Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Kun äly ja tekoäly kohtasivat

Rilla-koira tutustui robottiin Centrian laboratoriossa.

Äly ja tekoäly kohtasivat, kun Centrian ”korginaattoriksikin” nimetty 5-vuotias Rilla haastoi robottikoira Must1n palloleikkiin Robo3D-laboratoriossa. Rilla kulkee mielellään isäntänsä robotiikka-asiantuntija Simo Hakalan mukana töissä yhdestä neljään kertaa viikossa. Valloittava Centrian ”maskotti” on rodultaan Welsh corgi cardigan, jonka keskeisiä ominaisuuksia ovat älykkyys ja kekseliäisyys. Kohdatessaan robotin Rillan oli luontevaa tehdä leikin avulla tuttavuutta.  

Centrian tutkimuskäytössä olevaa Unitree A1-robottikoiraa hyödynnetään laajasti hankkeissa ja palvelutoiminnassa. −Must1 on ollut käytössä esimerkiksi MOCOXR, TRINITY-, SAAROB-, KÄYPI- ja PRIORITY-hankkeissa erilaisissa valvonta-, tarkastus- ja siirtotehtävissä. Hyviä esimerkkejä mahdollisista käyttökohteista ovat muun muassa käynnissäpidon ja teollisuuden kunnossapidon sovellukset, kuten tilavalvonta, monitorointi ja erilaiset tarkastustehtävät, kertoo TKI-asiantuntija Sami Sarlin, joka on perehtynyt robotin hyödyntämiseen ja ohjaamiseen.  

Sarlinin kertoman mukaan robottikoira kykenee esimerkiksi valvomaan tilaa partioimalla tai sille voi antaa tarkastustehtävän sellaiseen kohteeseen, johon ei muilla keinoin ole pääsyä. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi ahtaat tai terveyden kannalta vaaralliset tilat (muun muassa kaasu- räjähdys- ja tulipalovaara). – Robottikoiran voi lähettää vaikkapa rakennusten alapohjaan tekemään lämpö- ja kosteusmittauksia. Koiran vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa RGB-D-kamera, mutta sitä voidaan laajentaa myös muilla antureilla, kuten lämpökameralla tai kaasuanalysaattorilla. Must1in voi lisäksi liittää tutkan, jolloin se osaa liikkua ympäristössä itsenäisesti ilman etäohjausta, tarkentaa Sarlin. Centrian robottikoiravalikoima laajenee Unitree Go1 -koiralla ja koiran selkään asennettavalla K1-robottikäsivarrella, jolloin se soveltuu aiempaa monipuolisempiin tehtäviin.  

Vuodesta 2020 Centrian tuotantoteknologiatiimissä työskennellyt Sarlin toimii asiantuntijana eri hankkeissa (MOCOXR, SAAROB, TRINITY, RECIRCULATE), joissa hänen tehtäviään ovat muun muassa robottien ohjelmointi, demonstraatiot, ohjelmointirajapinnat ja teleoperointi. Projektipäällikön vastuu hänellä on HELMIC-hankkeessa: https://net.centria.fi/hanke/hemic/. Sarlin myös opettaa Centriassa robotiikkaa, elektroniikkaa ja tuotannon simulointia tutkintoon johtavissa sekä työvoimakoulutuksissa.  

Koiran älykkyys näyttäisi päihittävän leikkiessä vielä tekoälyn. Centriassa seurataan aktiivisesti tekoälytutkimusta ja alan uusimpia trendejä sekä mietitään uusia ratkaisuja muun muassa kestävän kehityksen tavoitteiden tukemiseksi. Jää nähtäväksi, mitä tekoälyn saralla tapahtuu ChatGPT:n jälkeen.  

Sekä Must1-robotti että Rilla-koira odottavat innolla tulevaa kesälomaa. Simo Hakala sanoo, että Rilla-koiran kanssa nautitaan kesällä ainakin ulkoilusta ja tehdään pitkiä kävelyretkiä luonnossa. Sami Sarlin puolestaan toteaa, että Must1-robottikoira aikoo haistella uusimpia tuulia tekoälyn alalla, kokeilla uusia ohjelmointitekniikoita sekä tietysti lomailla. Rilla ja Must1-robottikoira toivottavat uutiskirjeen lukijoille mukavaa kesää täynnä iloa, seikkailuja ja herkkuhetkiä.  

Mitä tapahtui, kun äly ja tekoäly kohtasivat? Katso video!

Lisätietoja:

Sami Sarlin

TKI-asiantuntija


Simo Hakala

TKI-kehittäjä

+358505700351

Ylivieska