Siirry sisältöön
Alumni

Inca Paatela

Digimarkkinoinnin asiantuntija (Marketing Specialist)
Tradenomi (AMK), liiketalous 2021
Liiketalous
Alumni Inca Paatela

On upeaa työskennellä yrityksessä, joka tekee vastuullisia valintoja joka päivä kestävämmän huomisen puolesta.

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?

Työskentelen ja asun tällä hetkellä Suomenlahden toisella puolella Virossa. Tallinna on viihtyisä ja moderni kaupunki. Muutin tänne viime vuonna kun minut palkattiin digimarkkinoinnin asiantuntijan tehtävään. Skeleton Technologies tunnetaan kaikkialla Virossa ja yritys valmistaa superkondensaattoreita kaikille eri teollisuuden aloille aina kaivosteollisuudesta avaruusteknologiaan.

Skeletonilla vastaan sosiaalisesta mediasta, maksetusta mainonnasta, hakukoneoptimoinnista (SEO) ja autan yritystä kasvamaan digimarkkinoinnin avulla. Työhöni kuuluu paljon strategista suunnittelua, A/B testausta, mainoskampanjoiden optimoimista mm. Googlessa ja sisällön luomista someen. Työkieli on englanti, joten kaikki sisältö tulee luoda myös englanninkielellä. Työ on ajoittain haastavaa, sillä käytössä on paljon insinöörialan erikoissanastoa kuten Supercapacitors, Curved Graphene jne. Tässä työtehtävässä on kuitenkin tärkeää ymmärtää, mistä puhutaan sekä tuntea alaa, jotta pystyy tekemään tehokasta ja tuloksellista markkinointia. Haasteet ovat kuitenkin niitä, jotka kehittävät omaa ammattitaitoa eniten, joten nautin suuresti siitä, että tässä työssä kaikki ei ole tuttua ja turvallista vaan oppimiseen menee aikaa.

Mitä olet opiskellut ja milloin olet valmistunut?

Valmistuin Centrian tarjoamasta muuntokoulutuksesta vuonna 2021 (Tradenomi AMK, digitaalinen liiketoiminta). Suoritin tutkinnon kokonaan verkossa, koska asuin pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2020 valmistuin toisesta ammattikorkeakoulusta ja huomasin pian, että tutkinnolla oli hyvin vaikea työllistyä Suomessa. Onnekseni olin lukenut tradenomin tutkintoon kuuluvia kursseja vaaditun määrän aikaisemmissa opinnoissani, joten minut valittiin muuntokoulutuksen kautta Centriaan.

Toisen AMK -tutkinnon suorittaminen putkeen oli ajoittain rankkaa ja uuvuttavaa, sillä olinhan juuri valmistunut edellisestä koulusta ja pidin vain kuukauden breikin ennen kuin opinnot Centriassa alkoivat. Opinnot olivat kuitenkin alusta asti innnostavat ja oma motivaationi liiketalouden opintoja kohtaan sai puskemaan opinnot kasaan tiiviissä ajassa. Centriassa eniten pidin opintojen joustavuudesta ja ehdottomasti Suomen parhaista AMK-opettajista, jotka jaksoivat aina tsempata! Vaikka suoritin opinnot kokonaan etänä, tunsin kuuluvani vahvasti osaksi Centrian yhteisöä, eikä missään kohtaa opintojani ollut ulkopuolinen olo.

Millainen urapolku sinulla on ollut?

Polkuni insinöörialalle ei ole varmastikaan tavanomaisin. Olen valmistunut vuonna 2020 muotisuunnittelijaksi ammattikorkeakoulusta. Suomessa työllistyminen muotialalla on vaikeaa ja sain huomata tämän myös itse valmistumisen jälkeen. En varmastikaan istuisi tällä hetkellä kahdeksannen kerroksen kattohuoneistossa Tallinnassa ja kirjoittaisi tätä tekstiä, jos en olisi valmistunut Centriasta. Tradenomin tutkinto avasi minulle aivan uuden mahdollisuuden kehittyä asiantuntijana digimarkkinoinnin alalla.

Koronan jälkeisten vuosien jälkeen päätin, että nyt on aika vaihtaa maisemaa. Olin työskennellyt Suomessa markkinointialalla in-house tiimeissä, yrittäjänä sekä viimeisimpänä maailman suurimmassa mediatoimistossa OMD:llä, missä vastasin mm. koko Suomen H&M:n digimarkkinointikampanjoista ja työskentelin isojen ja nimekkäiden brändien parissa. Nautin työstäni todella paljon, mutta haave ulkomailla työskentelystä ei jättänyt minua rauhaan. Vuonna 2023 päätin aloittaa työnhaun ulkomaille. Kymmenien työhaastattelujen jälkeen sain tiedon, että muuttaisin Viroon.

Mikä työssäsi on parasta?

