Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Luonnosta lisäpotkua töihin

Yrttejä ja hedelmiä aamupala- tai kahvipöytään.

Tiesithän, että tauoilla on tärkeä merkitys niin aivoille kuin työhyvinvoinnille? Se, miten vietät tauon, ei kuitenkaan ole merkityksetöntä. Luonnon hyvinvointivaikutuksista on paljon tutkittua tietoa. Luontoympäristön elvyttäviä vaikutuksia, kuten laskenut verenpaine, voidaan aikaansaada jo 5−15 minuutin oleskelulla luonnossa. Työntekijät, jotka ulkoilivat luonnossa lähes päivittäin myös työaikana, arvioivat työhyvinvointinsa paremmaksi. Marjojen, hedelmien ja vihreiden lisääminen lautaselle vahvistaa niin aivojen kuin kehon hyvinvointia. Mikä tauottaisi stressaantunutta mieltä paremmin kuin kaverikoiran iloinen hännänheilutus?

Centria-ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen yhdessä toteuttamassa Luontolähtöinen työhyvinvointi -hankkeessa tietotyötä tekevillä työyhteisöillä on mahdollisuus osallistua yhdessä kunkin työyhteisön kanssa räätälöitäviin luontolähtöisiin toimenpiteisiin, joiden kesto on kaksi viikkoa. Toimenpiteet voivat sijoittua työpaikalle, jolloin kokeiltavana voivat olla esim. salaattipylväiden tai kasvulaatikoiden käyttö työpaikalla tai luontoympäristöstä virikkeitä ammentava työympäristö tai vaikka kahviaikaan ajoittuvat eläinvierailut. Luontolähtöiset toimenpiteet voivat toteutua myös työpaikan lähiympäristössä esimerkiksi taukoliikuntana lähimetsässä tai vaikka säännöllisinä puistokävelyinä. Innostus ja uteliaisuus ovat hyviä lähtökohtia osallistumiselle!

Toimenpiteestä riippuen aikaa tarvitaan noin 15−20 minuuttia 2−5 kertaa viikossa. Mitä tällä panostuksella on mahdollista saada aikaan? Toimenpiteestä riippuen yhteisesti suunnitellen hankerahoituksella esimerkiksi yrttejä ja hedelmiä aamupala- tai kahvipöytään 2 viikoksi.

Ilmoita työyhteisösi mukaan, niin pääsemme yhdessä suunnittelemaan teille sopivia, hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä.

Hankkeen päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto ja hanke toteutetaan 1/2022–8/2023 välisenä aikana.

Lisätietoja

Marja-Liisa Hiironen

TKI-koordinaattori


Lena Enlund

Lehtori (hoitotyö) / TKI-asiantuntija


Pia Smeds
/ Tutkija
pia.smeds@luke.fi
p. 02 9532 6549