Siirry sisältöön
Alumni

Erica Heikkilä

Toimitusjohtaja
Sosionomi (AMK) 2016
Sosiaaliala
Alumni Erica Heikkilä

Työssäni ehdottomasti parasta on se, kun voin nähdä työni vaikuttavuuden.

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?   

Tämänhetkinen nimikkeeni on toimitusjohtaja omassa yrityksessämme; Erican eläimet & elämykset, jonka mieheni Jarmo Heikkilän kanssa olemme perustaneet. Toimin yrityksessä kuitenkin hyvin pitkälti sosiaaliohjaajana.

Yrityksemme on Green Care -tila, jossa tuotamme erilaisia palveluita. Suurin osa on sosiaalipalveluita.

Meillä käy asiakkaita mm. Green Care -toiminnassa aikuissosiaalityöstä, vammaispalveluista sekä mielenterveyskuntoutuksen avopalveluista. Lisäksi meillä on toimintaa myös muullekin asiakaskunnalle aina vauvasta vaariin, ja elämyksiä toteutetaan eri muodoissa.

Mitä olet opiskellut?

Valmistuin sosionomiksi Centriasta vuonna 2016. Aiemmalta koulutukseltani olen lähihoitaja (2002) ja tammikuussa 2024 valmistuin luonto-ohjaajaksi. Green Care Pro -opinnot suoritin avoimessa AMK:ssa pari vuotta sitten.  

Millainen urapolku sinulla on ollut?

Lähihoitajana menin kesätöihin terveyskeskuksen vuodeosastolle ja niinhän siinä kävi, että tuo työrupeama kesti kutakuinkin 10 vuotta. Opiskeluiden jatkaminen oli aina ajatuksissa, mutta työelämä vei mennessään.

Fyysiset terveysongelmat johtivat kuitenkin siihen, että uusia suunnitelmia oli tehtävä. Tässä kohtaa tuli ajankohtaiseksi sosiaalipuolelle hakeutuminen.

Olin vastaanottotyöntekijänä A-klinikalla kunnes sosionomi-opinnot alkoivat. Opintojen aikana tein keikkaa Ensi- ja turvakodilla sekä päihdekuntoutusyksikössä. Valmistuttuani sosionomiksi olen työskennellyt palveluohjauksessa ja sittemmin aikuissosiaalityössä.

Viimeisin työtehtäväni onkin ollut täällä omassa yrityksessä 2023 tammikuusta lähtien.  

Mikä työssäsi on parasta?  

Työssäni ehdottomasti parasta on se, kun voin nähdä työni vaikuttavuuden. Koen että asiakkaat hyötyvät tekemästämme työstä tai meillä tuotetusta palvelusta ja myös saamamme palautteen perusteella näin on. Tällä työllä on merkitystä.  

Mahtavaa on myös se, että voin toteuttaa itseäni mielin määrin, kokeilla ja kehittää uusia juttuja ja ideoitahan piisaa.

Työympäristöni on aivan unelma, pikkutytöstä asti olen haaveillut eläimistä ja nyt olen löytänyt aivan mainion keinon yhdistää kaiken. Minulla on enemmän aikaa olla kotona, eläimistä huolehditaan “työpäivän” aikana ja eläimistä ja ympäristöstä saa nauttia myös vapaa-ajalla.

Aika ihana plussa on myös se, että voimme tehdä tätä työtä yhdessä puolisoni kanssa. Työmatka on lyhyt, noin 20 metriä. 

Onko jokin asia urassasi tai työelämässä yllättänyt?

Ehdottomasti se, että olen yrittäjä. Muistan, kun opinnot yrittämiseen liittyen olivat meneillään, niin vahvasti ajattelin, että eipä tämä koske ainakaan millään tavalla minua, koska minustahan ei koskaan tule yrittäjää sosiaalialalle. No, koskaan ei näemmä pidä sanoa ei koskaan. Jälkeenpäin vähän on harmittanut, ettei ihan tullut painettua tärkeitä asioita silloin mieleen.  

Paras tai parhaiten mieleen jäänyt muisto opiskeluajoista?   

Parhaiten opiskeluajoista mieleen on jäänyt harjoittelujakso suljetussa vankilassa. Siellä punnittiin, mistä on Erica-sosionomin alku tehty ja koen sen harjoittelun tosi tärkeäksi omalla polullani. Useasti olen ajatuksissani palannut siihen aikaan ja erityisesti ihmisten kohtaamiseen. Ja olipa sielläkin vahvasti eläinavusteisuus mukana lehmien ja lampaiden kera.

Suurin oivallus opintojen aikana?  

Jossain kohtaa sitä onneksi tajusi senkin, että ihan kaikkea ei tarvitse osata ja hallita ennen valmistumistaan, vaan kyllä sitten työ tekijäänsä opettaa.

Kuitenkin aina pitää myös pitää sekin mielessä, että itsensä kehittäminen ei lopu koskaan tai ainakaan sen ei pitäisi.  

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin?

Muistan kuinka hyvältä tuntui opiskella aikuisena. Se tuntui paljon mielenkiintoisemmalta ja asiat pystyi sisäistämään ja järkeilemään paremmin kuin silloin nuoruudessa.