Ehdottomasti kansainvälinen työympäristö. Skeletonilla työskentelee monen eri alan osaajia ja yli 40 eri kansalaisuutta. Tallinnan toimiston lisäksi yrityksellä on superkondensaattorien tuotanto Saksassa, minne avataan tänä vuonna maailman suurin superkondensaattoritehdas, joka tulee valmistamaan yli 4 miljoonaa kondensaattoria vuodessa. On upeaa työskennellä yrityksessä, joka tekee vastuullisia valintoja joka päivä kestävämmän huomisen puolesta. Skeleton onkin listattu 100 arvostetuimman CleanTech yrityksen joukkoon.

Omassa roolissani parasta on ehdottomasti uuden oppiminen ja mielenkiintoinen ala, minkä parissa saa työskennellä. Olen oppinut valtavasti uutta alasta, mistä minulla ei ollut juuri aikaisempaa ymmärrystä. Lisäksi voin sanoa kehittyneeni valtavasti kansainvälisen markkinoinnin asiantuntijana. Markkinointia ei tehdä vain Virossa, vaan koko globaalilla kentällä aina Australiasta Kanadaan. Kainsainväliset mahdollisuudet ovatkin tämän työn paras anti.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos olisit nyt aloittamassa opinnot?

”Jos jonkun aloitat, viet sen kunnialla maaliin”. Tätä ohjetta noudatan edelleen elämässä. Vaativa vuorotyö oli syönyt voimiani opiskeluaikoina ja olin opinnäytetyötä vaille valmis tradenomi. Olin kuitenkin alkanut pohtimaan, mitä jos luovuttaisin opinnot nyt. Arki oli myllerryksessä ja koin, että minulla ei riittäisi enää jaksaminen opinnäytetyön loppuun viemiseksi. Saan kuitenkin kiittää opettajaani, joka tuki ja tsemppasi minua suorittamaan tutkinnon loppuun. Lisäksi oman perheen tuki taustalla oli korvaamaton. Nyt voin vain kiittää itseäni siitä, että tsemppasin ja sain vietyä tutkinnon maaliin. Joten sinulle, joka luet tätä nyt, haluan sanoa, että opintojen aikana arki kulkee rinnalla ja vaikka välillä elämässä myllertää eikä jaksaisi, se on täysin ok. Pääasia on kuitenkin, että viet asiat maaliin itsesi takia. Lupaan, että kiität siitä itseäsi myöhemmin.

Mikä on ollut opintojesi tärkein anti työelämän näkökulmasta?

Etänä opiskelu opetti minua työskentelemään itsenäisesti ja ottamaan vastuusta. Koska aikaisemmin olin opiskellut päiväopinnoissa, oli verkossa opiskelu hyvin erilaista. Se kuitenkin tuntui hyvin luontevalta minulle, sillä olin motivoitunut tradenomin opinnoista. Verkossa itsenäisesti opiskelu kehitti mm. ajanhallintataitojani, vastuunkantoa ja opin johtamaan itseäni paremmin. Nämä taidot ovat olleet todella tärkeitä työelämässä.

Onko jokin asia urassasi tai työelämässä yllättänyt?

Olen vuosien varrella oppinut, että elämää ei kannata suunnitella liian pitkälle, pitää muistaa elää hetkessä. Ei myöskään kannata stressata liian varhaisessa vaiheessa sitä, mille alalle tulisi erikoistua. Aluksi hyvältä näyttävä työtehtävä voikin osoittautua itselleen sopimattomaksi, siksi kannustankin hankkimaan laajasti erilaista työkokemusta tradenomin tehtävistä, jotta oma urapolku alkaa kirkastua. Muistutan joka päivä itseäni siitä, että olen juuri nyt elämässäni oikeassa paikassa. On siis turha verrata omaa elämää tai kilpailla muiden kanssa urapolulla. Jokaisen matka työelämässä on erilainen ja tradenomina voi työllistyö lukemattomille eri aloille tai toimia yrittäjänä. Liiketoimintaymmärrystä tarvitaan kaikissa eri työtehtävissä, myös markkinoinnissa. Vaikka tradenomin tutkinto antaakin hyvät opit työelämää varten, tapahtuu suurin oppi työtä tekemällä. Samat jo opitut toimintamallit eivät päde jokaisessa yrityksessä, joten opittavaa on koko elämänmittaiselle matkalle.

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin?

Opintojen aikaan tein vuorotyötä, joten pääsääntöisesti kaikki vapaapäivät menivät opiskeluun. Se, että opintoja pystyi suorittamaan joustavasti verkossa omaan tahtiin auttoi sovittamaan työn ja opiskelun yhteen. Centrian opettajista jäi välittävä tunne, se oli erityisen tärkeää kun opiskeli etänä. Sain aina mahdollisuuden kysyä, kun tuntui että tarvitsen apua jonkin tehtävän tai projektin tekemisessä. Koska arki oli tuolloin hyvin hektistä, koin usein että opiskeltavat asiat saivat minut jopa rentoutumaan pitkien työpäivien jälkeen, sillä tutkinnossa oli paljon minua itseäni kiinnostavia aiheita markkinointiin ja liiketoimintaan liittyen, mistä sain motivaatiota. Itselleen mielekkäiden asioiden oppiminen teki opiskelusta inspiroivaa!