Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Norjasta mallia venealan klusteritoimintaan

WINWIN-hankkeen klusterimatka Bergeniin perehdytti yritysten ja yrityskehittäjien väliseen yhteistyöhön.

Auringonnousu kuvattuna Hagavikissa Askeladden veneyrityksen pihalta. Kuva: Leni Forsberg

WINWIN-hankkeen klusterimatka Bergeniin perehdytti yritysten ja yrityskehittäjien väliseen yhteistyöhön.

Centrian hallinnoima WINWIN-hanke järjesti Norjan Bergenissä opintomatkan, jossa tutustuttiin paikallisten venealan yrittäjien klusteritoimintaan ja ja kuultiin onnistumistarinoita. Hyytävän antoisalle kolmipäiväiselle reissulle lähtivät mukaan matkan järjestäjien Viexpon ja Centrian lisäksi myös paikallisia yrittäjiä ja asiantuntijoita Pohjanmaalta. Matkaan lähdettiin tarkoituksena ottaa mallia Bergenin klusteritoiminnasta ja kerryttää arvokasta käytännön tietoa vastaavanlaisen toiminnan käynnistämiseen Suomessa.

Bergenillä on pitkä historia onnistuneiden klustereiden perustamisessa ja kasvutoiminnassa. Kaupungissa sijaitsee yli 40 innovaatioklusteria, joista 28 on meri- ja venealan keskittymiä. Matkalla käytiin tutustumassa näistä Norjan länsirannikon kolmeen suurimpaan; puhtaisiin merenkulun ratkaisuihin keskittyvä Maritime Cleantech, maailman johtavin meriteknologiaan keskittyvä GCE Ocean sekä Norjan johtava kalastusklusteri NCE Seafood.

Mitä klusteritoiminta varsinaisesti on ja minkälaisia ponnistuksia se vaatii rakentuakseen? Yhteinen tahtotila ja intressit ovat jo vahvoja edellytyksiä toiminnan rakentumiselle, mutta kuten kaikki tavoitteellinen toiminta onnistumisiin vaaditaan strategiaa sekä asialleen omistautuneiden henkilöiden ajallisia resursseja. Ympärillä toimivasta tukiverkostostakaan ei ole haittaa etenkin alkuhaasteiden taklaamiseksi.

Maritime Cleantechin projektipäällikkö Tore Boge esittelee vierailijoille toimintaansa toimistollaan Bergenissä. Kuva: Leni Forsberg

Viimeisenä matkapäivänä kaivettiin muistiinpanot esiin ja koostettiin nähdyn ja koetun perusteella tuoreita ideoita Christian Rangenin työpajassa. Kantavia aiheita olivat vastaavan alueellisen klusteritoiminnan malli ja sen perustamiseen vaadittavat toimenpiteet. Matka Bergeniin oli jatkoa elokuun alussa Kokkolassa järjestetylle venealan klusterikoulutukselle, jossa Rangen toimi myös kouluttajana. WINWIN-hankkeen puitteissa järjestetyn koulutuksen toteutuksesta tällöin vastasivat yhteistyössä Viexpo, Centria ja Kosek.

Christian Rangen on globaalin strategia- ja innovaatioyhtiö Engage//Innovaten perustaja. Hän on toiminut strategia- ja muutosasiantuntijana yrityksille, klustereille sekä eri valtiotoimijoille. Viime vuodet hän on keskittynyt innovaatioklustereiden käynnistämiseen eri mantereilla.

WINWIN-hanke toteutetaan 1.9.2021 – 31.8.2023 välisenä aikana. Keski-Pohjanmaan liiton rahoittaman hankkeen toteuttajat ovat Centria-ammattikorkeakoulu (hallinnoija) sekä Viexpo. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Lisätietoja

Leni Forsberg

TKI-asiantuntija