Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

OMA-hankkeen salainen resepti

Taide näytti taikansa.

Euroopan sosiaalirahaston toimintalinja 5:n hanke OMA (Osa Minusta, osanA meitä) on loppusilausta vaille valmis. Voi mitä kaikkea hankkeemme vaiheisiin onkaan mahtunut! Tässä makoisimpia paloja sekä loppuhuipennuksen hehkutusta.

OMA-hankkeen ainesosat ovat olleet osallisuus, taidelähtöiset menetelmät, pelillisyys sekä yhteiskehittäminen. Tätä hanketta on leivottu erityisesti heikoimmassa työmarkkina-asemassa oleville niin Kokkolassa kuin Kannuksessa.

Hankkeen tärkeänä kohotusaineena on ollut kehittäjäasiakkaat, yhteisötaide, huumori sekä yhdessä kokeileminen. Jo hankkeen alkumetreillä korona haastoi kehittämistyötä ja pelkäsimme hankesuunnitelmien painuvan kasaan kuin pannukakut. Todellisuudessa korona haastoikin vain meidän mielikuvituksemme sekä stressinsietokykymme ja onnistuimme selättämään haasteet. Palveluidentarjoajien ja kohderyhmän saattaminen yhteen tapahtumien avulla oli koronasta johtuen mahdotonta, joten piti keksiä olemassa olevista aineksista jotakin uutta. Se jokin uusi oli Osallisuuspolku. Mottomme onkin ollut ”löydämme polun tai teemme sen”. Ja niin me lähdimme rakentamaan osallisuuden polkua yhteisötaiteen keinoin. Me teimme sen, Kokkolassa ja Kannuksessa yhdessä ihmisten kanssa, me teimme polkuja;

ME maalasimme räsymaton katuun, ME tuunasimme metalliaitaa uuteen kuosiin, ME muotoilimme kuumailmapalloja näyteikkunaan, ME loihdimme muraalin vesitornin kylkeen, ME taiteilimme kivistä Kokkolan kivikansan, ME väritimme Suomen suurinta värityskirjaa, ME liitimme palasia Aalto -mosaiikkiteokseen, ME sanataiteilimme Elävän runon ja ME veistimme puusta naamiot.  

Taide näytti jälleen taikansa, sen suojissa meillä oli vapaus keksiä ja ideoida, kuvitella, kokeilla ja kokea. Eri materiaalit yhdistyessään kertoivat uutta tarinaa, ja erilaisten ihmisten kohdatessa elämänmakuiset tarinat rikastuttivat yhteisiä hetkiä.

Osallisuuspolkua on kudottu myös digitaaliseen muotoon ja se antaa valtakunnalliseen käyttöön mahdollisuuden tarkastella osallisuuden eri osa-alueita. Se tarjoaa myös visuaalisen kattauksen hankkeessa tuotettuja yhteisötaideteoksia. Osallisuuspolun tarkoitus on tukea taidelähtöisten menetelmien avulla sosiaalista osallisuutta niin yksilön kuin yhteisöjenkin näkökulmasta sekä ohjata polulla kulkevia osallisuutta tukevien palveluiden äärelle omalla paikkakunnallaan.

Hankkeen erityinen mauste, salainen ainesosa on ollut taide, joka on näkynyt ja kuulunut läpi hankkeen. Se on mahdollistanut turvallisen tilan osallistua, vaikuttaa, tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä väylän olla tärkeä palanen osana isompaa kokonaisuutta. Taide on ollut myös hankkeen toisen tärkeän tuotoksen katalyytti. Osallisuuspolun lisäksi hankkeessa on kehitetty Asiakasosallisuuden yhteiskehittämisen malli. Kyseinen työkalu tarjoaa palveluntarjoajille ja heidän asiakkailleen toiminnallisen ja luovan tavan yhdessä kehittää palveluja asiakasosallisuuden näkökulmasta. Osallisuuspolku ja Asiakasosallisuuden yhteiskehittämisen toimintamalli tullaan viemään Innokylään, josta ne ovat vapaasti jokaisen käytössä.

Kuvassa muraali Ilkantien vesitornissa, joka oli osa Osallisuuspolun yhteisesti tehtäviä teoksia.
Kuva: Minna Koivula

Kirsikkana hankkeen monikerroksisessa kakussa on 29.11.2022 järjestettävä päätösseminaari, jossa esitellään hankkeen tuloksia. Tilaisuudessa nähdään myös esitys nimeltä Ryysyrannan Jooseppi, joka käsittelee köyhyyttä koskettavasti ja hauskasti. Taide elää siis vahvasti vielä päätösseminaarissa.

Lisätietoja

Minna Koivula

TKI-asiantuntija


Sanna-Kaisa Karvonen

TKI-asiantuntija / Opinto-ohjaaja

+358403577845

Kokkola