Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Metsän aarteet ovat muutakin kuin superfoodeja

Suomen puhtaat raaka-aineet kiinnostavat myös maailmalla. Centrian analyysipalvelut auttavat viljelijöitä esimerkiksi vientituotteiden pitoisuuksien varmentamisessa.

Suomen metsissä piilee potentiaalia enemmän kuin äkkiseltään ajattelisi. Kaikille tuttuja aarteita ovat kesäöiden kypsyttämät marjat ja syksyn kasvattamat sienet, mutta vielä katveeseen jää paljon muita arvokkaita resursseja. Tällaisia ovat esimerkiksi hakkuutähteet, joista erotetaan erilaisia arvoaineita Centrian laboratorioissa.  

− Arvoaineilla, kuten fenolisilla yhdisteillä on paljon kysyntää esimerkiksi lääke-, kosmetiikka- ja elintarviketeollisuuden raaka-aineissa ja valmiissa tuotteissa. Hakkutähteissä on vielä runsaasti uusia hyödyntämismahdollisuuksia, kertoo Biomassojen arvoaineet -tutkimusryhmän vetäjä Leena Favén.  

− Aiheen tiimoilta on käynnissä kansainvälinen tutkimus- ja kehityshanke, CEForestry, jossa me Centriassa tutkimme esimerkiksi koivun ja kuusen kuoren sekä kuusen neulasten arvoainepitoisuuksia, Favén kertoo. Hankekumppanit optimoivat pilot-mittakaavan uuttoprosesseja ja arvioivat teknis-taloudellista toteutettavuutta, selvittävät liiketoimintamahdollisuuksia ja testaavat erilaisia arvoaineita sisältäviä tuotteita, esimerkiksi lihankorviketta ja bakteerintorjunta-aineita. Lisäksi kartoitetaan metsäsivuvirtojen määrää Baltian alueella. Luvassa on siis aimo annos hyödyllistä tietoa hakkuutähteiden mahdollisuuksista ja käyttötavoista.  

Hakkuutähteistä uutetulla tanniinilla parkittua nahkaa tutkivat Biomassojen arvoaineet -tutkimusryhmän vetäjä Leena Favén (vas), TKI-kehittäjä Ritva Mäkelä ja TKI-asiantuntija Leif Hed. Kuva: Markus Kunelius.
Hakkuutähteistä uutetulla tanniinilla parkittua nahkaa tutkivat Biomassojen arvoaineet -tutkimusryhmän vetäjä Leena Favén (vas), TKI-kehittäjä Ritva Mäkelä ja TKI-asiantuntija Leif Hed. Kuva: Markus Kunelius.

Centrian asiantuntijat ovat tutkineet biomassojen arvoaineita jo pitkään. Työ ei rajoitu pelkästään metsän antimiin, vaan myös erilaiset viljelykasvit ovat olleet tutkimuksen alla. Arvoainepitoisuuksia on analysoitu esimerkiksi väinönputkesta, ruusujuuresta ja maraljuuresta. Keski-Euroopassa kysyttyä ruusujuurta viljellään myös Keski-Pohjanmaalla, joten tulokset ovat hyödyttäneet suoraan paikallista elinkeinoelämää. Centrian kontaktit muihin tutkimuslaitoksiin meillä ja maailmalla auttavat myös paikallisia yrityksiä kasvattamaan verkostoaan ja madaltaa kynnystä esimerkiksi Keski-Euroopan markkinoille. 

− Vientipotentiaalin hyödyntäminen vaatii myös raaka-aineen tasalaatuisuuden ja erilaisten yhdisteiden pitoisuuksien varmentamista.  Siihen meillä on vahvaa osaamista ja ajanmukaiset laitteistot, joten yritykset saavat meiltä verkostoitumismahdollisuuksien lisäksi kattavat analyysipalvelut, Favén summaa.  

CEForestry-hanke (Innovation in forestry biomass residue processing: Towards circular forestry with added value products) on EU:n osarahoittama.  

Lisätietoja:

Leena Favén

TKI-koordinaattori