Siirry sisältöön
Alumni

Jessica Koskela

Tuntiopettaja, Yrittäjä
Musiikkipedagogi (AMK) 2023
Kulttuuri
Alumni Jessica Koskela

Työssäni on parasta monipuolisuus. Saan häärätä musiikkialalla monenlaisissa eri tehtävissä ja rakastan sitä.

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?

Toimin tällä hetkellä tuntiopettajana Jokilatvan opistolla ja Jokilaaksojen musiikkiopistolla. Työnkuvaani kuuluu viulun ja alttoviulun opetus, kuoron johtaminen ja varhaisiän musiikkiopinnot. Lisäksi tarjoan yrittäjänä viulutunteja, kursseja, viulun vuokrauspalvelua ja esiintymispalveluita.

Millainen urapolku sinulla on ollut?

Ennen Centrian opintoja opiskelin Seinäjoella tradenomin koulutuksen. Siellä syntyi kipinä yrittäjyyteen. Tein muutamia vuosia finanssi- ja kaupan alan töitä, kunnes päätin lähteä tavoittelemaan unelma-ammattiani musiikin parissa. Musiikin opintojen aikana perustin jo oman yrityksen, jonka kautta aloin tarjota viulujen vuokrausta, esiintymispalveluita sekä yksilö- ja ryhmämuotoisia viulutunteja. Kehittelin myös Jousten Riemua -jousisoitinleirin ja toteutin sen parina kesänä pienimuotoisesti. Viime kesänä onnistuin neuvottelemaan leirin Reisjärven kristillisen opiston kurssitarjontaan, josta sen löytää myös tulevana kesänä.

Olen ollut aktiivinen omassa toiminnassani ja tuonut sitä esille sosiaalisessa mediassa ja paikallislehdissä. Sitä kautta minut on opittu tuntemaan ja työtehtävät ovat tulleet sen myötä. Tuntiopettajan tehtäviin hain jo opiskeluaikana, mutta silloin ei luonnollisesti vielä pätevyys riittänyt niihin. Kun valmistuttuani otin yhteyttä lähiseudun opistoihin, he muistivat aikaisemmat hakemukseni ja pääsin kuin pääsinkin heti kahteen opistoon tuntiopettajaksi.

Mikä työssäsi on parasta?

Työssäni on parasta monipuolisuus. Saan häärätä musiikkialalla monenlaisissa eri tehtävissä ja rakastan sitä. Minulla on oppilaita ikähaarukalla 2–80 vuotta. Heidän näkeminen viikoittain on palkitsevaa. Yrittäjänä minulla on myös tietynlainen vapaus ideoida ja kehitellä kaikenlaista. Olen päässyt esiintymään ihmisten tärkeisiin tilaisuuksiin ja ne ovat aina hienoja kokemuksia. Toisaalta nautin myös työhuoneella yksin vietetystä ajasta sovitusten, viulunsoiton ja yrityksen pyörittämiseen liittyvissä asioissa.

Mikä on ollut opintojesi tärkein anti työelämän näkökulmasta?

Sain Centriassa hyvää, ammattitaitoista opetusta. Opintojen päätyttyä koin, että olen kasvanut opintojen aikana oman alani ammattilaiseksi. Tietenkin opin myös sen, että tässä ammatissa ei voi tulla koskaan valmiiksi, vaan ammattitaitoa täytyy pitää yllä ja päivittää.

Onko jokin asia urassasi tai työelämässä yllättänyt?

Kyllä. Opintojen aikana ei noussut liikaa esiin se, miten kokonaisvaltainen työ tämä on. Työt seuraavat todella helposti kotiin ja huomaat pian tekeväsi iltaisin sovituksia oppilaille, etsiväsi ohjelmistoa tai viestitteleväsi oppilaiden asioissa. Opettajan työhön kuuluu hyvin paljon muutakin kuin se näkyvä työ tunneilla. Se on todella paljon valmistelua ja suunnittelua, joka vie oman aikansa. On siis tärkeää opetella vetämään raja työn ja vapaa-ajan välille.

Paras tai parhaiten mieleen jäänyt muisto opiskeluajoista?

Parhaat muistot liittyvät ehdottomasti yhteismusisointiin kamarimusiikkiviikoilla, joita järjestettiin 2–4 kertaa vuodessa. Näillä viikoilla oli aina vierailevia opettajia, joilta sai uudenlaista näkökulmaa omaan tekemiseen.

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin?

Aloitin opinnot syksyllä 2019. Koronapandemia siirsi opinnot suurimmaksi osaksi etäopiskeluiksi. Pari ensimmäistä vuotta opiskelin etänä kaiken mahdollisen. Kävin Kokkolassa vain viulutunneilla ja muilla soittoa vaativilla tunneilla. Tämä sopi minulle mainiosti, sillä kotini on 1,5 tunnin ajomatkan päässä Kokkolasta.