Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehitys

Luonto kasvattaa hyvinvointia ja tuottavuutta 

Luontolähtöiset hyvinvointitoimenpiteet lisäävät työhyvinvointia erityisesti aivotyötä tekevissä työyhteisöissä. Henkilöstön hyvinvointi on myös tuottavuuskysymys.

Edessä kasvilampun valossa kasvanut kasvi, taustalla Marja-Liisa Hiironen.
Luontolähtöinen työhyvinvointi -hankkeen projektipäällikkö Marja-Liisa Hiironen. Kuva: Markus Kunelius.

Luontolähtöinen työhyvinvointi -hankkeessa kahdeksan erilaista työyhteisöä ja organisaatiota testasivat arjessaan neljää erilaista luontointerventiota – mukana niin puistossa suoritettua taukoliikuntaa kuin tuoreiden kasvisten kasvatusta lounaslautaselle. Koettuja hyvinvointivaikutuksia ja niiden pysyvyyttä seurattiin kyselyiden avulla. Tulokset osoittivat, että henkilöstön hyvinvoinnin edistämisen lisäksi luontolähtöiset toimenpiteet edistävät keskittymistä ja ongelmanratkaisukykyä. Luontolähtöisillä toimenpiteillä on selkeästi mahdollista vaikuttaa työhyvinvointiin, vähentää esimerkiksi sairauspoissaoloja ja näin edistää myös organisaation tuottavuutta. 

−Työn tuloksellisuuden ja tuottavuuden ytimessä ovat hyvinvoivat työntekijät ja työyhteisö. Yksi merkittävimmistä tuloksista on se, että luontolähtöiset kokeilut toimivat tavallaan sosiaalisena liimana, kun ihmiset tutustuivat kokeiluissa toistensa kiinnostuksenkohteisiin ja osaamisiin. Hankkeen tuloksina saatiin aikaan helposti toteutettavia ja monenlaisiin yrityksiin ja työympäristöihin sovellettavia toimintatapoja, jotka lisäävät työssä jaksamista ja yhteisöllisyyttä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Marja-Liisa Hiironen.

Työhyvinvointia luonnosta -hankkeen loppuseminaari pidetään 24.11. klo 13–15.30.

Paikka: Centria-ammattikorkeakoulun Talonpojankadun kampus, Talonpojankatu 2, tila 257, 2 kerros. Tervetuloa!

Ilmoittautumiset: https://link.webropol.com/s/workwell

Työhyvinvointia luonnosta -hankkeen toteutusaika on 3.1.−31.12.2023. Hankkeen toteuttajina toimivat Centria-ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Kokkolan kaupunki. Hankkeen kokonaisbudjetti on 212 240 euroa, josta tuen osuus on 80 %, kuntarahoituksen osuus 4,3 % ja omarahoitusosuus 15,7 %.

Lisätietoja

Marja-Liisa Hiironen

TKI-koordinaattori