Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Uudet teknologiat apuna robottien ohjelmoinnissa

Centria tutkii pintakäsittelyrobotiikan ja sen ohjelmoinnin mukauttamista PK-yritysten tarpeisiin sopivaksi eRoboSpray-hankkeessa.

eRoboSpray -hankkeessa pintakäsittelyrobotiikan haasteita ratkotaan vahvan tiimityöskentelyn avulla. Kuvassa Elisa Saarela (vas.), Jenni Helander ja Sami Sarlin. Kuva: Hanna Kenakkala

Centria-ammattikorkeakoulun eRoboSpray-hankkeessa tutkitaan uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia pintakäsittelyrobottien ohjelmointiin. Lisäksi tutkitkaan mm. sitä, miten pintakäsittelyainetta ruiskuttava robotti ohjelmoidaan huomioimaan pintakäsittelyn laatuun vaikuttavat pintakäsittelymuuttujat sekä kehitetään yrityksien valmiutta ottaa robotiikkaa käyttöön pintakäsittelyyn ja hiontaan erikoistuneilla aloilla.

Robotiikan käyttö pintakäsittelyssä ei ole sinänsä mikään uusi juttu, vaan sitä on käytetty pitkään esimerkiksi autoteollisuudessa. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on kuitenkaan harvoin resursseja investoida ja rakentaa tuotantoaan täysin uusiksi robotiikan ehdoilla tai palkata uusia robotiikkaosaajia.

– Tämä hanke lähtee siitä, että robotti mukautetaan yrityksen tarpeisiin sopivaksi. Hankkeessa tutkitaan myös sitä, miten robotti ohjelmoidaan ketterästi. On tärkeää, että pintakäsittelyrobotin ohjelmointi olisi niin yksinkertaista, että käyttäjä voi sen itse ohjelmoida, hankkeen valmistelusta vastannut TKI-koordinaattori Elisa Saarela kertoo.

– Centrialla on vahvaa osaamista niin pintakäsittelyyn, robotiikkaan kuin VR-teknologioihinkin liittyen. Eri osaamisalueita yhdistävän tiimityöskentelyn avulla pystymme tuomaan uusia mahdollisuuksia pintakäsittelyrobotiikan hyödyntämiseen alueen yrityksissä, jatkaa hankkeen projektipäällikkö Jenni Helander.

eRoboSpray -hankkeen toteutusaika on 1.4.2022-31.8.2023. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 193 000 euroa, josta Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoitusta on 70 %.

Lisätietoja

Jenni Helander

TKI-asiantuntija