Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Sinä, minä ja kulttuuriperintö

ICH North -hanke kutsuu kaikki mukaan musiikkiperinteen siirtämiseksi eteenpäin: elävä kulttuuriperintö on yhteinen asia.

Nainen nojaa kirjaston hyllyyn.
Sara Kåll-Fröjdö. Kuva: Kati Hyvönen.

Millaisia perinteitä elämääsi kuuluu? Millaisia perinteitä haluaisit siirtää eteenpäin? Miten paikallista musiikkiperinnettä voisi tehdä näkyvämmäksi? ICH North -hankkeessa kysytään mm. näitä kysymyksiä ja etsitään vastauksia muusikkojen, arkistojen, pedagogien ja muiden kulttuuritoimijoiden yhteistyöllä. Suurimpia paikallisen kulttuuriperinnön asiantuntijoita ovat kuitenkin paikalliset ihmiset. Tämän vuoksi hanke toivoo aktiivista osallistumista myös Centrian alueen asukkailta. Hankkeessa kootaan hyviä käytäntöjä ja luodaan uusia malleja kulttuuriperinnön tallentamiseen ja siirtämiseen.

Parhaillaan etsinnässä on perinteisiä lastenlauluja, -riimejä ja loruleikkejä. Perheiden tai kylien opettavaisia, iloisia tai vaikka toiminnallisia lasten perinteitä voi välittää hankkeelle tällä lomakkeella: https://forms.office.com/e/4nH1UMp8MZ. Myös ehdotukset musiikkiperinteen opetukseen sopivista lauluista ovat tervetulleita.

Hankkeen Spotify-listalle on kerätty aimo annos perinteistä musiikkia Aurora-alueelta: https://open.spotify.com/playlist/0hmavbKZojjM6WboB1XRKX?si=16d9878ffbc244da. Aurora-alue käsittää Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosat sekä Saamenmaan.

− Paikalliset perinteet ja erityispiirteet saadaan parhaiten esiin, kun saamme niistä vinkkiä paikallisilta ihmisiltä. Laita meille tietoa, mitä juuri teiltä päin tulisi ehdottomasti kuulua soittolistallamme, kehottaa hankkeen projektipäällikkö Sara Kåll-Fröjdö. − Elävä kulttuuriperintö tarvitsee osallistuvia, eläviä ihmisiä!

Huhtikuussa ICH North tarjoaa kaikille avoimia webinaareja:

  • 4.4. Mitä teemme ja miten voit osallistua? ICH North -hankkeen tietoisku
  • 10.4. Musiikkiperinnön tallentaminen/ arkistot ja omistajuus
  • 18.4. Kansanmusiikkipedagogiikka: Siw Burman ja Anni Järvelä

Hanketta rahoittaa Interreg Aurora, osarahoittajana Region Västernorrland, Troms og Finnmarks fylkeskommune, Nordisk Kulturfond ja Lapin Liitto yhdessä hankekumppaneiden kanssa: Centria-ammattikorkeakoulu, Kulturens Bildningsverksamhet, KulturÖsterbotten, Yrkeshögskolan Novia, The Arctic University of Norway UiT, Kansanmusiikki-instituutti ja Västernorrlands museum. Projektin kesto on: 1.2.2023 – 31.12.2025.

Lisätietoja

Sara Kåll-Fröjdö

TKI-asiantuntija

+358404879634

Kokkola