Siirry sisältöön
Alumni

Marko Paavola

Päätoiminen tuntiopettaja, metallityöt
Insinööri (AMK), konetekniikka 2023
Konetekniikka
Alumni Marko Paavola

Mene yksi askel kerrallaan, niin pääset joka päivä lähemmäksi maalia.

Mikä on nykyinen nimikkeesi, työnkuvasi ja työpaikkasi?  

Toimin Kpedu:n Kannuksen toimipaikassa maatalousteknologian tiimissä metallitöiden päätoimisena tuntiopettajana.

Millainen urapolku sinulla on ollut? Miten olet päätynyt kuhunkin työtehtävään? 

Valmistuin 2001 Kokkolan Teknillisestä oppilaitoksesta (myöhemmin Centria-ammattikorkeakoulu) kone- ja metallitekniikan teknikoksi. Jo ennen valmistumistani työskentelin laadunvalvontatehtävissä elektroniikan mekaniikan, kuten alumiinivalujen, parissa, jossa jatkoin syksyyn 2005 saakka. Tuo ajanjakso sisälsi myös reilun vuoden kestäneen rauhanturvapalveluksen KFOR-joukoissa Kosovossa.

2005–2008 Työskentelin huoltoteknikkona maatalousteknologian, esimerkiksi lypsyrobottien, parissa. 2008 aloitin oppisopimuskoulutuksella NDT-tarkastajan opinnot, josta seurasi 13 vuoden rupeama hitsaustarkastajana voimalaitosputkistojen parissa. Nykyisessä työssäni metallitöiden tuntiopettajana aloitin syksyllä 2021.

Mikä työssäsi on parasta? 

Parasta on päästä auttamaan nuoria metallitöiden, esimerkiksi hitsauksen, opettelussa ja päästä näkemään heidän osaamisensa kehittyminen.

Mikä on ollut opintojesi tärkein anti työelämän näkökulmasta? 

Opiskellessani työn ohessa löysin opinnäytetyöhön aiheen, jossa pystyin yhdistämään työn ja opiskelun. Opinnäytetyön avulla sain myös laajennettua osaamistani ja työn aikana pääsin verkostoitumaan monien yritysten ja teknologia-alan toimijoiden kanssa.

Onko jokin asia urassasi tai työelämässä yllättänyt? 

Eniten urassani on yllättänyt se, että päädyin hieman yllättäen opettajaksi toisen asteen koulutukseen, vaikka opettajan työ ei ollut aiemmin suunnitelmissa.

Parhaiten mieleen jäänyt muisto opiskeluajoista?  

Parhaiten on jäänyt mieleen opinnäytetyön tekeminen, joka kesti kaikkine vaiheineen yli puoli vuotta. Vaikka opinnäytetyötä tehdessä usko omaan tekemiseen oli välillä koetuksella ja työ otti paljon aikaa, niin sain siltä myös paljon. Osaamisen laajentaminen alueille, joita opinnoissani ei muutoin olisi tullut vastaan, verkostoituminen eri toimijoiden kanssa ja viimeisenä bonuksena muutama viikko työn palauttamisen jälkeen tullut tieto, että opinnäytetyöni palkitaan stipendillä.

Millaisena muistat opiskeluaikasi, nouseeko siitä jotain erityistä mieleen, kun palaat opiskeluvuosiin? 

Opiskeluaika oli minulla osin haasteellinen ja hyvin intensiivinen. Tiivis ja työntäyteinen kalenteri johtui pääosin siitä, että suoritin työn ohessa konetekniikan opintojen lisäksi myös ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot. Tarkalla ja ennakoivalla suunnittelulla sekä aikataulutuksella suoriuduin kuitenkin opinnoista jälkikäteen katsoen yllättävänkin hyvin.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos olisit nyt aloittamassa opinnot?

Mene yksi askel kerrallaan, niin pääset joka päivä lähemmäksi maalia.