Teknologiatyöpajasta saatiin esimakua Centrian Fab Lab -verkostotoiminnalle
Tuu kokkeileen -teknologiatyöpajassa pääsi näkemään ja kokeilemaan 3D-tulostamista, 3D-skannausta, laserleikkausta, älykästä robotiikkaa ja elektroniikkaa. Työpaja oli ensimmäinen Fab Lab -verkostomaiseen toimintaan liittynyt tilaisuus Centrian Vierimaantien kampuksella Ylivieskassa.
Teknologiatyöpajaan 17.5.2024 osallistuneiden antaman palautteen perusteella heitä kiinnostivat erityisesti 3D-tulostus, robotiikka ja 3D-skannaus Ylivieskan kampuksen Robo3D Lab -testausympäristössä. Näiden lisäksi jonkin verran kiinnostusta herättivät elektroniikka, lasertyöstö ja Fab Lab -verkostot. Avoimissa palautteissa kehuttiin työpajan rentoa ilmapiiriä, kiinnostavia aiheita ja ystävällistä henkilökuntaa.
TKI-asiantuntija Sami Sarlin kertoo, että Tuu kokkeileen -teknologiatyöpajan tavoite onnistui. Sarlin vastasi yhdessä TKI-asiantuntija Pekka Haapalan kanssa työpajan käytännön toteutuksesta. Osallistujia oli sekä yrityksistä että eri asteen oppilaitoksista.
− Palautteiden perusteella avoimelle kokeiluympäristölle on kysyntää alueella, Sarlin toteaa.
Fab Lab -verkostossa on kyse digitaalisen valmistustekniikan avoimista ja maksuttomista globaaleista innovaatioympäristöistä, jotka helpottavat uusien tuoteideoiden kokeilua. Fab Lab -ympäristöt luovat edellytykset alueen älykkäälle erikoistumiselle. Ympäristöt tukevat alueiden elinkeinoelämän innovointikyvykkyyden ja teknologiaosaamisen kasvua sekä vahvistavat digitaalisen valmistustekniikan TKI-osaamisen ja koulutuksen välistä synergiaa.
− KASVA-hankkeen myötä olemme hakemassa Fab Lab -statusta Robo3D Lab:lle. Tässä työpajassa päästiin jo kokeilemaan, mitä kaikkea avoimuus ja maksuttomuus voisivat olla. Fab labeille on määritetty tietty laitteistokanta, joita pitää löytyä. Meiltä löytyy jo hyvin kaikenlaista uusinta teknologiaa kokeiluihin ja hankkeen myötä täydennämme laitteistoa ja osaamistamme, Sarlin kertoo.
Kun yrityksellä on mielessä uusi investointi tai idea, he voivat tulla sitä työstämään ja prototyyppien muodossa kokeilemaan avoimeen ympäristöön ja sen jälkeen tehdä hankintapäätöksiä. Laitteistojen ja ohjelmistojen helppokäyttöisyys ja monipuolisuus nostettiinkin kolmen tärkeimmän ominaisuuden joukkoon palautteessa. Kaikista tärkeimpänä pidetään henkilöstön asiantuntemusta.
− Meihin kannattaa olla yhteydessä ilman mitään kynnystä, jos erilaiset innovaatiokokeilut kiinnostavat tai sinulla on idea, mitä haluaisit jumpata meidän asiantuntemuksellamme ja laitteistoilla, Sarlin kehottaa.
Kurkkaa videolta, mitä kaikkia digitaalisen valmistustekniikan laitteistoja teknologiakokeiluympäristöstämme löytyy: