Siirry sisältöön
Alumni

Laura Pesonen

Yrittäjä
Insinööri (AMK), tuotantotalous 2023
Tuotantotalous
Alumni Laura Pesonen

Rakastan yrittäjyydessä sitä, että voin tehdä täysillä töitä itselleni ja omien tavoitteideni eteen.

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?

Olen ollut nyt päätoiminen yrittäjä noin kahdeksan kuukautta. Perustin yritykseni Tavulan vuoden 2021 lopulla, kun olin vielä Centrian opiskelija. Toimin siis ensimmäiset noin 1,5 vuotta sivutoimisena yrittäjänä opiskelujen ohella. Irtisanouduin opiskelujeni loppuvaiheessa Finnair Cargosta, jossa ehdin työskennellä miltei 10 vuotta. Yritykseni palveluita ovat tekoälyyn liittyvä suomen kielen kehittäminen (mm. chatbotit) sekä litterointi- ja tekstityspalvelut.

Mitä olet opiskellut ja milloin olet valmistunut?

Opiskelin Centriassa tuotantotaloutta vuosina 2020–2023, valmistuin siis kesäkuussa 2023. Ennen sitä olen valmistunut vuonna 2011 tekstiili- ja vaatetusalan artesaaniksi ja vuonna 2020 suoritin tullialan ammattitutkinnon. Opiskelin Centrian opiskelujen aikana päällekkäin myös Humakin avoimessa ammattikorkeakoulussa kirjoitustulkiksi, josta valmistuin 2024 tammikuussa.

Millainen urapolku sinulla on ollut?

Valmistuttuani ammattikoulusta 18-vuotiaana, muutin vuonna 2011 Joensuusta Helsinkiin, jossa aloitin työt ravintola-alalla. 2012 keväällä aloitin työt Finnair Cargossa, jossa työskentelinkin lopulta miltei 10 vuotta. Ensimmäiset vuodet työskentelin operatiivisella osastolla, jossa käsiteltiin lento- ja tullitietoja. Viimeiset vuodet toimin asiantuntijatehtävissä, jossa omana asiantuntija-alueenani oli tulli ja siihen liittyvät säädökset, järjestelmät, koulutus sekä prosessien kehitys. Vuonna 2021 perustin nykyisen yritykseni Tavulan, ensin sivutoimisena Centrian opiskelujen ohella, ja valmistumisen jälkeen päätoimisena.

Mikä työssäsi on parasta?

Olen aina ollut hyvin yrittäjähenkinen, ja haaveillut kovasti yrittämisestä. Rakastan yrittäjyydessä sitä, että voin tehdä täysillä töitä itselleni ja omien tavoitteideni eteen. ”Täysillä painaminen” antaa vastapainona myös tilaa sille, että voi joskus esimerkiksi keskellä viikkoa pitää vapaapäivän, jos tuntuu siltä. Tai vaikkapa lähteä pienelle reissulle pienellä varoitusajalla. Yrittäjyys toki vaatii paljon suunnittelua, jotta edellä mainitut asiat ovat mahdollisia.

Toimintaani ohjaa vahvasti arvot – asiakas tulee aina ensin, enkä koskaan tee hutiloitua työtä. Käytän mielummin ekstra-aikaa jonkin projektin viimeistelyyn kuin toimitan sen asiakkaalle hutiloidusti. Minulle myös selkeä kommunikointi on tärkeä arvo – pidän asiakkaan ajan tasalla edistymisestä ja pyrin aina kehittämään esimerkiksi tilausprosesseja niin, että ne ovat asiakkaalle mahdollisimman vaivattomia. Voisinpa siis sanoa, että yrittäjyys on todella palkitsevaa parhaimmillaan. Minulle projektinomainen työskentely on miellyttävintä, toisin kuin vaikkapa työ, jossa jokainen päivä olisi samanlainen. Ja tämän yrittäjyys ainakin omalla toimialallani mahdollistaa.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos olisit nyt aloittamassa opinnot?

Välillä voi ottaa myös iisisti. Erityisesti opintojen alkuvaiheessa suoritin opintoja ehkäpä liiankin nopeaan tahtiin ja väsymystä oli siksi ilmassa. Olin ensimmäisen syksyn samaan aikaan myös täysipäiväisesti töissä, joten silloin vapaa-aika jäi aika vähäiseksi. Onneksi opiskelijakollegat silloin vinkkasivat, että opintovapaa voisi olla mahdollisuus. Silloin sitten jäinkin opintovapaalle ensimmäisen syksyn jälkeen, joka kyllä auttoi kovasti jaksamisen ja ajanhallinnan kanssa.

Mikä on ollut opintojesi tärkein anti työelämän näkökulmasta?

Ehdottomasti se, että sain todellisen kipinän vihdoin toteuttaa unelmani, eli perustaa yrityksen. Opintovapaa ja Centrian opinnot (mm. yrittäjyysopinnot) antoivat suuren kimmokkeen lähteä yrittämään. Oli myös jotenkin pienempi kynnys tehdä päätös yrityksen perustamisesta, kun oli taloudellisestikin mahdollista kokeilla (sain silloin aikuiskoulutustukea), miten toiminta lähtisi käyntiin ja miltä se muutenkin tuntuisi. Myös se, kun ei ollut töissä samaan aikaan, vapautti kapasiteettia aivoissa uuden kehittämiselle. Siitäpä se yrittäjyys sitten lähtikin käyntiin pikkuhiljaa! Innostuin myös Centrian opiskeluaikoina kovasti 3D-tulostamisesta ja CAD-mallintamisesta. Mietteissä ja haaveissani olisikin perustaa yritys tulevaisuudessa näihin liittyen.

Paras tai parhaiten mieleen jäänyt muisto opiskeluajoista?

Muistelen lämmöllä (ja hieman myös kauhulla) niitä päiviä, kun yhdessä pohdiskelimme luokkalaisten kanssa WhatsAppissa kinkkisiä fysiikan ja matikan tehtäviä. Oli ne kyllä välillä semmoisia, että jälkikäteen miettii, miten niistä edes selvisi. Ylipäätään opiskelijakollegojen kanssa yhdessä pähkäily WhatsAppissa oli suuressa roolissa, erityisesti siksi, koska monimuotoryhmänä emme muutoin viettäneet paljoakaan aikaa yhdessä livenä. Lämmöllä muistelen myös Markoa, joka oli ihan huippu tutor. Terkkuja siis luokkatovereille ja Markolle!

Mieleen on jäänyt toki myös se, kun minut vuonna 2021 valittiin Centrian vuoden opiskelijaksi.

Suurin oivallus opintojen aikana?

Olin aiemmin jotenkin erittäin vahvasti työkuplassa, ja oli vaikea nähdä muita urapolkuja tai mahdollisuuksia kuin silloinen työ. Opinnot Centriassa avasivat silmiäni sille, että työtä ja uran suuntaa voi vaihtaa elämän aikana ihan milloin tahansa ja vaikkapa aivan toiselle alalle. Kannattaa myös uskaltaa yrittää, jos yrittäjyys itsessään kiinnostaa. Centrian tuotantotalouden opinnot antoivat hyvän pohjan yrittäjyydelle yrittäjyysopintojen kautta, eli mikäli yrittäjyys kiinnostaa, voi tuta olla yksi hyvä vaihtoehto. Lisäksi täytyy myös todeta, että opiskeluaikoina voi löytää myös aivan uusia aihealueita, mitkä alkavat kiinnostaa. En tiennyt etukäteen mitään esimerkiksi 3D-tulostamisesta tai CAD-mallintamisesta, vaan vasta opiskelujen aikana tajusin, että tämähän voisi olla jotain, mihin liittyen haluaisi työskennellä.

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin?

Muistan opiskeluajat pääosin hyvin antoisina. Tietysti opiskeluaikaan kuuluu välillä myös alamäkiä, kun mikään ei onnistu tai motivaatio on tipotiessään. Alamäkiä kuitenkin seurasivat aina ylämäet, jolloin asiat edistyivät tehokkaasti, sekä tasaiset tiet, joissa sai aikataulussa hyvin aikaan asioita. Jos joskus näytti siltä, ettei saa suoritetuksi jotakin kurssia tai oli valinnut väärän ajankohdan kurssille, niin Centriassa sai aina hyvin joustavasti siirrettyä kurssia eteenpäin tai poistettua sen jopa kokonaan. Kursseja oli muutenkin mahdollista räätälöidä hyvin paljon oman edistymisen mukaan. Jos vaikka näytti siltä, että onkin saanut suoritettua kursseja hieman nopeampaan tahtiin, pystyi ottamaan lisäksi vaikkapa seuraavan vuoden opintoja. Monia kursseja sai myös korvattua niillä aiheilla, jotka itseä erityisesti kiinnosti. Minä esimerkiksi suoritin syventävinä aineina tuotesuunnitteluun liittyviä kursseja. Päällimmäisenä jäi siis olo, että Centriassa aidosti haluttiin auttaa opintojen edistymistä joustavalla ja yhteistyökykyisellä toiminnalla. Erittäin hyvä fiilis siis jäi!