratkaisemaan tätä ongelmaa, josta hyötyvät sekä työnantaja että työntekijä.

Maler valitsi Centrian koulutuskumppanikseen

Sisustus- ja rakennustuotteita valmistava suomalainen perheyritys Maler Oy on tehnyt Centrian kanssa yhteistyötä jo yli kymmenen vuoden ajan ja moni opiskelija on löytänyt koulutuksen kautta työpaikan. Kaiken kaikkiaan yritys työllistää eri tehtävissä noin sata työntekijää. Mika Alahäivälä on työskennellyt Malerilla jo 12 vuotta, joista tehtaanjohtajana reilun vuoden. Alahäivälä vastaa MDF- ja pintakäsittelypuolen toiminnoista. Kysyimme häneltä miksi Maler valitsi rekrykoulutuksen ja Centrian kumppanikseen.

– Henkilöstötarpeesta se lähti. Meillä on ollut Centrian kanssa aikaisempaa yhteistyötä, josta oli helppo jatkaa. Valmista koulutusta alalle ei ole, joten Centrian teollisen pintakäsittelyn rekrykoulutus on ollut hyvä perusta meillä tehtävän työn opettelulle, Alahäivälä vastaa. Rekrykoulutuksella onkin ollut yritykselle suuri merkitys työvoiman löytämisessä. – Löydetään työvoimaa, jolla on motivaatiota työhön. On tärkeää, että uusi työntekijä omaa valmiiksi kiinnostusta tekemiseen, Alahäivälä jatkaa.

Maler Oy:n tehtaanjohtaja Mika Alahäivälä, Centrian TKI-asiantuntija Petri Wirkkala ja Teollisen pintakäsittelyn Rekrykoulutukseen osallistuva opiskelija Paula Murtoniemi Malerin tehtaalla Ylivieskassa. Kuva Marika Hautala.

Juuri tämä onkin yksi rekrykoulutuksen suurimpia etuja, sillä sekä työnantaja että työntekijä voivat testata toisiaan ja työntekijä saa paremman kuvan itse työstä. – Pääsee näkemään ja kokemaan työtä, katsomaan onko työ oikea itselle. Tekeväiselle työntekijälle on riittänyt hommia. Tällä hetkellä meillä on töissä kolme henkilöä rekrykoulutuksen kautta. Myös koulutuksen kesto saa Alahäivälältä kehuja: – Kolmen kuukauden koulutus on ketterä ja näppärä.

Entä suositteleeko Alahäivälä rekrykoulutusta muille yrityksille? – Kyllä suosittelen. Yrityksestä voi löytyä muitakin tehtäviä kuin mihin on hakeutunut. Centrian kanssa yhteistyö on Alahäivälän mukaan sujunut todella hyvin: – Pystytään keskustelemaan asioista. Centria tuntee prosessit ja toimintatavat. Meidän on helppo tehdä yhteistyötä. Ollaan tultu tutuiksi ja kemiat toimivat.

Centria tuntee prosessit ja toimintatavat. Meidän on helppo tehdä yhteistyötä. Ollaan tultu tutuiksi ja kemiat toimivat.

Mika Alahäivälä, Maler

Maler Oy on joustava ja innovatiivinen yritys, joka käyttää mielellään Centrian palveluja. Centrialla onkin kiinteä vuositasoinen nopean toiminnan sopimus Malerin kanssa. Centria on järjestänyt yritykselle muun muassa henkilöstön tasokoulutuksia ja ollut mukana testaamisessa.

Centrian TKI-asiantuntija Petri Wirkkala, joka vastaa pintakäsittelyalan rekrykoulutuksesta, kertoo teollisista pintakäsittelijöistä olevan huutava pula, johon Centrian rekrykoulutuksella pystytään vastaamaan. – Centria on järjestänyt pintakäsittelyalan työvoimapoliittista koulutusta vuodesta 2009 saakka. Koulutus on järjestetty Centriassa nyt ensimmäistä kertaa rekrytoivana koulutuksena yhteistyössä TE-palveluiden kanssa ja siinä on mukana kolme eri yritystä kolmelta eri alueelta. Koulutus kestää kolme kuukautta, jolloin opiskelija saa tarvittavat pohjatiedot alalle, kertoo Wirkkala.

Wirkkalan kouluttamia opiskelijoita on Malerilla töissä useita. – Työnantaja sitoutuu rekrykoulutukseen. Jos opiskelijat suorittavat koulutuksen hyväksytysti, he työllistyvät yritykseen töihin, muistuttaa Wirkkala.

Wirkkalan mukaan pintakäsittelyalan työ on vaativaa: – Työntekijän pitää ymmärtää perusteet teollisesta pintakäsittelystä, mutta osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa taustaa alalta. Meillä onkin paljon alanvaihtajia. Tarkkuus ja oma-aloitteisuus ovat ehdottomia ominaisuuksia alalla. Atk-taidot ovat myös plussaa koneiden hallinnassa. On lisäksi ymmärrettävä kokonaiskuva alasta pystyäkseen työskentelemään tehtaan useilla linjastoilla.

Rekrykoulutuksen kautta voi työllistyä uudelle alalle nopeasti

Opiskelija Paula Murtoniemi vaihtoi kirjastoalalta pintakäsittelyyn ja valitsi rekrykoulutuksen: – Halusin kirjastoalalta käytännön työhön. Tähän mennessä koulutus on tuntunut sopivalta. – Aina vain paranee ja askel askeleelta oppii ymmärtämään enemmän, tarkentaa Murtoniemi.

Rekrykoulutuksessa on tänä keväänä mukana kolme yritystä, joista 20 hakijaa sai ehdottaa hakupapereihin itselleen sopivinta työharjoittelupaikkaa. Seitsemän haki Malerille, joista kolme valittiin. Tehtaanjohtaja Alahäivälä tiivistää muutamiin sanoihin ne ominaisuudet, joita rekrykoulutukseen hakeutuvilta etsittiin: – Oikea asenne, motivaatio ja halua oppia. Niillä pääsee pitkälle. Murtoniemen mielestä yhteistyöyrityksen mukanaolo koulutuksessa alusta saakka oli tärkeää: – Juuri siksi tämä tuntui parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta.

Työharjoittelupaikkana Maler saa opiskelijalta kehuja: – Malerilla opetetaan kärsivällisesti ja jaksetaan neuvoa. Tuntuu, että on päässyt hyvin porukkaan mukaan. Kysyttäessä, onko tämä sinun tulevaisuuden ammattisi, Murtoniemi vastaa myöntävästi: – Olen tähän sitoutunut. Ammatinvalinta tuntuu oikealta.

Lisätietoja

Petri Wirkkala

TKI-asiantuntija


Jani Rättyä

Palvelupäällikkö