Centria päätösten portailla -podcastin toisessa jaksossa keskitytään opiskelijoiden näkökulmaan
Centria päätösten portailla -podcast nostaa toisessa jaksossaan esille opiskelijoiden näkökulman. Haastateltavana ovat Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin hallituksen puheenjohtaja Julia Väänänen ja Copsan, eli Centrian opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Anna Rajala.

Jaksossa keskustellaan opiskelijoiden tulevaisuuden uskosta, korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyöstä sekä opiskelijoiden arjesta.
Nuorten merkitys Suomen tulevaisuuden rakentamisessa korostuu jaksossa. Samok näkee Väänäsen mukaan asian niin, että yhteiskunnan aidosti kannattaa panostaa koulutukseen. Opiskelijat ajavat visiotyössä sitä, että yhteiskunta näkee koulutuksen aidosti voimavarana eikä kulueränä.
– Jokainen korkeakoulutettu vahvistaa taloutta ja työllistyy keskimääräisesti paremmin. Kyllä me näemme sen niin, että yhteiskunnan aidosti kannattaa investoida koulutukseen, korostaa Väänänen.
Opiskelijat näkevät ammattikorkeakoulut olennaisena osana tulevaisuuden rakentamista. Siksi ammattikorkeakoulujen rahoitus ja koulutuksen laatu on turvattava.
Jaksossa nousevat esille myös opiskelijoiden vaikeudet ja mielenterveysongelmat. Copsan hallituksen puheenjohtaja Anna Rajala kertoo, että osalla opiskelijoista on todella vaikeaa.
– Mielenterveysongelmia on tosi paljon, vaikka sitä ei aina tuoda esille tarpeeksi.
Siksi tarvitaan tukea, myötäelämistä ja ohjausta. Mikä sitten voisi olla ammattikorkeakoulujen panos nuorten paremmalle tulevaisuudelle? Nämäkin asiat lähtevät perusasioista, toteaa Rajala. Aito läsnäolo on tärkeää. Opiskelijan kasvu ihmisenä lähtee esimerkiksi kannustavasta palautteesta, opiskelijan monivoinnista ja hänen tilanteensa ymmärtämisestä.
– Parempaa tulevaisuutta voi luoda myös sillä, että opettajat muistaisivat myös kehua opiskelijoita. On kiva kuulla, jos tekee jotain oikein ja hyvin, Rajala korostaa.
Centria päätösten portailla -podcast
Centria päätösten portailla -podcastia luotsaa rehtori, toimitusjohtaja Tapio Huttula. Sarja on kuunneltavissa Spotifyssa.