Tärinätestaus
Tarjoamme testauspalvelua tärinälle ja iskuille altistuville tuotteille.
Standardien mukaan tehdyt testit antavat tarkkaa ja puolueetonta tietoa tuotteen eri ominaisuuksista
Tyypillisiä asiakkaitamme ovat elektroniikan, ajoneuvojen ja työkoneiden valmistajat. Tuotekehityksestä ja laadusta vastaavat asiantuntijat voivat sovittaessa olla mukana seuraamassa testejä, jolloin palaute on välitöntä ja vuorovaikutteista.
Kestävätkö valmistamanne tuotteet ympäristön aiheuttamat rasitukset?
Kuljetuksen varastoinnin ja käytönaikaiset tärinät ja iskut rasittavat tuotteita niiden koko elinkaaren ajan. Sopivilla testeillä valmistaja varmistaa että tuote toimii luvatuissa ympäristöolosuhteissa. Laadukas tuote kestää kovatkin ympäristön aiheuttamat rasitukset. Suoritamme tärinätestausta myös eri lämpötilaolosuhteissa.
Tarjoamme joustavaa ja nopeaa testauspalvelua vuosien kokemuksella
Testitapahtuma dokumentoidaan ja asiakas saa mittausdatan sekä raportin valokuvineen käyttöönsä. Palvelua täydentävät myös muut monipuoliset Centrian palvelukokonaisuudet.
Kenttämittaus
Käytössämme on myös tärinätasojen mittaamiseen soveltuva kenttämittauslaitteisto Oros OR35. Laitteiston avulla voidaan, mitataan mm. kiihtyvyyksiä ja siirtymiä erinäisiltä pinnoilta. Mittaaminen tapahtuu laboratoriossa tärinätestauslaitteiston yhteydessä sekä kenttäolosuhteissa.
10-kavainen analyysilaitteisto taipuu monenlaiseen mittaukseen
10-kanavaisella analyysilaitteistolla mittauskohde voi olla vaikkapa tärinäaltistuminen rauta- tai moottoriteiden varrella sijaitsevissa rakennuksissa. Teollisuushalleissa, joissa on tärinän lähteitä (pyörivät koneet) ja samassa tilassa on herkkiä laitteita, jotka eivät kestä isoja tärinätasoja. Pyörivät moottorit muun muassa autoissa, traktoreissa ja laivoissa voi myös olla yksi kenttämittauslaitteiston hyödyntämisen kohde. Kenttämittaukset tehdään mittausantureita hyödyntäen. Esimerkiksi tärinäaltistumiset mitataan kiihtyvyysantureilla.
Tärinämittauksissa mitatun datan jatkohyödyntäminen on myös mahdollista. Mitattu data voidaan kääntää täristimelle ymmärrettävään muotoon ja sitä kautta jatkaa tutkimusta ongelman parissa laboratorio olosuhteissa kohteesta mitatun todellisen tärinän mukaan.
Mittaustuloksista nähdään ja analysoidaan monenlaisia asioita. Tärinätasoja esim. kiihtyvyytenä / nopeutena, liikematkoina, nähdä mahdollisia resonanssitaajuuksia, vaihekulmia jne.
Tasapainotus
Käytössämme on myös koneiden kunnon analysaattori (CSI2130). CSI 2130 on värähtely- ja tiedonkerääjä. Laitteen avulla voidaan esimerkiksi tasapainottaa erilaisia pyöriviä laitteita, jotka ovat monesti tärinätasojen ongelmien lähteitä.
Epätasapaino on roottorin tai muun pyöreän kappaleen epätasainen painojakauma halutun pyörimisakselin suhteen. Epätasapaino synnyttää keskipakovoiman, joka aiheuttaa värähtelyä. Epätasapainoa voidaan korjata, joko ainetta poistamalla tai sitä lisäämällä. Epätasapaino pitää korjata samansuuruisella vastavoimalla. CSI2130 analysaattori hyödyntää tasapainotuksessa kahta kiintyvyysanturia, jotka sijoitetaan tasapainotettavaan tuotteeseen pysty / vaaka-akselin suuntaisesti.
Lisäksi CSI 2130 voi tarjota:
- Tärinäanalyysi
- Kanavien välinen analyysi
- Transienttianalyysi
- Dynaaminen tasapainotus
- Laserakselin kohdistaminen
- Moottorin valvonta
Referenssit
Ota yhteyttä
Palvelemme teitä nopeasti ja joustavasti.
Jani Rättyä
TKI-päällikkö
Petri Jämsä
TKI-asiantuntija
Käynti- ja toimitusosoite
Centria-ammattikorkeakoulu Oy
Tärinätestaus
Vierimaantie 7, 84100 Ylivieska
Katso kaikki tuotekehityspalvelumme
Tuotekehityspalveluistamme löydät apua idean jalostamiseen sekä tuotesuunnitteluun ja -konseptointiin. Suoritamme monipuolisia tuotteiden ja prototyyppien testaukseen ja mittaukseen liittyviä toimeksiantoja, jotka antavat tietoa mm. tuotekehitykseen tai vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen.